Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        -Hassas barsak hastalığı ne demektir?

        En az 6 aydan beri devam eden karın şişkinliği, karın ağrısı, şiddetli gaz ve kabızlık gibi yakınmalarla seyreden kronik bir hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte pek çok kişide bir barsak enfeksiyonundan sonra ortaya çıktığı gözlenmektedir.

        -Nasıl seyreder?

        Kronik bir hastalık olmakla birlikte arada rahatlama dönemleri de söz konusudur. Bir başka deyişle ataklar tarzında seyreden bir hastalıktır. Ataklar dışında kendisini çok iyi hissettiğini ifade edenler kadar kısmen rahatladıklarını ifade edenler de vardır. Birlikte kilo kaybı da sıklıkla gözlenmektedir. Hassas barsak hastalığına ait belirtiler geceleri genelde sakindirler, pek uyandırmazlar.

        -Ne tür yakınmalar olur?

        En karakteristik yakınmalardan biri, dışkılamadan sonra tam olarak boşalamama duygusudur. Aşırı gaz, çok kişi tarafından aşırı yellenme olarak dile getirilir. Aşırı yellenme, sosyal fobiye yol açar, kişiyi toplumsal ortamlara katılmaktan alıkoyar. Bazıları ise aşırı gazı karında şişlik olarak tanımlar. Mukuslu dışkı çok kişide endişeye yol açar. Mukuslu dışkı, sümük ile karışık dışkı demektir ki hassas barsak hastalığında çok rastlanır. Mukuslu dışkı tamamen fizyolojik olup, telaşlanacak bir şey değildir. Karın ağrısı orta şiddette burkulma hissi, bazen de kramp tarzındadır.

        En sık kadınlarda görülür

        - Kaç şekilde görülür?

        Hassas barsak hastalığı genelde 3 şekilde karşımıza çıkar.

        1-Kabızlıkla birlikte olan hassas barsak hastalığı

        2-İshal ile birlikte olan hassas barsak hastalığı

        3-Karışık yani hem kabızlık hem de ishalle birlikte seyreden Hassas barsak hastalığı

        - En sık kimlerde görülür?

        Hassas barsak hastalığı en sık kadınlarda görülür. En sık görüldüğü yaş aralığı ise 15 ile 65 yaşları arasıdır. Ülkemizde her 100 kişiden 15’inde Hassas barsak hastalığı tanımlanmaktadır. Bu, oldukça yüksek bir orandır.

        Dışkıda gizli kan taraması

        - Nasıl teşhis edilir?

        Hassas barsak hastalığı düşünebilmek için yakınmaların en az 6 aydan beri devam ediyor olması gerekmektedir. Tanı koyabilmek için yakınmaların özgünlüğü ve fizik muayene çok kez yeterlidir. Ancak yaş ve kişisel risk durumlarına göre bazı hastalıkları dışlamak amacıyla ek testler istenebilir. Bunlardan bir tanesi de dışkıda gizli kan taramasıdır.

        40 yaşından sonra herkes için dışkıda gizli kan taraması artık rutin bir taleptir, ihmal edilmemesi gerekir. Dışkıda gizli kan pozitifliği bir alarm bulgusudur. O güne değin yakınması olmayıp da 50 yaşında sonra Hassas Barsak hastalığı ile başvuran kişilerde ise sorun titizlikle ele alınır, başta kolonoskopi olmak üzere daha detaylı testlere tabi tutulur.

        - Psikolojik midir?

        Hayır, değildir. Ancak psikolojik duygu durum bozuklukları hastalık seyrine olumsuz katkılarda bulunarak alevlenmelere yol açabilir. Bu nedenle psikiyatrik destek gerekebilir.

        Esmer ekmek tercih edin

        Kabızlık var ise:

        - Bol sebze ve meyve tüketin

        - Esmer ekmek tercih edin

        - Bol su için

        - Her gün aynı saatte tuvalete oturun

        İshal var ise:

        - Yağlı besinleri kesin

        - Baklagillerden uzak durun

        - Aşırı sıcak yemeyin ve içmeyin

        - Kafeinli içecekleri tüketmeyin

        En az üç ay kullanmak gerekir

        - Nasıl tedavi edilir?

        Hasta hekim işbirliği ve güveni önemlidir. Öncelikle yukarıda bahsedilen koruyucu önlemler alınır. Tedavi için önerilen ilaçların hemen tamamı iyi tolere edilir ve yan etkileri yok denecek kadar azdır. Başlanan ilaçların yararları hakkında karar verebilmek için en az 3 ay kullanmak gerekir. Şunlardan uzak durun:

        - Alkol

        - Sakız

        - Kafeinli içecekler

        - Baklagiller

        Diğer Yazılar