Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Herhangi bir ortamda, sinema, alışveriş merkezi, restoran birçok dış alanda, sokakta veya bir mağazada kasa kuyruğunda aniden şöyle bir soru geliyor mesela: “İnatçı ve uyumak istemeyen çocuğa ne yapacağım ben Pınar Hanım? Çok uykusuzum, bir tane çocukla delirmek üzere hissediyorum bazen. Ne olur siz söyleyin 3 çocuğu nasıl idare ediyorsunuz?” Veya çocuklarım yanımdaysa normal bir tepki verdiysem bir konuya, biri geliyor yanıma “Siz de bunu yaptınız ya ohhh be!” gibi...

        Dışarıdan bakılınca sanılıyor ki “ben mükemmel anneyim” ve çocuklarım da kusursuz birer yaratık. Bizim fotoğraflar hep gülümser, evimiz neşe içinde çın çın çın çınlar, mutluluktan doruklardayız. Yok öyle bir şey hanımlar!

        MAĞAZALARA GİRMEDEN OLUR MU?

        Dün Nişantaşı’nda Paşabahçe mağazasında eve mutfak için gereksiz ıvır zıvır bir şey alıyorum. Yanımda biri omzuma hafifçe dokundu ve dedi ki: “Siz de böyle şeylerle uğraşır mıydınız? Ve nasıl zaman buluyorsunuz buna?” Elime baktım. Yemek pişirirken karıştırdığımız kocaman yağlı, salçalı, soğanlı kaşığı koymak için bir tezgâh üstü tabak almışım. Diğeri artık eskidi, bu da çok hoşuma gitti diye. Yani normal bir kadın hareketi. Dedim ki: “Öğlen şu vakitte bir heykel galerisinden sanat eseri almıyorum. Sıradan bir şey bu. Her kadının gereksiz süslü ıvır zıvırları sevdiği gibi ben de seviyorum. İki toplantı arası, Nişantaşı’na gelmişim mağazalara girmeden olur mu? Olmaz tabii ki...”

        Adının Deniz olduğunu ve 3.5 yaşında Ege adlı bir oğlu olduğunu sonra öğrendiğim okurum “Doğru” dedi “ama dışarıdan öyle görünmüyor ya çocuklar mesela onlarla ne yapıyorsunuz çok merak ediyorum”. “Biliyor musun” dedim “İnan bana 1 çocuk da 3 çocuk da aynı hatta 3 çocuk daha da kolay birbirlerine de destek oluyorlar çünkü”.

        İnanamaz gözlerle baktı bana “Hiç bağırıyor musunuz peki?” dedi. Dedim ki “Bağırmaz mıyım!!! Hem de nasıl bağırabiliyorum. Benim de çığırımdan çıktığım anlar oluyor...”

        Deniz’in yanından onunla sarılıp öpüştükten sonra ayrılınca yürürken düşündüm.

        Her anne kendi yaptıklarını gün sonunda düşünüyor, tartıyor ve hepimize bir başkası “mükemmel” görünüyor. Öyle bir şey yok...

        Tabii ki bağırıyorum. Tabii ki kızıyorum. Tabii ki çocuklarıma gerektiğinde ceza da veriyorum. Oyuncak saklayarak, sevdikleri şeyleri ortadan kaldırarak, her birinin yaşına uygun şekilde yanlış ve hatalı davranışlar karşısında bunları anlasınlar diye tepki veriyorum.

        Rüşvet verdiğim de oluyor “Bak bunu yaparsan ben de bunu yaparım” gibi...

        Tehdit ettiğim de oluyor “Bana bak bunu yaparsan başına bu gelir...” gibi de...

        Telefonda konuşurken gelip konuşan oğluma “Ben sana demedim mi evladım, telefonda konuşurken gelip yanımda seni dinliyormuşum gibi konuşma diye. O an başkasına odaklanmış haldeyim” de diyorum...

        Veya ben evde biriyle konuşurken gelip araya atlayıp başka telden bir şeyler anlatırken de durup “Hop hop hop şu an Sevda Abla ile konuşuyorum sıranı bekle bakalım. Saygı duy konuşan insanlara. Uza şimdi” de diyorum...

        Ama işim bitince de yanına gidip “Söyle bakalım ne diyordun sen? Şimdi hazırım seni dinleyebilirim” de diyorum.

        Ben sinir damarları alınmış, pelte gibi ortalıkta dolaşan, çocuklarla daima mükemmel bir iletişimi olan, ultra ötesi bir insan değilim. Tüm diğer anneler gibiyim.

        Kendi anneliğimle ilgili gurur duyduğum tek konu “doğal olduğumdur”. Doğrusu yanlışı, günahı sevabı benim boynuma; en gerçek şeyin doğallık olduğuna inanıyorum...

        Bana bu soruları soran herkese de “Mükemmel annelik rolü yapmayın, buna uğraşmayın da öyle biri yok çünkü. Kendiniz olun, doğal olun” diyorum...

        ***

        Sünger Bob ile eğlence garanti

        Alışveriş ve eğlencenin kalbi olan Capacity Alışveriş ve Yaşam Merkezi, sömestr etkinlikleri kapsamında çocuklar için eğlence dolu bir hafta sonu programı hazırladı. Yorucu bir okul dönemini geride bırakarak yanyıl tatiline giren tüm çocuklar, Capacity'nin minikler için hazırladığı eğlenceli hafta sonu etkinliklerinde Sünger Bob ile eğlenmeyi hak ediyor. Tüm çocuklar için yoğun geçen bir eğitim döneminin ardından şimdi sıra Capacity'de eğlenme zamanı. 28 - 29 Ocak tarihlerinde 13.00 -19.00 saatleri arasında Capacity'de gerçekleşecek olan Sünger Bob etkinliğinde tüm çocuklar birbirinden renkli aktiviteler ile tatilin tadını çıkaracak. Toka ve boyama aktiviteleri ile eğlenceli bir tatilin keyfini çıkartacak olan çocuklar, birbirinden farklı puzzle ve oyun hamuru aktiviteleri ile de eğlenirken aynı zamanda faydalı bilgiler öğrenecekler. Sünger Bob ve Dora ile keyifli dakikalar yaşayacak olan çocuklar ayrıca çizgi film izleme alanında en sevdikleri çizgi film kahra-manlan ile unutulmaz zamanlar geçirecek. Tüm ilköğretim öğrencileri ve velileri karne sevincini ve tatil coşkusunu Capacity'de yaşayacak.

        ***

        Yeni doğum yapanlara müjde

        Kendi annelik deneyimleri sırasında bir eksikliği fark eden iki kadın girişimci tarafından kurulan Kumbebe sitesi, doğum yapan yeni anneler ve yakınlarına alternatif bir hediye sistemi sunuyor. Estetik açıdan güzel olsa da uzun ömürlü olmadığı için atılmak zorunda kalınan çiçek gibi hediyelerin yerine, her zaman kullanılabilecek ve yeni doğan bir bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikle hediyeleri online sipariş sistemiyle sunan bir site var artık: www.kumbebe.com. Sitede, kutlama amacına hizmet eden birbirinden özel hediye seçenekleri, bebeğin ya da annenin ihtiyaçlarına göre özel hazırlanmış şık paketleriyle adrese teslim ediliyor.

        ***

        Tatil bitmeden haydi eğlenceye...

        Sömestr tatili sürerken, şehrin iki yakasında çocuklar için birbirinden eğlenceli aktiviteler devam ediyor. Ba-nu Noyan Event Office tarafından Metrocity, Neomarin ve Pendoria AVM'de düzenlenen etkinlikler aşağıdadır. Üstelik eğitici ve öğretici bu organizasyonların hepsine katılım ücretsiz...

        MetroCity'de Her Pazar Ücretsiz Çocuk Tiyatrosu: Çocuklar için interaktif tiyatro etkinliği ile Metrocity, bu tatilde çocuklara içlerindeki oyun gücünü ortaya çıkarma fırsatı buluyor. Zaman zaman sahneye çıkartılan çocukların böylece ifade güçlerinin artmasına, topluluk önünde konuşma yeteneklerinin gelişmesine olanak tanınıyor. Etkinlikler saat 13.00'te başlıyor...

        - 29 Ocak: Orman Perileri

        - 5 Şubat: Sana İhtiyacım Var

        -12 Şubat: Kukla Show

        -19 Şubat: Dıbırcık

        Pendoria'da Şarkılar Çocuklar İçin Söylenecek: Çocuklara yönelik şarkılarıyla tanınan sanatçı Ülkü, 28-29 Ocak tarihlerinde saat 15.00'te Pendoria AVM'de olacak.

        Neomarin AVM'de Etkinlikler: Büyükler kadar çocuklara yönelik etkinlikleriyle de çekim merkezi olan Neomarin AVM'de 10 Şubat'a kadar pazartesi hariç her gün çocuklara yönelik organizasyonlar yapılıyor. Etkinlik tarihleri şöyle:

        24 Ocak Salı 14.00: Minik Eller Atölyesi Karagöz Hacivat Kukla Yapımı

        28 Ocak Cumartesi 13.30: Minik Eller Atölyesi Kaşık Kukla Yapımı

        29 Ocak Pazar 14.00: Çocuk Tiyatrosu Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler

        31 Ocak Salı 14.00: Minik Eller Atölyesi- Pasta Yapımı

        4 Şubat Cumartesi 13.30: Minik Eller Atölyesi Kaşık Kukla Yapımı

        5 Şubat Pazar 14.00: Kukla

        7 Şubat Salı 14.00: Minik Eller Atölyesi Ebru Yapıyor

        ***

        Çocuklar Küçük Vak Vak ile Öğreniyor

        Pearson Türkiye, 0-3 yaş ve sonrasına yönelik Küçük Vak Vak serisindeki 7 hikâye kitabında, çocuklar için çok önemli temel bilgi ve mesajları son derece çekici görsellerle birleştirdi. Küçük Vak Vak, Süslü, Bıdırık ve Çıtırık'ın yer aldığı hikâyelerin 0-3 yaş grubuna yönelik "Küçük Vak Vak Renkler", "Küçük Vak Vak 1 -23", "Küçük Vak Vak Zıt Kavramlar" isimli kitaplarda renkler, rakamlar ve zif kavramlar vurgulanarak, çocukların eğlenceli zamanlarının içine bilgi de ekleniyor. Serinin sert kapak ve kalın sayfalı üç kitabı da sağlık ve güvenlik testlerinden onaylı. Kitaplar, 11.50 TL'den satışa sunuldu.

        3 yaş üzeri çocuklar için hazırlanmış "Küçük Vak Vak", "Küçük Vak Vak Yeni Arkadaş", "Küçük Vak Vak Uyku Zamanı", "Küçük Vak Vak Haydi Beni Bul" isimli dört yeni kitapta ise kahramanlara Anne Vak Vak ile Paytak da ekleniyor. Şiirsel bir dilin kullanıldığı dört kitabın her biri farklı mesajlar içeriyor. Arkadaşlık, cesaret, farklılıkları kabullenme, korku ile baş etme, birlikte zaman geçirmenin verdiği mutluluk mesajlarıyla örülü hikâyelerle aynı zamanda çocuklara sayısal beceri kazandırmak da hedefleniyor. Minik toplama-çıkarma egzersizlerinin de yapıldığı kitaplar, çizeri Derek Anderson'a bir de ödül getirmiş. Çizdiği birbirinden sevimli karakterlerle kitaplara büyük bir çekicilik kazandıran Derek Anderson, Küçük Vak Vak serisi ile New York Times'ın best-seller ödülünü almaya hak kazanmış. Pearson'ın 3 yaş üstü çocuklara yönelik Küçük Vak Vak serisinin kitapları 9.50 TL'ye satılıyor.

        Diğer Yazılar