Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Putin: Türk Akımı projesini gerçekleştirmek istiyoruz - Enerji Haberleri

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 23. Dünya Enerji Zirvesi'nde konuşma yaptı. Rusya Devlet Başkanı Putin konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimindeki tavrı sebebiyle Türk halkını tebrik ederken 'Sayın Erdoğan ve diğer ortaklarımızla Türk Akımı projesini de gerçekleştirmek istiyoruz' ifadesinde bulundu.

        Rusya Devlet Başkanı Putin'in konuşmasından notlar;

        * Küresel ekonomideki zor koşullar yüzünden, enerji konferansı bize fırsta veriyor. Sorunları ve bunların küresel gelişime etkilerini ele almasını, yayılmasına fırsat vermektedir. Bizim ortak görevimiz tüm insanların güncel enerji kaynaklarına işbirliği sağlamaktadır. 2 milyar insan erişimini yapıyor. Görüyoruz ki hidrokarbon enerji piyasalarındaki konjöktür çok değişti. Petrol fiyatlarının 2 katı düşmesiyle alternatif enerjiler öneriliyor. İnsanlık gerçekten yeşil enerjiye doğru gitmektedir. Yenilenebilir enerjiye talep hızla artıyor. Özellikle sıvılaştırılmış enerjide üretiminin artırılması doğalgaz konusunda küresel anlama gelmektedir. 10 sene sonra sıvı doğalgaz hacmi borudaki hacmi aşacaktır. Ticaret daha da artacaktır. Yeşil enerjiye doğru gidiyoruz ama petrol ve doğalgaz tüketimi de artmaya devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda petrol harcaması yüzde 26 olacak. Doğalgaz yüzde 24, biyo kaynaklar yüzde 10, atom enerji yüzde 10, diğer kaynaklar yüzde 5 olacak.

        "SON İKİ YILDA PETROL ÇIKARMA YARIM TRİLYON CİVARINDA DÜŞTÜ"

        * Yüksek petrol fiyatları sayesinde zorla çıkarılan petrolün gelişmesiyle yeni kaynaklara yol açmıştır. Uluslararası enerji takvimlerine göre 20-30 yıl sonra yine petrol ve doğalgaz ihtiyacımız olacak. Düşük fiyatlar sayesinde son 25 sene boyunca en uzun süre devam eden yatırım aktivitinin düşüşüne sebep oldu. Son 2 yılda petrol çıkarma yarım trilyon civarında düştü.

        "SON 70 YILDA KAYNAKLARDA AZALMA VAR"

        * Enerji açığı ve fiyatlarda dalgalanma gelecektir. Bu durum hem tüketici hem de üreticiyi etkileyecektir. Piyasa mekanizmasının bozulması anlamına gelmiyor. Petrol üretiminin kısıtlamasına birileri hazırdır. OPEC ülkelerinin insiyatifini destekliyoruz. İnanıyoruz ki kasımda piyasaya pozitif sinyal verecektir. Son 70 yılda yeni kaynaklarda azalma var. Bazı projeler toplu şekilde iptal ediliyor. Enerji açığı da yeni fiyat dalgalanmasını getiriyor. Kesin olarak serbest ticaretten yanayız. Sınır ötesi sermaye, yeni teknoloji ve sanayiyi destekliyoruz. Bazı ülkelerin enerji kısıtlaması kabul edilemez özellikle de siyaset için.

        "TÜRK AKIMI'NI DA GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ"

        * Bazı ülkeler işadamlarına avantajlı projeleri kapatın diyor. Bunu yaparken müttefiklik ve disipline atıfta bulunuyor. Enerji güvenliğini koordineli olarak sağlayabiliriz. Bu tür girişimde bulunan taraflar ortaklarını hiç düşünmüyor. Kendi çıkarlarına karşı hareket ediyor. Uzun sürecek ve sürdürebilir gelişmeye kalite sağlayacağız. Yeni kaynaklara yatırım yapıyoruz. Çıkarmaya da zor koşullarda da olsak devam ediyoruz. Enerji piyasasına güvenli bir taraf olacaktır. Bizim ihracatımız sayesinde çok ülkenin gelişimi sağlanacaktır. AB'nin enerjinin bir kısmını biz sağlıyoruz. Mesela geniş dağıtım sistemi devreye girdi. Kuzey Akım var en güncel olarak. İkinci kısımda. Üzerine çalışıyoruz. Zirveye hazırlık çerçevesinde Türk Akımı'nı ele alıyoruz. Çin Japonya Hindistan'a da ihracata devam edeceğiz. Sayın Erdoğan ve diğer ortaklarımızla Türk Akımı projesini de gerçekleştirmek istiyoruz.

        "TÜRK HALKINI TEBRİK EDİYORUM"

        * Aynı zamanda temiz enerjide de bulunuyoruz. Sera gazları üzerine çalışıyoruz. Keşiflerde bulunuyoruz. Eşitlik ilkeleri temelinde tüm ortaklarımızla çalışacağız. Başarılı çalışmalar dilerim. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. Türkiye şu anda büyük projeler için zor dönemlerden geçiyor. Son olarak Türkiye'de darbe girişimi oldu. Türk halkını tebrik ediyorum.

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ