Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Aslında şöyle başlanabilir söze, 9 Mayıs Zafer Bayramı töreni Ukrayna’daki savaşın 75. gününde gerçekleşti!

        Kabul etmek gerekir ki, bundan aylar önce Putin başta olmak üzere ezici çoğunluk Rusya’nın bu kadar uzun sürebilecek bir savaşa girdiğine ihtimal vermemişti.

        Zaten Rusya cephesinde bu bir savaş değil “özel askeri operasyon”…

        İşte böyle bir süreçte yoğunlaşacak saldırıların netice vermesiyle Putin’in 9 Mayıs günü makul bir zafer konuşması yapacağı seslendirilmeye başlandı. Bu hususta en kritik ifadeyi Putin'e en yakın lider yapmıştı. “Bu savaşın uzadığını hissediyorum!” dedi Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko..

        Dün Moskova’da 33 birimden 11 bin askerin katıldığı geçit töreni bu açıdan bir zafer konuşması değil daha çok “özel askeri operasyonun” gerekçesini tekrar pekiştirmeye, meşrulaştırmaya ve sahadaki askerler kadar Rus halkına da moral/motivasyon vermeye çalışan bir konuşmaydı.

        Bu yıl Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan kendi ülkelerinde daha önce düzenlenen geçit törenlerini iptal ettiklerini açıklamışlardı. Zira bu yıl hiçbir devlet başkanını davet etmedi Rusya…Oysa 2020’deki kutlamalarda Belarus, Özbekistan, Bosna-Hersek, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Sırbistan, Güney Osetya ve Abhazya liderleri Moskova'ya geldi. Belarus Devlet Başkanı Lukashenko bile Moskova’daki törenlerde yoktu!

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , "Vatanseverlik Savaşı" 77. yıldönümünde Moskova'da yapılan Zafer Geçit Töreninde yaptığı konuşmada, "seferberlik ilanı" ya da "topyekûn savaş" gibi ihtimallerden uzak daha temkinli sözler sarf etti. Satır aralarında yine NATO ve ABD'ye bazı göndermeler yaptı.

        "Donbas'taki halkımız için, Anavatanımız Rusya'nın güvenliği için savaşıyorsunuz" dedi ve "Nazilere karşı" mücadele vurgusunu devam ettirdi.

        Putin devam eden savaşın gerekçesi üzerinde bir kaç kez durdu ve o bilindik NATO tehdidini vurguladı... "Biz operasyona başlamadan önce Rusya'ya kesinlikle kabul edilemez bir tehdit oluşturuldu. Kırım da dahil olmak üzere tarihi topraklarımızın işgali için hazırlıklar vardı."

        Geçen yıl Aralık ayında gönderilen anlaşma teklifini hatırlattı. "Batı'ya uygun bir anlaşma imzalamayı teklif ettik: "Boşuna! NATO ülkeleri istemedi (...) Zorunlu ve zamanında gerçekleşen doğru bir karardı."

        Putin ayrıca Ukrayna'da ölen askerlerin yakınları için bir kararname imzalayarak bir dizi maddi destek sağlanacağını ve çocuklarının üniversitelere sınavsız girebileceğini söyledi.

        Anlaşılan o ki, Putin açısından makul zafer beklentisi için koşullar henüz oluşmadı ve en önemlisi ucu açık bir belirsizlik hali kendisini güçlü biçimde hissettiriyor. Şimdi Odessa-Donbas hattına daha fazla odaklanmak gerekiyor...

        Diğer Yazılar