Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Toplumun geleceği genç nüfusun eğitimine, istihdamdaki payına ve üretime yaptığı katkıya bağlı olarak şekillenmektedir.

        Bilgi Üniversitesi’nin araştırmasına göre, nüfusumuzun yüzde 16.6’sını oluşturan 15-24 yaş arası 12.5 milyon gencin yüzde 70’i eğitim dışında ve bunların Gayri Safi Yurt İçi Hasıladan aldığı pay sadece binde 42.

        Bu tablonun ortaya koyduğu sonuç, genç nüfusun yüzde 70’inin eğitim dışında kaldığı yetmezmiş gibi bunları ekonomik ve sosyal hayata kazandıracak kamu desteği, kamu harcaması da “yok” denecek derecede olmasıdır.

        FIRSAT VERİLMELİ

        Nüfusun yüzde 16.6’sını oluşturan 12.5 milyon genç, spor, toplumsal hayata katılım, barınma ve istihdamda kamu bütçesinde görünmüyor.

        Türkiye eğitim dışındaki 12.5 milyon genci adeta gözden çıkarmıştır. Genç nüfusun yüzde 70’ini oluşturan eğitim dışındaki gençlerin kamu harcamalarından aldığı pay yüzde 32.

        Eğitim dışında kalan gençlerin, devlet eliyle toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarının önünün açılmadığı görülmektedir.

        Bu arada 2013’de Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 9.7 iken bu oran 15-24 arası gençlerde neredeyse iki katı olan yüzde 18.7 düzeyinde gerçekleşmiştir.

        İşsizlik oranı üniversite mezunu gençlerde yüzde 29.3, lise ve dengi meslek okulu mezunlarında da yüzde 20.2’dir.

        Bu tablo bize gençlerin “heba” edildiğini anlatmaktadır.

        Oysa toplumun geleceği tümüyle gençlere bağlıdır.

        Kaliteli eğitim gerekli

        Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK), 11 Temmuz “Dünya Nüfus Günü” nedeniyle yayınladığı “2014 Gençlik Araştırması”na göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 41.1’ini çocuklar ve gençler oluşturuyor. Bu oranla Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesiyiz.

        Öte yandan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2013 verilerine göre, çocuk nüfus olarak tanımlanan 0-14 yaş gurubunun toplam nüfus içindeki payı yüzde 24.6.

        Görüldüğü gibi nüfusumuzun yüzde 41.4’ı çocuklardan ve gençlerden oluşmaktadır.

        Türkiye’yi yönetenlerin önceliği, ülkemizin geleceği olan bu genç potansiyeli çağdaş eğitim olanaklarından yararlandırarak “kaliteli” eğitime tabi tutmak ve daha sonra da eğitimden işe geçişte destek sağlamak, istihdam alanları yaratmak olmalıdır.

        Unutulmamalıdır ki, eğitimsiz ve işsiz gençlik, demokrasi için de toplumun geleceği için de en büyük tehdittir.

        VAZGEÇİLMEMELİ

        Her türlü kötülüğün, gerginliğin, çatışmanın temelinde gençlerin eğitimsiz, işsiz ve umutsuzluğu vardır.Geleceğimizi gençlerde gören Atatürk, Cumhuriyet’i gençlere emanet ederek, “Cumhuriyeti biz kurduk, siz yaşatıp yücelteceksiniz” diyor.

        Eğitimsiz, donanımsız, işsiz ve umutsuz gençler, Cumhuriyet’i nasıl yaşatıp yüceltebilir?

        Gençliğe yapılan her türlü yatırım, geri dönüşü olan ve geleceğimize yapılan yatırımdır. Aynı şekilde gençlerden esirgenen her imkan da, geleceğimizden vazgeçmek anlamına gelir.

        Sonuç olarak: Gençleri toplumun dışına itmemeli, onlardan hiçbir imkanı esirgememeliyiz. Çünkü gençlik gelecektir

        Diğer Yazılar