Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Dünya Kupası 2022 2022 Dünya Kupası, ilklerin kupası oldu - Dünya Kupası 2022 Haberleri
        1

        İlk kez Orta Doğu'da düzenlenen Dünya Kupası'nda 2022 Katar, unutulmaz anlara sahne oldu. Futbolseverler gole doyarken Arjantin 36 yıllık hasretine son verdi. Fas, Afrika açısından tarih yazarken 4 milyonluk nüfusuyla Hırvatistan da bir kez daha son dörde kaldı. İşte karşınızda rakamlarla 2022 Dünya Kupası...

        2

        KATAR'DAN REKOR GELİR

        Arjantin ile Fransa arasındaki final maçıyla kupa heyecanı son bulurken, Katar'ın 2030 vizyonunun da bir parçası olan bu organizasyonla hem bölgede hem de dünyadaki imajını tazelediği, ekonomik anlamda da büyük kazanımlar elde ettiği belirtiliyor.

        3

        Katar resmi ajansı QNA'nın verilerine göre, 2022 Dünya Kupası, ekonomik açıdan tarihindeki en büyük mali getiriyi elde etti. FIFA'nın geliri Rusya'da düzenlenen bir önceki turnuvaya kıyasla rekor kırarak 7,5 milyar dolara yükseldi.

        4

        QNA'ya göre, 32 takımın katıldığı turnuvaya ev sahipliği yapan ülke, dünyanın her yerinden 1,4 milyon ziyaretçiyi ağırladı. Bunun çarpan etkisiyle Katar'ın gelecek yıllarda yaklaşık 40 milyon turist çekmesi bekleniyor.

        5

        Turnuvanın doğrudan finansal getirileri ise 8 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu rakamın, 2022 ile 2035 arasında 9,9 milyar dolara ulaşacağı ve ülke ekonomisinin 2022 ile 2023 arasında yüzde 3,4 büyüyeceği tahmin ediliyor.

        6

        TARİHİN EN GOLLÜ TURNUVASI

        Dünya Kupası'nda oynanan 64 maçta toplam 172 gol atıldı. Katar 2022, Dünya Kupası tarihinin en gollü turnuvası oldu. Organizasyonda maç başına 2,7 gol ortalaması yakalandı. Fransa, attığı 16 golle Dünya Kupası'nın en skorer takımı unvanını elde etti.

        7

        ARJANTİN - HOLLANDA MAÇI EN ÇOK KART ÇIKAN MAÇ OLDU

        2022 Dünya Kupası'nda hakemler, 4 kez kırmızı ve 227 defa da sarı kartına başvurdu. Arjantin ile Hollanda arasında oynanan çeyrek final müsabakası, 17 sarı ve 1 kırmızı kartla turnuvada en çok kart çıkan mücadele olarak kayıtlara geçti.

        8

        FAS TARİH YAZDI

        2022 Dünya Kupası'nda yarı finale yükselerek bunu başaran ilk Afrika takımı unvanını elde eden Fas, sergilediği performansla iz bıraktı. Hırvatistan, Belçika ve Kanada'nın yer aldığı grup aşamasını lider tamamlayan "Atlas Aslanları", son 16 turunda İspanya, çeyrek finalde ise Portekiz gibi güçlü takımları elemeyi başardı.

        9

        Afrika temsilcisi, yarı finalde Fransa karşısında çok iyi bir mücadele ortaya koymasına rağmen sahadan 2-0 mağlup ayrıldı ve finalin kapısından döndü. Oynadığı futbolla ve taraftarlarının verdiği destekle turnuvanın en renkli takımı olan Fas, üçüncülük maçında ise Hırvatistan'a 2-1 yenilerek Dünya Kupası'nı dördüncü tamamladı.

        10

        - Fransa'nın yıldızı Kylian Mbappe, Katar 2022'de rakip ceza sahasında topla 69 kez buluştu. 24 yaşındaki futbolcunun bu istatistiği de onu diğer tüm oyuncuların önüne geçirdi. Mbappe'nin rakip ceza sahasında topla buluşma sayısı, en yakın rakibi Lionel Messi'den 25 kez daha fazla.

        11

        - Fas'ın yıldızı Sofyan Amrabat, turnuvanın en çok top kapan oyuncusu oldu. 57 top çalan futbolcu transferin de gözdesi haline geldi.

        12

        - 2022 Dünya Kupası'na kaleciler de damga vurdu. Hırvatistan'ın file bekçisi Dominik Livakovic, Brezilya karşısında 11 kurtarış ile turnuvanın en çok kurtarış yapan kalecisi oldu. Polonyalı Szczesny ise Arjantin karşısında 9 kurtarış ile ikinci sırada yer aldı.

        19

        - 92 yıllık Dünya Kupası tarihinde hiçbir oyuncu, kupa finallerinde Kylian Mbappe kadar gol atamadı. 2018 Dünya Kupası finalinde tek gol atan Mbappe, Arjantin karşısında ise hat-trick yaparak gol sayısını da 4'e yükseltti.

        20

        - Enzo Fernandez, Dünya Kupası finalinde sahadaki diğer oyunculardan daha fazla 10 başarılı müdahale yaptı.

        21

        - Emiliano Martinez, Dünya Kupası'nın en iyi kalecisi seçilen ilk Güney Amerikalı file bekçisi oldu.