Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        -PARİS-

        23 yaşındaki Françoise Hohmann o gün yine elektrik süpürgesi tanıtımı için kapı kapı dolaşıyordu.

        “Avrupa başkenti” Strasbourg’daki turunda en son 27 yaşındaki Jean Marc Reiser’in dairesine uğramıştı.

        8 Eylül 1987’ydi. Genç kadın o günden sonra bir daha görülmedi. Sadece otomobili Strasbourg Garı’nda bulundu: Hohmann ufak tefek olduğu halde, sürücü koltuğu epey arkaya çekilmiş olarak.

        31 yıldır ondan başka bir ize rastlanmadı.

        Françoise Hohmann
        Françoise Hohmann

        31 YIL SONRA

        Aradan 31 yıl geçti. Tamı tamına 31 yıl.

        Hohmann yaşasa 54 yaşında olacaktı. Reiser 58 olmuştu. Sophie Le Tan ise sadece 20 yaşındaydı. Françoise Hohmann kaybolduğunda doğmamıştı bile.

        7 Eylül 2018 günü, Strasbourg Üniversitesi Ekonomi öğrencisi Sophie yeni okul dönemi için bir apartman dairesi bakmaya çıktı. İlanda görmüştü. Uygun muydu acaba?

        Sophie o akşam ailesiyle buluşacak, ve doğum gününü kutlayacaklardı hep birlikte. Bir daha görünmedi ve o günden beri kayıp.

        Sophie Le Tan
        Sophie Le Tan

        Daire ilanındaki telefon “ön ödemeli”ydi; ondan önce 3 genç kadın daha daireye gitmiş ama hiçbiri yalnız başlarına gitmeyi tercih etmemişti. Muhtemelen o yüzden, ilanı veren de karşılarına çıkmamıştı.

        İzler, telefon kayıtları 31 yıl önce “pazarlamacı” Françoise’ın son görüldüğü ismi gösterdi: Jean Marc Reiser.

        Evinde onca temizliğe rağmen DNA izleri, kan bulunan Reiser gözaltına alındı; lakin günlerdir, suçlamayı ret dışında tek kelime etmedi.

        Sophie’nin izi veya cesedi ise henüz bulunamadı.

        Cumartesi (bugün) önceki iki aramanın ardından bir “toplu halk araması” daha organize edildi. Facebook üzerinden örgütlenen vatandaşlar bir kez daha ormanda, kaybolduğu yerin yakınlarında onu aramaya çıktı. Akşam da onun için “Beyaz Yürüyüş” vardı.

        Strasbourg
        Strasbourg

        DELİL YETMEDİ

        Kimileri kolayca “kader” diyebilse de, Avrupa’nın göbeğinde, Avrupa Parlamentosu’nun Fransız–Alman kentinde, Türkiye’nin bir “İlahiyat Fakültesi” hazırladığı Strasbourg’da, Françoise’dan Sophie’ye uzanan kanlı yolu döşeyenler, insanlar.

        Sadece “zanlı” Reiser değil; yarım kalan hukuk, adalet ve ceza sistemi de!

        Çünkü…

        Reiser, 31 yıl önceki “kayıp” vakasında ancak 14 yıl sonra, 2001’de sanık olabildi. O da, 1995 ve 1996’daki “seri tecavüzler” yüzünden.

        Jean Marc Reiser
        Jean Marc Reiser

        1997’de bir yol kontrolünde arabasının bagajında bıçaklar, pompalı tüfek, kar maskeleri, uyuşturucular, amatör porno fotoğrafları çıktı. Bir Alman otostopçu kız ile bir öğretmene tecavüz suçundan 15 yıl hapse mahkum oldu.

        Bu yüzden 1987’deki “kayıp pazarlamacı” dosyası da açıldı. Savcı ve hakim bugün diyorlar ki, “Onun suçlu olduğu belliydi ama yeterli delil bulunamadı.” O vaka onun üstüne kalmadı.

        2012’de tahliye olduktan sonra birkaç soygunda mahkum oldu. Hemen hepsi veterinerlerden “anestezi maddesi” çalmak isterkendi. En son 2017 nisanında 8 aya mahkum olmadı. Henüz infaz edilmemişti cezası.

        Bu kez de otomobilinin bagajında kürekler, ipler ve “tecavüz hapı” denen GHB bulundu.

        Babası ormancı olduğu için, ormanları da avucunun içi gibi biliyordu!

        SAÇ, KOYU KAHVE

        Reiser’in bagajı bu kez dolu. Belki itiraf etmeyecek, belki ceset bulunamayacak ama artık 31 yıl önceki “kayıp” Françoise da Sophie’nin yanında. Aileler, kamuoyu ve adaletin yarım kalmış vicdanı da.

        Elbette yargı başka bir şey. Kanaat olsa da, duygular şu ya da bu yönde yoğunlaşsa da “delil” gerekiyor.

        50 polisin tahsis edildiği araştırmada elde şimdilik onca sabıka, evdeki kan izi, DNA, bir de halk aramasında bulunan “küçük beden” bir tişört var.

        Bir de, “Otoriter, sabit ve rahatsız edici bakışlı” dedikleri Reiser’in evinde bir başka genç kadının daha olduğunu ileri süren komşular. Muhtemelen Nijerya kökenli bir “kayıp” öğrenci daha.

        Bir de her yere asılmış, dağılmış ilanlar:

        Sophie Le Tan

        Yaş: 20

        Saç. Koyu kahve

        Boy: 1,55

        Beden: İnce

        Tip: Asyalı

        Son bulunduğu yer: Schiltighem semti

        Muhtemelen Reiser’in “İnci Sokağı”ndaki evi!

        İnci Sokağı’ndaki Kayıp Sophie!

        SERİ KATİLLER

        Aynı esnada, Strasbourg’a çok uzak olmayan bir yerde, Isere’de eski asker, köpek eğitmeni Nordahl Lelandais, başta 9 yaşındaki Maelys, seri cinayetler için sorgulanıyordu…

        Maelys
        Maelys

        Daha güneyde, artık 76’sında olan, 12–21 yaş arası 7 kızın ölümünden sorumlu “seri katil” Michel Fourniret’nin kayınpederinin bahçesinde ceset aranıyordu. Son itiraflarında yer alan ve 28 yıl önce cesedi bulunan 20 yaşındaki İngiliz Joanna Parish’ten sonra, 1988’den beri “kayıp” 19 yaşındaki Marie Angele Domece’ten bir iz.

        17 yaşındaki Isabelle, 20’sindeki Fabienne, 21’indeki Jeanne–Marie, 12’sindeki Elisabeth, 13’ündeki Natacha, 18’indeki Celine, 13’ündeki Mananya, 13’ündeki Marie gibi!

        Diğer Yazılar