Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 29 Ekim'in 'milli bayram' yolculuğu

        Milletin egemenliğinin adı olan 'Cumhuriyet', 29 Ekim 1923'te ilan edildi. Peki Cumhuriyet'in ilan edilişinin milli bayram olarak kutlanmasına nasıl karar verildi? Hangi kanun teklifi ile 'milli bayram' olarak kabul edildi? 29 Ekim'in Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanılmasının tarihsel yolculuğunu, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mesut Çapa değerlendirdi.

        Cumhuriyet'in ilan edildiği 1923 yılında 29 Ekim günü bayram ilan edilmemiş kutlamalar konusunda bir düzenleme yapılmamıştı. Ancak Cumhuriyet'in ilanı Ankara'da 101 pare top atışı ile tüm dünyaya duyuruldu.

        Habertürk'ün Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı için hazırladığı sayfa için tıklayın....

        MİLLİ BAYRAM OLARAK KABUL EDİLİŞİ

        Prof. Dr. Mesut Çapa, 1924'te TBMM'de kutlamalara ilişkin kararnamenin çıkarıldığını söyledi ve şöyle devam etti:

        REKLAM

        "2 Şubat 1925'te Dışişleri Bakanlığınca meclise milli bayram olarak kutlanmasına ilişkin ilk önerge verildi. 19 Nisan 1925'te çıkarılan kanuna göre ilk kez 29 Ekim resmen milli bayram olarak yurdun dört bir yanında ve yurt dışındaki elçiliklerde kutlandı. 1926 kutlamalarına Türk Ocağı Derneği öncülük etti. Mustafa Kemal Atatürk, tüm kutlamalarda Cumhurbaşkanı olarak yer aldı."

        HALK, ŞÖLEN HAVASINDA COŞKUYLA KUTLADI

        Ankara'da büyük coşkuyla meclis önünde tezahüratlar yapıldığına değinen Çapa, Cumhuriyet ilan edildiğinde ise devlet töreni şeklinde kutlanmadığını ifade etti.

        Çapa, "Aynı zamanda İstanbul'da da Cumhuriyet'in ilanı tamimlerle kutlanıyor ama devlet töreni şeklinde değil. Tarih 29 Ekim 1925'i gösterdiğinde Cumhuriyet için yurdun dört bir yanında ve yurt dışında etkinlikler düzenlenmeye başlandı. 19 Nisan 1925 tarihli 628 sayılı kanun ile 29 Ekim'in milli bayram olarak kutlanılması kararlaştırıldı. 1925 yılında yine kararname çıkarıyorlar nasıl yapılacağını dair… Sonrasında 101 pare top atışıyla devlet dairelerinde ve halkın tezahüratları eşliğinde coşkuyla bayram havasında kutlanıyor. 1926 kutlamalarına Türk Ocağı Derneği Ankara'da öncülük ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

        "CUMHURİYET HER GEÇEN YIL DAHA BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLANMIŞTIR"

        İlk kutlamanın Ulus civarında yapıldığına dikkat çeken Çapa, "Cumhuriyet bayramlarına halkın katılımı çok önemlidir. Köylerde herkes bayrama katılmak için güzel giysilerini giyerdi, bayram şölen havasında geçerdi. Cumhuriyet Bayramı her geçen yıl daha büyük bir coşkuyla kutlanmıştır" diye konuştu.

        *Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ