Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        "Vida ve Lovren gibi 2 uzun stoperleri var, Brozovic ve Strinic de uzun, bir de Mandzukic var fakat bu kadar uzuna karşın Hırvatistan'ın zayıf karnı duran top, özellikle korner topları" diye düşünüyordum maçtan önce. Son 16 turunda Danimarka'ya; çeyrek finalde Rusya'nın ikinci golü korner toplarından gelmişti. Yarı finalde Stones'un kafa vuruşunu Vrsjaliko çizgiden çıkarmıştı. Buna karşın Fransa duran toptan gol bulabilen bir takımdı. Fransa'nın 'Dalmaçyalılar'a karşı 2 üstünlüğünden biri buydu, diğeri de Mbappe'nin sürati. Bir de 'Yemek Sepeti'nin sahibi, Trabzonspor'un eski asbaşkanlarından Nevzat Aydın dostum da Hırvatistan formasıyla maça gidince "Tamam" dedim; "Yazık oldu Hırvatlara..."

        Şaka bir yana Nevzat turnuva boyunca hangi takımım formasını giydiyse o takım kaybetti. Turnuvaya damga vuran isim 'Nevzat Aydın'ın forma laneti'dir... İşin özüne gelirsek Fransa, çok kötü oynadığı ilk yarıyı 2 golle kapadı. Kaleyi bulan şut atmadan Mandzukic'in kendi kalesine attığı golle öne geçtiler. VAR'dan çalınan tartışmalı penaltı ile de öne geçtiler. Hırvatlar güzel bir gol bulup bir iki korner karambolünde de pozisyon bulsalar ve maçın oyun hakimi olarak gözükseler de sahada daha oturaklı takım Fransa'ydı. İkinci yarıda ilk yarıdaki kadar pozisyon da vermediler. Oturaklı bir alan savunması yapıp Mbappe kontraları ile pozisyon denediler. Birinde de Pogba şık bir gol attı ve kupayı okşamaya başladı. Bana göre Neymar'dan daha öne çıkmaya namzet bir isim olan Mbappe fişi çekti.

        Hırvatistan'ın bu sempatik ve kaliteli jenerasyonu zaten çok büyük bir başarıya imza attılar. Bu ölçekte bir ülkenin takımı için final müthiş bir başarıdır. Üstelik Rakitic'in beklentilerin altında kalan performansına karşın. Son 16; son 8 ve yarı finalde 120 dakika top oynayan Hırvatistan, 65'te fiziken de oyundan düştü. Lloris'in büyük hatası, Hırvatlar'ın direncini artırsa da sonucu değistirmedi.

        Fransa turnuva başında final adayımdı. Finali Arjantin'le oynarlar diye düşünmüştüm ama Arjantin tam fiyasko bir turnuva geçirdi. Fransa ise emin adımlarla ve Belçika maçı da dahil pek de zorlanmadan finale geldiler. Bu jenerasyon çok genç ve yetenekli. 23 kişilik kadronun 17-18'i, 4 ve 2 büyük turnuva daha görecek yaşta. Bir dönemin efsane İspanya armadasının yerini Fransa alabilir. Üstelik halen kaliteli oyuncular yetistirmede yanlarına yaklaşabilen bir ülke yok. 2 yıl sonraki Avrupa Şampiyonası için de İngiltere ile birlikte en büyük favori onlar.

        Büyük bir ismin damga vurmadığı bu turnuva, benim açımdan 'mücadele ve karakter koymanın çok önemli' olduğunu gösteren bir turnuva olarak hatırlanacak. Bizim çakma milliyetçi yalancı yıldızlarımıza karşın elalemin yıldızları -ki bu isimler starlığı, parayı, kariyeri bitirmiş isimler- kendilerini yırttılar. Ülkeleri takımları ve meslekleri için kendilerini paraladılar. Bir de Mbappe ciddi bir yıldız olma yolunda... Neymar'ın önüne geçebilir. Çok değişik ve az bulunan özelliklere sahip.

        VAR sistemi de bu turnuvada iyi uygulandı. Bana göre hakemlerin yıldızı da İranlı Feghnani'ydi. Cüneyt Çakır ve ekibi de 2 Dünya Kupası üst üste yarı final yöneterek büyük bir başarıya imza attı. Tebrik ederim.

        Diğer Yazılar