Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        AK Parti Genel Merkez personeli olarak görev yaptığı sırada lüks aracında uyuşturucu kullanırken çekilen görüntüleri sosyal medyaya düşen Kürşat Ayvatoğlu, verdiği ifadenin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

        Ayvatoğlu ilk ifadesinde ticaretle uğraştığı dönemde daha fazla gelir elde etmek için AK Parti’de işe başladığını belirtmişti.

        Uyuşturucu madde kullanması bir yana, Ayvatoğlu’nun AK Parti’de ne gibi işler yaptığı ve kimlere çıkar sağladığı da araştırılması gereken konuların başında geliyor.

        Yargıtay 15. Ceza Dairesi’nden yakın zamanda ilginç bir karar çıktı.

        Makam sahiplerinden bahsederek işe yerleştirme vaadi ile menfaat temin eden bir kişi basit dolandırıcılık suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

        Kararı bozan Yargıtay 15. Ceza Dairesi, yapılan işlemin nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğunu ve sanığın 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.

        Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan ve AK Parti milletvekili danışmanı olarak görev yapan sanık, eski bakan Bekir Bozdağ’ı yakından tanıdığını, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın kardeşi ile iş ortaklığı olduğunu belirterek katılanları memur statüsünde işe aldırtmak için para talep etti.

        Katılanları memur statüsünde işe başlatma vaadiyle dolandıran sanık, her birinden 10 bin tel aldı. Katılanların yanında müsteşar ve üst düzey bürokratları arayan danışman, inandırıcılığını da artırdı.

        Memur olma hayali kuran katılanlar, hiçbir işlem yapılmayınca dolandırıldıklarını anladılar. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundular. Savcılık, iddianamesini yazdı ve milletvekili danışmanı olduğunu söyleyen sanık “Basit dolandırıcılık” suçundan hakim karşısına çıktı.

        Mahkeme sanık hakkında basit dolandırıcılık suçunu işlediği gerekçesiyle bir yıl hapis cezası verdi ve cezayı erteledi.

        Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 15. Ceza Dairesi kararı bozdu.

        Sanığın işlediği suçun “nitelikli dolandırıcılık” olduğuna dikkat çeken Yargıtay, “Sanığın belirli bir makam sahiplerinden bahsederek ve o kişileri tanıdığını söyleyerek katılanları kamu kurumlarında işe yerleştirebileceğinden bahisle haksız menfaat temin ettiği dikkate alınarak, eylemlerin TCK’nın 158/2 maddesi kapsamında kaldığı gözetilmeden, suç vasfında yanılgıya düşmek suretiyle basit dolandırıcılık suçundan hüküm kurulması gerekir” dedi.

        Mahkeme bozma kararına uyarsa sanıklar 7 yıla kadar hapis istemiyle yeniden yargılanacak.

        Basit dolandırıcılık suçu 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin gün adli para cezasını gerektirirken, nitelikli dolandırıcılık suçu 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını gerektiriyor.

        İnsanların hayalleriyle oynayıp çıkar elde eden sanık “nitelikli dolandırıcılık” suçundan yargılanıp mahkum olursa en az 2 , en çok 7 yıl hapse mahkum olacak.

        Kürşat Ayvatoğlu’nun uyuşturucu madde kullanması veya temin etmesiyle ilgili yargılama yapılırken, kimlere çıkar sağladığı ve bunların karşılığında neler kazandığı da araştırılırsa adalet yerini bulmuş olacak.

        Diğer Yazılar