Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çocuklar yeni koronavirüsten (COVID-19) daha az etkileniyor. Bu konuda yapılan gözlem ve araştırmalar virüs kaynaklı hastalığı çocukların hafif atlattığı yönünde. Ancak salgın hastalıklara karşı alınan tedbirler açısından çocuklar yine de önemli. Hastalıklara karşı gevşek davranmak her insanı bir konak haline getirebiliyor. Epidemi ya da pandemi ortamında çocukları marketlere sürüklemek, sokakta oynamalarına ya da diğer çocuklarla sürekli temas halinde olmalarına izin vermek salgının yayılması için riskleri çoğaltıyor.

        ÇOCUKLARI KORUYAN NE?

        Bir araştırmaya göre koronavirüs enfeksiyonu doğrulanmış 40.000 kişilik bir grubun sadece yüzde 1’i 10 yaş altı çocuklardan oluşuyor ve ölen yaklaşık 1.000 kişi arasında yer almıyorlar. Grip rahatsızlıklarının genelde yaşlıları ve çocukları etkilediği düşünülürse, burada yaşa bağlı bir fark görülmektedir. Yapılan diğer araştırmalar çocukların da en az yetişkinler kadar enfekte olduğunu ancak erken dönemde enfeksiyona karşı koyarak ölme olasılıklarını düşürdüklerini gösteriyor.

        Çocukları ne korumaktadır? Sorunun tam bir yanıtı olmamakla birlikte çocukların savunma sisteminin bu virüse farklı bir karşılık verdiğini düşünülmektedir. Oysa yetişkinlerdeki savunma sistemi organlarda hasar oluşturacak biçimde hastalığa tepki verebilmektedir. Özellikle sıvı ve bağışıklık hücrelerinin akciğerlere sızması, oradaki oksijen alımını bloke edip sorunlara yol açabiliyor.

        Çocuklarınsa bağışıklık sistemleri hala gelişmekte olduğu için sitokin fırtınası denilen bir mekanizmayla bu ve benzeri hastalıklara verilen tehlikeli bağışıklık tepkisinden korundukları düşünülüyor. Bu tespit daha önce SARS salgını sırasında, yine çocuk akciğerlerindeki sitokin üretim süreçleriyle doğrulanmıştır. Ayrıca çocuklar daha önce bu tarz bir hastalıkla karşılaşmadıkları için vücutlarında bir birikim olmaması da önemli. Bu nedenlerle araştırmacılar hastalığın genel çözümü için çocukların savunma sistemini taklit etmek gerektiğini düşünüyor.

        YAYILMA

        Çin’de yapılan bir diğer araştırmada 745 çocuktan sadece 10’unda virüs tespit edilmiş. Bu vakaların 7’sinde yüksek ateş ve birkaçında öksürük, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı gözlenmiş. Hiçbirinin göğüs röntgeninde, yetişkinlerin belirgin virüs işareti olan zatürre bulgusu yokmuş. Yine Çin’de yapılan bir başka araştırmada 2.143 çocuğun 3’te birinde rahatsızlık gözlenmiş ve ateş, halsizlik, öksürük, tıkanıklık, solunum zorluğu, bulantı ve ishal gibi belirtilere rastlanmış. Ancak, hastalığın ciddi seyir gösterdiği 125 çocuktan sadece biri (14 yaşında) ölmüş.

        Çocukların hastalıktan nispeten az etkilenmeleri virüslerin yayılmasına katkıda bulunmadıkları anlamına gelmez. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerekmekte. Yetişkinler virüsü çocuklara yaymasa da kendi ellerini yıkamak, ağızlarını kapatmak ve hasta hissediyorlarsa kendilerini izole etmek konusunda yardıma muhtaçlar. Hijyen aşırı önemli. Bu yüzden hemen her ülke işe okulları kapatarak başladı. İdareciler, öğretmenler, çalışanlar ve öğrencileri korumanın en iyi yolu sosyal izolasyon olarak belirlendi ve evden eğitime başlandı.

        GRUPSAL FARK

        Koronavirüs özelinde aslında yaşlı nüfusu kontrol ediyor olmak pandemiyi de kontrol edebilmek anlamına geliyor. Çünkü çocuklar ve gençlerin yaşlı nüfusa göre sadece koronavirüsten değil daha önceden gelişen SARS tipi virüslerden de az etkilendikleri gösterilmiş. Ayrıca yaşlı nüfusun vücut organlarının daha kirlenmiş ve yıpranmış olması onları salgınlara karşı daha savunmasız yapmakta.

        Çocuklar diğer yaş gruplarına göre kardeşleriyle oynamayı istemek ya da anneleriyle yatmak gibi eğilimlere sahip olduklarından kişisel mesafeleri azdır. Uzmanlar çocuk bağışıklığının virüslere yetişkinlerdeki kadar hızla saldırmaya çalışmadığını belirtiyor. Böylece de çocukların vücut organlarında yıkıcı iltihaplanma yaratan agresif bağışıklık tepkisi oluşmuyor. Ayrıca hastalık sürecinde bağışıklık bilimcilerine göre çocuklarda da bazı doku hasarları kalması mümkün.

        Koronavirüsün gebeliklerde de tehlikeli ve anneden bebeğe rahim yoluyla bulaşma riski var. Bu yüzden bebeklerin, çocukların ve gençlerin hastalık yükünü hafife almamak gerekli. Yeni bir virüs görüldüğünde tüm popülasyonun hassas olduğunu daha baştan kabul etmek gerek.

        Diğer Yazılar