Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İdrarın normal rengi berrak ve saman sarısıdır.

        Bu renk, kandaki ürobilinojen adı verilen maddeden ötürüdür. İdrar renginde koyulaşma hastalıklardan ya da fizyolojik nedenlerden ötürüdür.

        Az su içmek koyu sarı, vitamin hapları mavi ve yeşil, pancar ve böğürtlen kırmızı, havuç ve yüksek doz C vitamini ise turuncu renginde idrara neden olurlar. İdrar yollarında taş ya da enfeksiyon var ise bulanık idrar söz konusudur. Başta böbrek ve idrar yolları olmak üzere karaciğer, kan ve metabolizma hastalıklarında idrar rengi koyudur.

        ■ Hematüri nedir?

        Hematüri idrarda kan görülmesi demektir. Makroskopik ya da mikroskopik hematüri olarak saptanır. Gözle görülebilir bir kanamada makroskopik hematüriden, yalnızca mikroskopla saptanan kanamada ise mikroskopik hematüriden söz edilir.

        Hematüri, dipstik test çubukları ile teşhis edilir. Dipstikler 1-2 eritrositin varlığına dahi duyarlıdırlar. Dipstik ile alınan sonuç pozitif ise idrarın mikroskopik tetkiki yapılır. Mikroskopik olarak idrarda 0-3 arasında eritrosit görülmesi normaldir, 3’ ün üzerinde ise hematüri olarak kabul edilir. Sessiz böbrek taşları sürekli mikroskopik hematüriye neden olurlar.

        Periyodik hematüri, kadınlarda menstruasyonla birlikte görülen hematüridir. Bu tür hematüri sıklıkla endometriozis denilen bir hastalıkla birliktedir.

        ■ Hematüriye yol açan hastalıklar nelerdir?

        Böbrek taşları, nefrit, bakteri-virüs enfeksiyonları, üriner sistem travmaları, polikistik böbrek, kan hastalıkları, ilaçlar ve üriner sistem kanserleri önde gelen hematüri nedenleridir. Öte yandan oldukça önemli bir hastalık olan nefritin temel bulguları hematüri, hipertansiyon ve göz kapaklarında ödemdir.

        Travmatik hematüri nedir?

        Hiçbir nedene bağlanamayan geçici hematüri olup gençlerde sık görülür. Çok kez bir travma ya da egzersizden sonra oluşur. Yüzme, koşu, tenis, en sık travmatik hematüriye yol açan egzersizlerdir.

        Hematüri nasıl izlenir?

        Hematüri ilk kez ortaya çıkmış ise birkaç gün ara ile idrar tahlili tekrar edilir. Yaşlılarda her türden hematüri yakından izlenir. Kanser riskine karşı ultrasonografi, sistoskopi ve kan tahlilleri ile tarama yapılır.

        Diğer Yazılar