Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam BRICS ülkeleri eski güçlerinden uzak - İş-Yaşam Haberleri

        Derecelendirme şirketlerinin not hareketleri Türkiye’nin yanı sıra diğer ülkelerde de sık sık gündeme geliyor. Özellikle BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkeleri eski havalarından çok uzak. Son dönemlerde derecelendirme şirketlerinin gündeminde bulunan ülkeler ise Brezilya, Rusya ve Arjantin gibi olağan şüpheliler.

        Rusya’nın Suriye’deki siyasi rolü ve hammadde fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar ülkenin kredi notunu sürekli baskı altında tutuyor. Moskova’nın notu geçen sene iki derecelendirme şirketi tarafından kırılarak yatırım yapılabilir seviyenin altında tutuldu. Aradan geçen bir yılda Rus Rublesi baz etkisiyle hızla yükselirken Moskova Borsası da yüzde 60’a yakın çıkış yakaladı. Brezilya’da ise Devlet Başkanı Dilma Rousseff, düzenlenen bir darbeyle görevinden uzaklaştırıldı.

        Rousseff’e yönelik darbede bütçe rakamlarında yaptığı usulsüzlükler gerekçe gösterildi. Bu sene tüm derecelendirme şirketleri tarafından notu kırılan ülke kredi bakımından spekülatif seviyede.

        Yeni Devlet Başkanı Michel Temer’in piyasaların talepleri doğrultusunda hareket etmesi hem para birimi Real’i hem de borsayı uçurdu. Ancak sermaye piyasalarında yaşanan bu pembe tablolara rağmen ülkenin sağlık, eğitim ve emeklilik gibi temel sorunlarına çözüm üretilmemesi ise iyimserliğin sadece finans çevreleriyle sınırlı kalmasına neden oluyor.

        BRICS-T’DE KIRILMAYAN ÜÇ ÜLKE KALDI

        Bir dönemin parlayan yıldızları olan ve BRICS-T ülkeleri olarak adlandırılan ülkeler arasında notu kırılmayan Çin, Hindistan ve Güney Afrika kaldı. Ancak not indiriminde sırada Güney Afrika’nın olduğu konuşuluyor.

        IMF: ÇIN EKONOMISI REFORMLARDA ILERLEME KAYDETTI

        IMF Çin Baştemsilcisi Alfred Schipke, Çin ekonomisindeki yapısal reformlarda ilerleme kaydedildiğini ifade etti. Schipke Çin’in yeni beş yıllık planına doğru hedefler koyarak para politikası, maliye politikası ve kentleşme gibi alanlardaki reformlarda çarpıcı ilerlemeler elde ettiğini belirtti. Alfred, Çin’in aşırı üretim kapasitesinin düşürülmesi ve kamu işletme reformunda aldığı önlemlerin dikkat çekici olduğunun altını çizdi. Yapısal reform konusunda Çin’in dünya genelinde son derece seçkin performans gösterdiğini vurgulayan Alfred, küresel bakımdan Çin ekonomisinin öneminin artmaya devam ettiğini dile getirdi. Alfred ayrıca, hızı yavaşlamasına rağmen gayri safi yurtiçi hasılanın hâlâ artıyor olmasından dolayı Çin’in küresel ekonomiye katkısının sürdüğünü vurguladı.

        MAHMUT SANCAK/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ