Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çırak bulamadı, kuyumculuğu bırakıp babasıyla çalışmaya başladı - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Edirne'de 1933 yıldan bu yana damakları tatlandıran meşhur tahin helvası aynı tatta, 3 kuşaktır üretilmeye devam ediyor. Babasının bakır teknede başladığı helva imatçılığını 72 yıl önce devralan Salih Ergülen, bu tadı yaşatmak için kuyumcu dükanını kapatan oğlu Gökhan Ergülen'in yanına alarak mesleği öğretip helvacı yaptı.

        2

        Edirne'de 90 yıl önce nasıl üretiliyorsa aynı şekilde elde üretilen helva, tahin ve susam ile pancar şekerinden, bakır teknede kıvama gelinceye kadar karışımın ardından elde yoğrulup, tahin ile tahta kaşıklarla karıştırılarak hazırlanıyor. Karışımın ardından elle yoğrulan helva soğumasının ardından, satılmak üzere paketleniyor.

        3

        Bu sayede aslına uygun şekilde üretilip hazır tahin helvalarına göre çok daha lezetli olan Esatlar tahin helvası, Türkiye'nin çeşitli illeri olmak üzere Yunanistan Bulgaristan ilşe diğer balkan ülkelerinden çok sayıda müşteri tarafından tüketiliyor.

        4

        Elde az miktarda üretilen helvayı diğer helvalardan ayıran en büyük özelliği ise pancar şekeri kullanılıp elle yoğrulması olduğunu anlatan 72 yıllık helva ustası Salim Ergülen, şu açıklamalarda bulundu:

        5

        Ben 82 yaşındayım 72 yıldır yapıyorum bu işi. Çocukluktan 10 yaşında babamın yanında başladım çalışmaya. Daha sonra bu mesleği tamamen öğrendim. Babam bu helvayı yaptığında dükkan önünde kuyruklar oluşuyordu. Ben sanat okulunu bu işi yapmak için bıraktım. Çok sayıda müşterimiz var. Günlük ürettiğimiz helvalar tamamen el yapımıdır.

        6

        Hiçbir zaman fabrikalaşıp üretimi artırmayı düşünmedim. Babamın ustası Makedonya Üsküp'de yaşayan amcamdı. Şimdi bende bu mesleği oğluma öğrettim. Ürettiğimiz helvaların tamamı doğal malzeme. İçine susam, tahin ve pancar şekeri koyarak hazırlıyoruz. En büyük özelliği, pancar şekeri olması.

        7

        1933'de babam nasıl helvayı hazırlıyorsa bende aynısı yapıyorum oğluma da aynısını öğrettim. 3 kuşaktır bu helvanın tadı hiç değişmedi. Bunu müşterilerimiz söylüyor. Oğluma bu işi öğrettiğim için artık gözüm arkada değildedi.

        8

        KUYUMCULUĞU BIRAKTI

        Üniversitede işletme okuyan ve daha sonra kuyumcu dükkanı açan Salih Ergülen'in oğlu Gökhan Ergülen, babası çırak bulamadığı için dükkana kilit vurup baba mesleğini yapma kararı aldı.

        9

        Gökhan Ergülen, "Babam bundan 6 yıl önce rahatsızlandı ve yalnız kaldı. Bu helvalar elle yapıldığı için fazla bir kar bırakmıyor. Bende babam yalnız kalmasın diye bu işe başladım. O gün bu gündür babamın yanında çalışıyorum. İşi öğrendim ve şu anda babamın ürettiği helvaları bende ürete biliyorum" dedi.

        10

        Siparişlerin gün geçtikçe arttığını ve taleplere cevap vermekte zorlandıklarını anlatan Gökhan Ergülen, "Edirne'den çok sayıda müşterimiz var. Kentte son zamanlarda gelen turistlerde bizim helvalarımızdan satın almaya başladı. Yunanistan ve Bulgaristan'da çok sayıda müşterimiz var. Talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Günde sadece 120 kilo helva ürete biliyoruz. Bu yüzden talepleri karşılamakta zorlanıyoruz" diye konuştu.

        11

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ