Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çok değil, zamanda birkaç adım geri attığınızda Amerikan Merkez Bankası (Fed) birkaç tahminde bulunuyordu. 2019 yılında politika faizi 75 baz puan artacaktı, ekonomik aktiviteyi dengeleyecek faiz oranına (nötr faiz) uzaklardı -yani faizin daha artması gerekiyordu- ve Banka'nın taşımakta olduğu portföy bir para politikası aracı olmayacaktı.

        Ekimde durum bu iken işler kasımda değişmeye başladı. Amerikan borsalarındaki satış yer yer %25'lere varınca yeni yılda şunlar oldu:

        Fed'in faiz artış beklentisi sıfıra indi / bilanço küçültmeye son verilme karar alındı / nötr faize yakınız dendi.

        Fed hangi mesajları verdi?

        20 Mart kararında ekonominin soğumaya başladığına işaret eden cümleler ile başladık. İstihdamda güçlü seyir sürse de bunun enflasyon yaratmadığı vurgulandı. Küresel büyümedeki zorluklar ve Fed'in ikili görevi olan en çok istihdam & %2 civarında enflasyon hedefine ulaşılamadığı gerekçesiyle faiz artışlarında sabırlı olacağı ifadesi perçinlendi.

        Çeyreklik güncellenen makro ekonomik tahminlerin uzun vadeli olanlarına hemen hiçbir değişiklik yapılmazken, 2019-21 arasında büyümenin ve enflasyonun aşağı revize edildiğini gördük.

        2019 için sıfır faiz artışı beklemeye başlayan Para Politikası Kurulu (FOMC) bununla yetinmedi ve bilançoya ilişkin 4 adımlı bir karar dizisi yayımladı. Buna göre,

        Hazine kağıtlarında aylık 30 milyar dolar küçülen Fed bunu mayıs ayında 15 milyar dolara indirecek / Bilanço küçültme eylülde sona erecek / Mortgage kredilerine dayalı bonolardan itfası gelenlerin yerine ekimden itibaren Hazine tahvili alınacak.

        Bildiklerimiz bunlar ancak Fed'in bilançosu ilerleyen çeyreklerde nasıl bir büyüklükte ve biçimde olacak, aslında bunu hala bilmiyoruz. Vade yapısı ve ekonomik şartlara göre portföyün büyüklüğü daha sonra belirlenecek.

        İşin varlık tarafı tam bilinemediği gibi daha yakından ilgilenen profesyoneller için aslında yükümlülük tarafı da belirsiz. Eylülde borçlanma limiti konusunun çözüleceği düşünülürse Hazine'nin şu anda Banka'da tuttuğu 50 milyar dolarlık nakdini epeyce artırması ve böylece rezervlerin bu oranda erimesi gibi bir pasif yapıya geçilebilir.

        Fed neden dönüyor ve şimdi ne olacak?

        Fed'in hızlı ve tam tur dönüşünü temel olarak 2 nedene bağlıyorum. Yapısal durgunluk tezini hafife alarak modellerine fazla güvenmesi ilk sebep. 'Başkanlar politika faizini nerede görüyor şemasına' bakılırsa uzun vadeli faiz tahmininin sadece 2-3 yıl içerisinde %4,5'ten %2,6'ya kaydığı okunabilir. Bu çok esaslı bir değişim.

        İkinci sebep ise Başkan Trump'un verdiği motivasyon. Ticaret Savaşları çağında güçlü Dolar istemediğini dünyaya ilan etti ve belli ki Fed buna uymak durumunda kaldı. Yeni Başkan Powell'in göre süresi boyunca hiçbir Fed Başkanı'nın kararlara şerh koymamasını da bunun bir ipucu olarak kabul ediyorum.

        REKLAM

        ***

        Şimdi piyasa gelecek yıla kadar en az 1 faiz indirimi fiyatlıyor! ABD 10 yıllık tahvil faizi %2,50'nin altına inerken neredeyse buraya kadar tüm vadelerde Fed'in politika faizinin altına gelindi. ABD'de resesyon hemen gelmeyecek ancak işler yavaşlayacak. Enflasyon ise semte hiç uğramayacak. Piyasa böyle düşünüyor.

        Riskli varlıklar ve gelişen piyasalar için bu istenen bir ortam. 2019'un tek olumlu gelişmesi bu olacaktı*, o da oldu. Piyasaların tadını çıkarmasına içerlememek gerek.

        Diğer Yazılar