Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Osmanlı’nın 19. padişahı Sultan 4. Mehmet’in vezirlerini ve paşalarını, Venedikli korsanların, Girit’te fethedilemeyen Kandiye kalesinden Osmanlı denizcilerini rahatsız etmesi üzerine toplantıya çağırır ve uzun bir söylevde bulunur.

        39 yıl tahtta kalan 4. Mehmet çok sinirlidir.

        Yaptığım işlerde, benden öncekilerin iş yerini örnek tutmak istediğimden dolayı, onların hayatlarını inceledim. Bu mutlu ve sonuna kadar var olacak imparatorluğu hangi yollardan elde ettiklerini, nasıl koruduklarının ve genişlettiklerini araştırdım.

        Ve bunca seferi şu iki nedene, yani kendi vatandaşlarına gösterdikleri özene ve düşmanlarına karşı gösterdikleri yenilmez güçlerine borçludurlar. Herhangi bir saldırı karşısında vatandaşları koruyarak ve herkese adil davranarak ve hoş görü ile yöneterek uyruklarının sevgisini kazanmakla kalmamışlar, fakat hatta yazgının her oyunun karşısında bile halkı yanlarında hazır görmeyi bile sağlamışlardır. Ve her ne zaman yenilmez olan kuvvetlerinin kılıcını düşmana çekmişlerse, öyle bir dehşete düşürmüşler ki, çoğu zaman barış istemek zorunda bırakmışlardır. Osmanlı’nın kudretini küçümsemeye yeltenen bir tek Venedik var. O bize hakaret edecek kadar ileri gitti. Halbuki bu cumhuriyet, Osmanlı toprakları ile karşılaştırıldığı taktirde belirtilmeye değmez. Şimdi Lala Ahmet Paşa sana hitap ediyorum...

        Sen bizim sadrazamımızsın... Babana layık olduğunu kanıtlamalısın. Cesaretini ve askeri birliklerini toparlayarak Kandiye Kalesi’ni (Girit’te ele geçirilemeyen tek kale) kuşatmak için gerekli hazırlıkları yapmaya git ve anlaşmaları bozanların yuvasını dağıt, bu imansızların köklerini kurut. Bu başarıdan dolayı benden alacağın en büyük lütuftan başka, Allah’ın da ödüllendireceğinden güvenli olmalısın. Padişah’ın bu söylevi kendisini dinleyenleri o kadar etkiler ki, herkes tasdik eder ve tüm güçlerini ortaya koyacaklarına ilişkin söz verirler.

        Lala Ahmet Paşa uzun ve meşakkatli bir kuşatmadan sonra Kandiye Kalesi’ni Osmanlı topraklarına katar.. Yıl 1669...

        Hikaye, Romen Dimitri Kantemir’in Osmanlı Tarihi’nden alıntıdır. Hepinize sağlık içinde mutlu pazarlar...

        Diğer Yazılar