Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Reaktif hipoglisemi nedir?

        Reaktif hipoglisemi, diyabeti olmayan kişilerde yemeklerden bir müddet sonra oluşan ani kan şekeri düşmesidir. Kan şekerindeki düşme, özellikle karbonhidratlı besinler alındıktan birkaç saat sonra daha sıktır.

        Normal kan şekeri düzeyi nedir?

        Normal açlık kan şekeri düzeyi 80-100 mg/dl, tokluk kan şekeri düzeyi ise 120-130 mg/dl arasıdır. Reaktif hipoglisemide kan şekeri sıklıkla 50 mg/dl altına düşer.

        Ne tür yakınmalara yol açar?

        En hafif şekliyle ani baygınlık hissi, şiddetli acıkma, terleme, sinirlilik, çarpıntı ve huzursuzluğa neden olur. Daha ağır olanı ise baş dönmesi, baş ağrısı, bulanık görme, konuşma bozukluğuna yol açar.

        İrade dışı hareketler, anlamsız öfke patlamaları da olabilir. Bazıları da tartışmacıdır, kolay uzlaşmaz, kavgacıdır. Bu tür davranışlar çok kez sarhoşlukla ilgili sanılır.

        Kilo aldırır mı?

        Evet, reaktif hipoglisemi kilo aldırır. Kan şekeri düşünce sık yemek yenir. Özellikle de glisemik indeksi yüksek gıdalar tüketilir. Bunun sonucu da şişmanlık olur. Onca gayretlerine karşın kilo veremeyenlerin çoğunda reaktif hipoglisemi vardır.

        Glisemik indeks nedir?

        Besinlerin kan şekerini yükselten etkilerine ‘glisemik indeks’ adı verilir. Besinlerin glisemik indeksleri yüksek, orta, düşük olarak tasnif edilir.

        Glisemik indeksi yüksek olan besinler hangileridir?

        Şeker, bal, reçel, dondurma, çikolata, mısır, beyaz un, patates, pirinç glisemik indeksi yüksek olan besinlerdir. Bunlar ‘rafine besinler’ olarak bilinir.

        Glisemik indeksi düşük olan besinler hangileridir?

        Kepek ekmeği, yulaf, mercimek, baklagiller ve meyveler, glisemik indeksi düşük besinlerdir. Bunlar en sağlıklı besinlerdir.

        Reaktif hipoglisemi nasıl teşhis edilir?

        Kesin tanı şeker yükleme testi ile konur. Şeker yükleme testi, sabah aç karına 75 gram glikoz içirilerek yapılır. İlk saatlerdeki insülin düzeyinin yüksek, ikinci saatten sonra kan şeker düzeyinin düşük olması reaktif hipoglisemiyi gösterir.

        Nasıl seyreder?

        Hipoglisemi bulguları şeker hastalarında görüldüğü gibidir. Ancak şeker hastalığında daha ağır hatta komaya kadar giden bir seyir izler. Reaktif hipoglisemi ise daha hafif seyreder.

        Neden olur?

        Çok kez insülin direnci ile birliktedir. İnsülin direnci olanların kanında zaten yüksek düzeyde insülin vardır. Pankreas, şekerli gıdalar ile uyarılınca insülin düzeyi daha da artar ve şeker hızla düşer.

        Neye yol açar?

        Reaktif hipoglisemi atakları, şeker hastalığının ayak sesleridir. İnsülin direnci, diyabete doğru atılan ilk adımdır. Önlem alınmazsa 10-15 yıl sonra şeker hastalığına dönüşür.

        Tetikleyen ilaçlar var mıdır?

        Evet, reaktif hipoglisemiyi tetikleyen ilaçların başında aspirin gelir. Diğerleri sülfamit grubu antibiyotikler, kinin türevleri ve beta blokerlerdir.

        Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan oral anti diyabetikler ve insülin ise doğrudan hipoglisemi yapan ilaçlardır.

        Nasıl korunuruz?

        Az ve sık aralıklarla beslenin. 2-3 saat aralıklarla küçük öğünlerle beslenmek idealdir. Şeker ve şeker ürünlerinden uzak durun. Beyaz un, pirinç ve patates tüketimini azaltın. Tam tahıl, baklagil, sebze tüketin. Meyveleri tek başlarına değil, kepekli ekmekle birlikte tüketin. Ağır spor yapmayın. Bol su için, sigara ve alkolden uzak durun.

        Hipoglisemik ataklarda çikolata, tatlı, bal tüketmeyin; kepek ekmeği ve meyve tercih edin.

        Hipoglisemi bulguları

        - Açlık hissi

        - Terleme

        - Çarpıntı

        - Baygınlık hissi

        - Sinirlilik

        Ne yapmalıyız?

        - Az miktarlarda, sık aralıklarla beslenin.

        - Rafine gıdalardan uzak durun.

        - Bol su için.

        - Alkolden uzak durun.

        Diğer Yazılar