Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Atatürk'ün vasiyeti davası yetkisizlik kararıyla Ankara'ya gönderildi

        Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin çocuklarının, annelerinin vasiyetname gereği alması gereken miras payını almadığı iddiasıyla CHP ve İş Bankası aleyhine "mirastan doğan alacak ve tazminat miktarının tespiti"ne ilişkin açtığı davada mahkeme, Atatürk'ün son ikametgahının Ankara'da bulunması nedeniyle yetkisizlik kararı verdi.

        İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesindeki duruşmaya, tarafların avukatları katıldı.

        AA'nın haberine göre; davalı CHP adına katılan avukat Şerdil Dara Odabaşı, mahkemenin bu davada yetkisiz olduğunu ve dosyanın Ankara'da görülmesi gerektiğini anlattığı yetki itirazını içeren dilekçesini sundu.

        REKLAM

        Söz konusu talebe itiraz eden davacı avukatları, Türkiye İş Bankasının merkezinin İstanbul'da olduğunu belirterek, "Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk, ülkemize mal olmuş bir değer olduğu için ikametgahı ile ilgili sınırlama yapamayız. Bu yüzden yetki itirazı yerinde değildir. Davanın bu mahkemede görülmesini istiyoruz." dedi.

        Avukatların taleplerinin ardından kararını açıklayan mahkeme hakimi, davaya konu uyuşmazlığı Hukuk Muhakemeleri Kanununun ilgili maddesi uyarınca vasiyetname düzenleyen Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün son ikametgahının Ankara'da bulunması nedeniyle dosyanın Ankara Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmesi gerektiğini söyledi.

        Hakim, mahkemelerinin bu nedenle yetkisiz olduğu kanaatine varıldığını belirterek, davanın yetki sebebiyle usul yönünden reddine karar verildiğini açıkladı.

        Mahkeme ayrıca, karar kesinleştiğinde ve yasal sürecinde talep halinde dosyanın Ankara Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesini de hükme bağladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ