Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Cam filmi yasağına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ndan son dakika cam filmi talimatı! - Otomobil Haberleri

        Araçlarda kullanılan cam filmine ilişkin geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yasak gelmiş ve cam filmi kullanan bazı araçlara ceza kesilmişti. Otomobil sahipleri, bir süredir büyük merakla "cam filmi yasağ kalkıyor mu?" ve "cam filmi yasağı kalkacak mı?" şeklinde araştırmalarını sürdürüyordu. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimat verdi. İşte cam filmi yasağındaki gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı...

        CAM FİLMİ YASAĞI KALKIYOR MU?

        Geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, "Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'nin" yürürlüğe girmesinin ardından araçlarda cam filmi kullanımı yasaklanmış ve cam filmi kullanan bazı araçlara ceza işlemi uygulanmıştı.

        Cam filmi yasağı hakkında son gelişmeleri takip eden araç sahipleri ise, internet üzerinde sık sık "cam filmi yasağı kalkıyor mu?" ve "cam filmi yasağı kalkacak mı?" şeklinde aramalarını yapıyordu. Cam filmi yasağı ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, talimat verdi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milletvekilleri ile toplantısının detayları belli oldu. Habertürk Ankara'dan Çimen Çetin'in aktardığına göre, Erdoğan, TEOG sonrası yeni sistem ve cam filmi konusunda talimatlarda bulundu.

        Cam filmi konusunda yasağın yanlış olduğunu ve mağduriyet yaratılmaması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri ve Maliye Bakanlığı'na bu konuda talimat verdi.Geçtiğimiz günlerde motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili devreye giren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kez de cam filmi için devreye girmiş oldu.

        CAM FİLMLİ ARAÇLAR, SANAYİLERDE YOĞUNLUK OLUŞTURUYOR

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, "Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'nin" yürürlüğe girmesinin ardından Kırklareli'nde birçok araç sürücüsü, araçlarında bulunancamfilmlerini söktürmek için geldikleri sanayilerde yoğunluk oluşturuyor.

        REKLAM

        Trafik cezalarıyla karşı karşıya kalmamak için otocamcılarda yoğunluk oluşturan vatandaşlar,camfilmini söktürmek için modeline göre araç başına 50 ile 150 lira arası ücret ödüyor.

        Yeni sanayi sitesindecamfilmitakma ve sökme işi yapan işletmeci Gökhan Gıcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulama öncesicamfilmitaktırmak isteyen sürücülerin şimdi isecamfilmlerini söktürmek için yoğunluk oluşturduğunu söyledi.

        Camfilmlerini sökmek için 10 gün sonraya bile randevu verdiklerini dile getiren Gıcan, vatandaşlarıncamfilmlerini kendilerinin sökmemesi uyarısında bulundu.

        Özellikle araçların ön ve arkacamlarında bulunan rezistanslara filmlerin sökülürken zarar verilebileceğini hatırlatan Gıcan, bu işlemlerin profesyonel kişiler tarafından yapılması gerektiğini dile getirdi.

        Vatandaşların ceza almamak için araçlarındakicamfilmlerini söktürmeye geldiklerini anlatan Gıcan, "Son 20 gündür araç sürücülerimizcamfilmlerini söktürmek için ciddi bir yoğunluk oluşturdu. Özellikle muayene istasyonlarına gidip araçlarıcamfilminedeniyle muayeneden geçmeyen sürücüler soluğu burada alıyor.Camfilmlerini ise 50 ile 150 lira arasında değişen ücret karşılığında söküyoruz. Yasa nedeniyle bazı esnaf ve vatandaşlarımız maddi açıdan biraz zarar görmüş durumda. Ama biz yasalar ne derse onu yapmak zorundayız." diye konuştu.

        REKLAM

        Mesailerine gece saatlerine kadar devam ettiklerine değinen Gıcan, "Özellikle muayeneden kalan sürücülerimiz soluğu bizde alıyor." dedi.

        OTO SANATKARLARINDAN CAM FİLMİNE DESTEK

        Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası (AOSEO) Başkanı Mustafa Arslanoğlu, araçlarda cam filmi kullanılmasına destek vererek, "Tabiri caizse bizim araçlardaki cam filmimiz güneş gözlüğümüz. Kazalarda cam kırılmalarına yönelik bu cam filmleri, cam kırıklarının dağılmasını engelliyor" dedi.

        AOSEO Başkanı Mustafa Arslanoğlu, son günlerde tartışmalara neden olan araçlarda cam filmi kullanılması yasağı ile ilgili değerlendirmede bulunarak, "Malum üzere oto camlarındaki filmler son günlerde kamuoyunu bayağı meşgul etti. Ve de şuanda gündem konusu. Bununla ilgili Ankara Oto Sanatkarlar Esnaf Odası olarak esnaflarımızın ve vatandaşlarımızın mağdur olmaması açısından bugün esnaflarımızla beraber bir istişare toplantısı yaptık. Bu toplantı neticesinde oto cam filminin neden yasaklandığını veya bu yürürlüğe girecek yönetmeliğin ertelendiğini burada tartıştık. Öncelikle 26 Ekim 2016 yılında 1 yıl sonra yürürlüğe girecek yönetmeliğin 21 Ekim 2017 ayında yönetmelikten çıkarıldığı, bu yönetmeliğin artık olmayacağı Bilim ve Sanayi Bakanı tarafından açıklandı. Tabi burada birçok esnafımız ve vatandaşımız mağdur oldu. Şuanda Türkiye'de 6 milyon civarı araçta cam filmi var. Ve son 1 yılda bu yönetmeliğin yürürlüğe gireceği açıklandıktan sonra yaklaşık olarak 3 milyon civarında araca da film çekildi. Bu da bizim hem esnafımızı hem de vatandaşlarımızı mağdur etti" şeklinde konuştu.

        Cam filminin tercih edilme sebeplerini sıralayan Arslanoğlu, "Kimisi güneş ışınlarına karşı koruduğundan dolayı birçok güneşle ilgili hastalık ve rahatsızlıktan dolayı bu cam filmini tercih ediyor. Yine özellikle yaz aylarında biliyorsunuz güneş ışınları araçlarımıza doğrudan doğruya etki yapıyor. Bu camlar mercek vazifesi görüyor. Oto döşemelerimizi ve araç içindeki bizleri çok mağdur ediyor. Ve bu konuda özellikle çocuklarımız, araç içinde bulunan çocuklarımız uzun yolculuklarda ve kullanıcı şoförlerimiz ne yapıyor, kazayla burun buruna geliyor. Çünkü sıcak hakikaten çok etkiliyor" ifadelerini kullandı.

        Cam filmlerinin kötü tarafına bakılmaması gerektiğini vurgulayan Arslanoğlu, cam filminin birçok konuda faydalı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

        "Tabiri caizse bizim araçlardaki cam filmimiz güneş gözlüğümüz. Yine bunun yanında özellikle kazalarda cam kırılmalarına yönelik bu cam filmleri cam kırıklarının dağılmaması açısından ve vücudumuza gelecek bu cam kırıklarını muhafaza ediyor ve dağıtmıyor. Biz özellikle bu konuyla alakalı bakanlıklarımıza ve de hükümetimize çağrı yapıyoruz. Bu cam filmi bir an önce yönetmeliği düzeltilerek özellikle arka camlar yasal bir şekilde, bunun da ölçülerinin belirtilerek, fazla karanlık koyu cam filmlerine biz de karşıyız."

        BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI FARUK ÖZLÜ'DEN CAM FİLMİ AÇIKLAMASI

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, araçların ön camı ile ön sağ ve sol camlarının renksiz olacağını, sadece arka cam ile arka sağ ve sol camlarda fabrika çıkışlı 43R onaylı renkli cam kullanılabileceğini belirterek, "Cam filmi önemli ama can güvenliği daha önemli, önce can güvenliğimize bakacağız." dedi.

        REKLAM

        Bakan Özlü, AA muhabirine, araçlarda kullanılan "cam filmi"ne ilişkin açıklamada bulundu.

        Cam filmi yasağının hiç kalkmadığını vurgulayan Özlü, "Şu anda cam filmi taktırmış olan vatandaşlarımız da yasak varken cam filmi taktırdılar. Biz bakanlık olarak cam filmi yasağını kaldırmak istedik. Geçen yıl bu niyetimizi beyan ettik, ilgili kurumlardan da olumlu görüşler aldık ve yönetmelik yayımladık." diye konuştu.

        Özlü, söz konusu yönetmeliğe göre 26 Ekim 2017'de cam filmi yasağının kaldırılacağının açıklandığını ancak Emniyet Genel Müdürlüğünden bu konuda gelen taleplerin ardından konunun tekrar ele alındığını söyledi. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinin, özellikle son dönemde artan terör eylemleri sebebiyle şüpheli şahısların tanınması ve tespitinde sıkıntı yaşandığını aktardıklarını dile getiren Özlü, bu nedenle de cam filmi yasağının kaldırılmaması yönünde görüş beyan edildiğini kaydetti.

        REKLAM

        "Yasak güvenlik gereği"

        Bakanlık olarak önce buna sıcak bakmadıklarına işaret eden Özlü, "Ancak cam filmi takılı bir araç, terör eylemi gerçekleştirirse ve burada çok sayıda insan hayatını kaybederse, bunun ülkemiz için büyük bir sıkıntı olacağını düşündük. Dolayısıyla cam filmi yasağının kaldırılması irademizi değiştirdik ve yasağın kalkmasının iptali yönünde karar aldık." ifadesini kullandı.

        Özlü, cam filmi yasağının kalkmamasının, güvenlik gereği olduğunun altını çizerek, ülkedeki terör eylemlerinin sıfıra yakın bir noktaya gelmesi halinde, yetkililerin yasağı tekrar gözden geçirilebileceğini kaydetti.

        Cam filmi yasağının kapsamı hakkında bilgi veren Özlü, "Yönetmelikler ihtiyaçlara göre değişir, ihtiyaç hangi yöndeyse biz o yönde yönetmeliklerimizi revize ederiz. Cam filmi önemli ama can güvenliği daha önemli, önce can güvenliğimize bakacağız. Sadece fabrika çıkışlı 43R onaylı renkli arka camların kullanımı serbest. Yani aracın ön camı ile ön sağ ve sol camları renksiz olacak ancak arka cam ile arka sağ ve sol camlarda fabrika çıkışlı 43R onaylı renkli cam kullanılabilecek." değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU'NDAN CAM FİLMİ AÇIKLAMASI

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM'deki grup toplantısında yaptığı konuşmada cam filmi yasağına da değindi.Bir yönetmelik yayınlandığını ve otomobillere cam filminin serbest bırakıldığını, 5 milyon vatandaşın arabasına cam filmi taktırdığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, aradan bir yıl geçmeden kararın değiştiğini anlattı.

        Kılıçdaroğlu, "Cam filmi takılması yasak dediler. sökmezseniz cezası 427 lira, söküm parası da 150 lira. Niye serbest bıraktılar, niye yasakladılar? Açıklayan var mı, yok. O 5 milyon vatandaşıma sesleniyorum, bunlar Türkiye'yi yönetemezler. Senin cebine el attılar. Şimdi ben bunun hesabını sana sandıkta soracağım diyeceksin" ifadelerini kullandı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ