Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Dışişleri Bakanı Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken görüştü

        ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki gelişmeleri ele almak için Türkiye ve Yunanistan'ı da kapsayan Orta Doğu turu kapsamında, dün akşam İstanbul'a geldi.

        Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüştü. Vahdettin Köşkü'ndeki görüşme yaklaşık iki saat sürdü.

        Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, görüşmede Gazze'deki savaş, insani kriz, İsveç’in NATO’ya katılım süreci, ikili ve bölgesel konular ele alındı.

        "F-16 ALIM SÜRECİNİN SONUÇLANMASININ BEKLENDİĞİ AKTARILDI"

        Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Bakan Fidan, Blinken ile görüşmesinde Türkiye'nin ABDden F-16 alım sürecinin sonuçlanmasını beklediğini, İsveç’in NATO üyelik sürecinde nihai kararın TBMM'ye ait olduğunu belirtti

        İki Bakan, Gazze’de devam eden insanlık trajedisini de değerlendirirken, İsrail’in artan saldırganlığının tüm bölgeye yönelik bir tehdit olduğuna dikkati çeken Bakan Fidan derhal ateşkes ilan edilerek Gazze’ye kesintisiz insani yardım ulaştırılması gerektiğini vurguladı. Bakan Fidan ayrıca iki devletli çözüme yönelik müzakerelere bir an önce başlanması çağrısında da bulundu.

        Karadeniz’de gerilim yaşanmasının arzu edilmediğini belirten Bakan Fidan, Rusya ve Ukrayna’da üretilen gıda ürünlerinin güvenli biçimde dünya pazarlarına ulaştırılması için gösterdiğimiz çabalar konusuna da değindi.

        Görüşmede, Azerbaycan – Ermenistan arasındaki görüşmeler ile Suriye ve Irak gibi bölgesel konular da ele alındı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞME

        Vahdettin Köşkü'ndeki görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı kabul etti.

        Vahdettin Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de hazır bulundu.

        ABD DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

        Blinken'in Türkiye ziyaretinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayımladı. Bakanlık, Gazze'de kalıcı güvenliği sağlayacak bir yol çizme sorumluluğunun altı çizildi. İsveç'in NATO'ya katılımının tamamlanması ve ABD ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırımın güçlendirilmesi ele alındı" ifadesini kullandı.

        Blinken'ın 7 Ekim'den bu yana 4. bölge turu

        REKLAM

        Blinken, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 4. kez bölge turuna çıktı.

        Bölge turu kapsamında ilk olarak İstanbul'a gelen Blinken'ın, buradan Yunanistan'a geçmesi bekleniyor.

        Blinken, Yunanistan'ın ardından Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsrail, Filistin ve Mısır'ı da ziyaret ederek temaslarda bulunacak.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ