Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Troya kenti yakılıp yıkılınca, Troyalı kahramanlardan Aeneas, ailesini ve arkadaşlarını yanına alarak İda Dağı üzerinden yürüyerek Edremit/Altınoluk’taki kentine gelir. Amacı, bu kentte 20 gemi inşa ettirerek yola çıkmak ve kahinlerin kendini yönlendireceği topraklara giderek yeni bir Troya kurmaktır. Antik çağın en büyük şairlerinden Vergilius tarafından yazılan bu destanda gemilerle yola çıkan Aeneas ve arkadaşları, uzun ve maceralı bir yolculuktan sonra İtalya’da, bugünkü Roma’nın bulunduğu yere ulaşır ve bu kenti kurarlar.

        3200 yıl önce Aeneas tarafından yapıldığı iddia edilen bu yolculuğu, Edremit Belediyesi bugün turistik bir rotaya dönüştürme çabasında.

        Belediye Başkanı Kamil Saka, Antandros kazılarını yapmakta olan Prof. Dr. Gürcan Polat ile Antandros Derneği Başkanı Gülçin Cömert el ele vererek ve yanlarına Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’ni alarak yola çıkmışlar.

        HER ZAMANKİ GİBİ!

        Geçen hafta Edremit’te, Aeneas’ın rotasının konuşulduğu toplantıda, Aeneas’ın gemilerinin uğradığı liman kentlerini temsilen; İtalyan, Arnavut ve Tunuslu temsilciler vardı. Ancak, Yunanistan’dan kimse yoktu...

        Oysa Aeneas bu yolculuğu sırasında, Yunan anakara ve adalarında bulunan çok sayıda limana da uğramıştı.

        Edremit’teki toplantıyı düzenleyenler, Aeneas rotasındaki Yunan kentlerinin hepsini davet etmiş olmalarına karşın, hiçbirinden olumlu cevap alamamışlardı.Yunanistan ne yazık ki hep aynı şeyi yapar! Ege Denizi’ne babalarının malı gözüyle baktıkları için, Türkiye hangi kültürel etkinliği birlikte gerçekleştirmek isterse ondan uzak dururlar. Hele de inisiyatifin Türkiye’de olacağı bir etkinlik söz konusu ise...(Elbette komşu Yunan adaları ile başarılı ilişkiler sürdüren bazı belediyelerimiz vardır!)

        İTALYANLAR’IN DESTEĞİ İLE

        Aeneas’ın ‘Kara’ rotası elbette kolay olanı. Troya’dan kalkarak İda üzerinden Antandros’a inecek olan bu ‘dağ yolu’, dünyanın dikkatini çekebilecek bir yürüme yolu...

        Ancak, deniz rotası farklı. Altınoluk’ta (Antandros) gemiler inşa etmek, bu gemilere binerek Roma’yı kurmaya gitmek ve bunu belki her yıl yineleyerek dünyaya tanıtmak kolay değil. İtalya’nın verdiği desteğin ekonomik boyutunun yüksek olması durumunda başarı şansı büyük olacaktır.

        Bir de öneri; Bu işin Yunanistan ayağı programdan çıkarılmalıdır. Katılmazlar ya, katılsalar bile kısa zamanda başka ülkeleri de vazgeçirebilirler. Benden söylemesi...

        Diğer Yazılar