Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail yaptığı tahribatı tazmin etmeli - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'ne katılmak üzere özel uçak "TRK" ile Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a geldi.

        Erdoğan'ı, Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nda Riyad Emiri Prens Faisal bin Bandar Al Saud ve Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Fatih Ulusoy ile ilgililer karşıladı.

        "BU CİNNETİN SAVUNULABİLİR HİÇBİR TARAFI YOK"

        Riyad'daki zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "İsrail birçoğumuzun doğru bulmadığı 7 Ekim hadisesinin acısını kadınlar ve çocuklardan çıkarmaktadır. İsrail güçlerinin saldırılarından Batı Şeria'daki kardeşlerimiz de olumsuz etkileniyor. Gazze ve Ramallah'ta hayatını kaybedenlerin yüzde 73'ü kadın ve çocuklar. Bu cinnetin savunulabilir ve mazur görülebilir hiçbir tarafı yoktur. Batı'nın bu katliam karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir. Bu ülkeler İsrail'e ateşkes çağrısı dahi yapmıyor yapamıyor. Gazze'de hastanelerin, okulların, mülteci kamplarının bombalandığı, sivillerin katledildiği, tarihte eşi benzeri görülmemiş barbarlıkla karşı karşıyayız" dedi.

        "ZULÜM KARŞISINDA SUSANLAR DA AKAN KANA ORTAK"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan Batılı ülkelere tepkisini sürdürerek "İnsan hak ve hürriyetlerini dilinden düşürmeyen Batılı ülkelerin Filistinde süregelen katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir. Zulüm karşısında susanlar da en az zalimler kadar akan kana ortaktır" ifadelerini kullandı.

        Yardım çalışmalarının sürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan "Gazze'ye ulaştırmak üzere 10 uçak dolusu yardımı sevk ettik. Kanser hastaları ve çocuklar başta olmak üzere yaralıların tedavileri ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz" derken "Gelinen aşamada önceliğimiz ateşkesin sağlanması ve insani yardımların kesintisiz ulaştırılmasıdır. Gazze'nin yeniden ayağa kaldırılması için İİT bünyesinde bir fon kurulması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak her türlü desteğe hazır olduğumuzu belirtmek isteriz" diye ekledi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca "Tesis edilecek barışın korunması için garantörlük dahil gerekli gayreti göstermeye hazırız" dedi.

        İSRAİL VERDİĞİ ZARARI TAZMİN ETMEK ZORUNDADIR"

        "Batı'nın şımarık çocuğu gibi davranan İsrail devleti verdiği zararı tazmin etmek zorundadır" diyen Erdoğan nükleer silah açıklamalarına yönelik ise "İsrailli bakanlar tarafından varlığı ikrar edilen nükleer silahlar araştırılmalı, uluslararası denetimden kaçırılanlar varsa ortaya çıkarılmalıdır" ifadelerini kullandı.

        "KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında ayrıca "Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Barış şehri olarak bilinen Kudüs'ün ve Filistin topraklarının eski günlerine kavuşması hepimizin dileğidir" dedi.

        Kalıcı barışın önemini bir kez daha vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kalıcı barış sadece Filistinlilieri değil, İsrail halkı dahil tüm bölgenin huzurunu temin edecektir" ifadelerini kullandı.

        LİDERLERDEN GAZZE MESAJLARI

        Zirvede Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman "Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonların derhal durdurulması ve ablukanın kaldırılması yönündeki talebimizi yineliyoruz" açıklamasında bulundu.

        İran Cumhurbaşkanı Reisi ise konuşmasında "İslam ülkeleri, Filistin halkını silahlandırmalı ve İsrail ordusunu terörist örgüt ilan etmelidir" dedi.

        Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, İsrail'in yoğun saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de en kısa sürede insani ateşkes sağlanmasını ümit ettiklerini söyledi. Şeyh Temim, Filistinlilerin, "İsrail savaş makinası zulmüne insanlığın dayanamayacağı bir süreçten geçtiğini" belirtti.

        Katar Emiri, "Uluslararası toplum sorumluluklarını yerine getiremedi, savaşı ve katliamları durduramadı. Gazze’deki savaş bir an önce sonlandırılmalı. Savaşın durdurulması için uluslararası ve bölgesel tüm diplomatik çabaları desteklemeye devam edeceğiz. Gazze’de bir an önce insani bir ateşkes sağlanmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

        ABBAS: ABD VE BMGK'DAN İSRAİL'İN GAZZE SALDIRILARINI DURDURMASINI İSTİYORUZ

        Filistin Devlet Başkanı Abbas, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da başlayan İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'nde, İsrail’in aralıksız saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi’ndeki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

        Abbas, İsrail’in iki devletli çözüm imkanını ortadan kaldırdığını, Batı Şeria ile Kudüs’te Yahudi yerleşim birimi inşa, ilhak, etnik temizlik, ayrımcılık politikaları ile Gazze Şeridi’ne yönelik abluka uyguladığına dikkati çekerek, İsrail’in yürüttüğü askeri-güvenlik çözümlerini de kabul etmeyeceklerini ve Filistin halkının meşru hakları üzerinde pazarlık yapmayacaklarını vurguladı.

        Gazze Şeridi’nin Filistin devletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Kudüs ile Gazze Şeridi de dahil tüm Filistin topraklarında kapsamlı siyasi bir çözümün oluşturulması gerektiğini ifade eden Abbas, İsrail’in Filistin yönetiminin Gazze Şeridi’ne gönderdiği mali desteğe de el koymasını reddettiklerini söyledi.

        Abbas, BMGK’ya Filistin devletinin Birleşmiş Milletler'e (BM) tam üyeliğini onaylaması, Filistin halkına uluslararası koruma sağlaması ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözüme garantör olması çağrısı yaparak, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) de Filistin halkının tek meşru temsilcisi olduğunu savundu.

        Uluslararası toplumun Filistin devletinin kurumlarının kendi toprakları üzerinde görevlerini yerine getirmesi ve Gazze Şeridi’nin yeniden imarı için destek vermesi gerektiğini kaydeden Abbas, Filistin ekonomisini güçlendirmek için kaynak sağlamanın önemine vurgu yaptı.

        Abbas, Filistin devletinin “işgalcileri” uluslararası mahkemelerde yargılatmak için mücadele edeceğine işaret ederek, "İsrail ve onu destekleyen, koruyan herkes, her çocuğun, kadının ve Filistinlinin öldürülmesi ve yaralanmasından tam olarak sorumludur." ifadelerini kullandı.

        ABD’ye de sorumluluk alarak İsrail’in saldırılarını durdurması için müdahale etme çağrısı yapan Abbas, "Biz bu toprakların, Kudüs'ün ve kutsal mekanların sahibiyiz. Filistin bayrağı yüksekte kalacak ve işgal ortadan kalkacaktır." şeklinde konuştu.

        İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİLMESİ BEKLENİYOR

        REKLAM

        Zirvede, İslam aleminin temsilcilerinin, yaşanan gelişmeler karşısında atılacak somut adımlar hakkında fikir teatisinde bulunması öngörülüyor.

        Zirve oturumuna hitap edecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, toplantı marjında, katılımcı liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de bekleniyor.

        * Haberin görseli Anadolu Ajansı'ndan servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: İrem Kuşoğlu
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ