Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin bir araya geldi - İş-Yaşam Haberleri

        İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye geldi veİstanbul Kongre Merkezi'ne geçti. Kongrede bir konuşma yapacak olan Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile saat 16.00'da Mabeyn Köşkü'nde bir araya gelecek. İki lider kongre salonuna giriş yaptı. Hemen yanlarında da Başbakan Binali Yıldırım yer alıyor.

        Kongrede liderler 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitler için saygı duruşunda bulundu. 23. Dünya Enerji Kongresi'nde ilk olarak Dünya Enerji Konseyi Başkanı David Kim konuşma yaptı. Ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak konuşma yaptı.

        İşte Bakan Albayrak'ın konuşmasından notlar;

        * Öncelikli olarak kongrenin tüm katılımcılar için faydalı geçmesini diliyorum. Geçtiğimiz yıllarda enerji dünya gündeminin en üst noktalarında yer aldı. Aynı zamanda doğal kaynakların sorunsuz bir şekilde bölge coğrafyasına ulaşmasında çok önemli. Türkiye olarak tüm politikalarımızda barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Enerjiyi yapıcı ve tamir edici bir enstrüman olarak görüyoruz. Bölgesel huzur için bir fırsat olacağını düşünüyoruz. Bir kez daha vurgulamak isterim ki Türkiye kazan kazan prensibine dayanmaktadır. Coğrafyasındaki huzur ve istikrarı olan her projenin doğal müttefikidir. Sorumluluk almaktan asla geri durmayacaktır. Enerjiyi bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz. Büyümemizi bu istikamette devam ettireceğiz.

        "BARIŞ İÇİN PAYLAŞALIM"

        * Ortak aklı harekete geçirecek bölgesel ve küresel refahın sağlamasında önemli bir işlev görecektir. Yeter ki paylaşalım. Kaynakların daha adil kullanımı için, barış için paylaşalım. Dünyaca meşhur İstanbulumuzda hoş zaman geçirmenizi temenni ediyorum.

        "PETROLDE FİYATLAR ADİL OLMALI"

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ardından Başbakan Binali Yıldırım enerji alanında önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Yıldırım'ın ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ardından Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro konuşma yaptı. Venezüela Devlet Başkanı Maduro; petrolün önemine vurgu yaparken 'Petrol üreticileri bir anlaşmaya varmalı, fiyatlar daha adil olmalı, yatırımcılar teşvik edici noktada olmalı' dedi.

        "TANAP PROJESİ TARİHİ BİR ANLAŞMADIR"

        Venezüela Devlet Başkanı Maduro'nun ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev konuşma yaptı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev konuşmasında; 'Dünyanın en büyük gaz yatağı Azerbaycan'dadır. TANAP projesi tarihi bir anlaşmadır. Ondan sonra Trans Adliyatik Kemeri'dir. Türkiye bu projede liderliğini gösterir. Enerji denildiğinde Türkiye ve Azerbaycan'ı nazara almamak mümkün değildir' dedi.

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açıklama yaptı. Rusya Devlet Başkanı'nın hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşmasını yaptı. Konuşmanın ardından aile fotoğrafı çekildi. Fotoğrafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağ tarafında Rusya Devlet Başkanı Putin'in ve sol tarafında ise Venezüela Devlet Başkanı Maduro'nun olduğu gözlendi.

        İKİ AY İÇİNDE 3. GÖRÜŞME

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, kongre görüşmesiyle son 2 ay içinde üçüncü kez yüzyüze görüşmüş olacak. Kongre dışında iki ayda iki kez yüzyüze, dört defa da telefonda görüşen iki lider, 24 Kasım 2015’te meydana gelen uçak krizinden sonra ilk kez 9 Ağustos’ta St. Petersburg şehrinde bir araya gelmişti. Kritik görüşmenin ardından 26 Ağustos’ta telefonda ko nuşan iki lider, 3 Eylül’de G20 zirvesinde Çin’in Hangzhou kentinde bir görüşme gerçekleştirmişti. Erdoğan ve Putin, 8 ve 21 Eylül’de iki telefon görüşmesi daha gerçekleştirdi. İki lider arasındaki son telefon görüşmesi 5 Ekim’de yapıldı. Putin, en son 15 Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenen G20 zirvesine katılım sağlamıştı.

        24 KASIM'DAN SONRA İLK KEZ TÜRKİYE'DE

        Rusya Devlet Başkanı Putin, 24 Kasım’da yaşanan uçak krizinden sonra ilk kez Türkiye’ye gelmiş olacak. Krizin ardından ilk Türkiye-Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı da yine önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek. Putin’in bu toplantıya da katılması bekleniyor.

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ