Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Girişimcilik En büyük 500 Fintech'e boyun eğdi - Girişimcilik Haberleri

        Her sektörde kendine yer bulan girişimler arasında en öne çıkanlardan finans teknolojileri alanında faaliyet gösterenler (fintech), gün geçtikçe değerlerine değer katmaya devam ediyor. Bitcoin çılgınlığının etkisiyle kripto para birimlerinin inanılmaz hızdaki yükselişi 2017’ye damgasını vururken, sahne arkasında çalışan fintech’ler de yıl içinde emin adımlarla büyümeye devam etti.

        Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, ağırlıklı piyasa değerine göre, Kasım 2016 Kasım 2017 aralığındaki 1 yıllık dönemde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli en büyük 10 fintech şirketi, yüzde 89 oranla yatırımcısına geri dönüş sağladı. Aynı tarihlerde, ABD’nin en büyük 500 şirketinin yer aldığı S&P 500 endeksi ise yüzde 20 geri dönüş sağladı. Rakamlar, 20 yıl önce hayatımızda olmayan fintech’lerin, aralarında 100 yıllık firmaların da olduğu S&P 500 şirketlerine 70 puanın üzerinde getiri farkı attığını gösteriyor.

        TOPLAM DEĞERİ 170 MİLYAR DOLAR

        Geçtiğimiz yılın haziran ayında ABD’deki en büyük 10 fintech’in değeri tarihte ilk defa 100 milyar doları aştı. Yıl sonunda ise bu rakam 130 milyar dolara ulaştı. 2017 sonunda ABD’deki diğer fintech’lerin değerinin de 35 milyar doları aştığı göz önüne alındığında, 20 yıl önce iş hayatında olmayan söz konusu şirketlerin toplamda 170 milyar dolarlık değer yarattığı görülüyor.

        REKLAM

        70 KEZ REKOR TAZELEYEN S&P 500 YENİ GİRİŞİMLERDEN DE FARK YEDİ

        Geçtiğimiz yıl değeri 82 trilyon doları aşan dünya borsalarının, 24 trilyon doları S&P 500 şirketlerine aitti. Apple, Amazon ve Microsoft gibi dev şirketlerin işlem gördüğü S&P 500’ün 2017’de tam 70 kez kendi tarihi rekorunu yenileyerek yatırımcısına altın çağını yaşattığı da göz önüne alındığında, fintech’lerin elde ettiği başarı daha da anlam kazanıyor.

        Söz konusu dönemde ABD’de yeni kurulmuş girişimler de değer artışına bağlı olarak yatırımcılarına yüzde 29 oranında getiri sağladı. Böylece, en büyük 500 Amerikan şirketine kıyasla daha çok getiri sağlamış oldular.

        OTİZMLİ ÇOCUKLAR İÇİN EĞİTİM KARTLARINA SES KATAN GİRİŞİM

        Şubatta piyasaya çıkmaya hazırlanan Tolkido isimli girişim, otizmli çocukların iletişim problemlerine çözüm sunmaya çalışıyor. Otizmli kuzeninin yeni kelimeler öğrenmesi için kullandığı eğitim kartlarını kişiselleştirilebilir ve seslendirilebilir hale getirdiğini belirten girişimin kurucusu Can Yıldız, şöyle konuştu:

        “Ürettiğimiz kartlar oyuncağa yaklaştırıldığında anne veya babanın sesinden, yemek, tuvalet, kedi, köpek gibi kelimelerin okunuşları duyulabiliyor. Üzerindeki kelime öğrenildiğinde de, kartlar değiştirilip yeniden kullanılabilir hale geliyor.”

        YAPAY ELMASA 1.5 MİLYON EURO YATIRIM GELDİ

        Yüksek teknoloji malzemelere odaklanan appsilon isimli yerli girişim, Diffusion Capital Partners’tan 1.5 milyon Euro tutarında çekirdek yatırım aldığını bildirdi. Laboratuvar ortamında elmas sentezi gerçekleştiren Appsilon’un, henüz 1 yaşına girmeden aldığı yatırım Türkiye’de çekirdek aşamadaki en yüksek yatırımlardan biri olurken, çoğu girişimin seri A yatırım tutarını da aşmış durumda.

        Laboratuvarda ürettiği elmas ile bu alanda Türkiye’de ilk olan Appsilon’un yetkilileri, kendilerini sadece mücevherat sektörüyle sınırlamadığını belirtti. Elmasın dünyanın en sert ve ısıyı en iyi ileten malzemesi olduğunu kaydeden şirket kaynakları, savunma sanayii, endüstri, elektronik ve kozmetik sektörünün de hedeflerinde olduğunu belirterek, bu alanda dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini ifade etti.

        Yerli yapay elmasların, savunma ve uzay sanayiinde önemli kullanım alanlarının yanı sıra kuantum bilgisayarlar gibi ileri teknolojilerde de yer alacağı bilgisi verildi.

        REKLAM

        RAKİBİ 100 MİLYON DOLAR YATIRIM TOPLADI

        Dünyada ticarileştirilebilir boyutta elmas üretimi yapabilen 6 şirket bulunuyor. Elması tek kristal yapıda büyütebilen Appsilon ise bu şirketlerden ayrılarak, endüstriyel elmas üretiminin yanı sıra mücevherat alanında da üretim yapabiliyor.

        Şirketten yapılan açıklamada, Appsilon’un tek kristal yapıda ürettiği elmasların fiziksel ve kimyasal olarak madenden çıkarılan elmaslarla bire bir aynı özellikleri taşıdığı belirtildi. Appsilon’un yurtdışındaki rakiplerinden Diamond Foundry isimli girişim de, bugüne kadar 100 milyon doların üzerinde yatırım toplamış durumda.

        SİNEMİA ALDIĞI YENİ YATIRIM İLE 6 ÜLKEYE DAHA AÇILIYOR

        Sinema platformu olarak faaliyetlerini 6 ay önce ABD’ye de taşıyan Sinemia, 2018 yılı içerisinde ABD’de alacağı Seri A yatırımı öncesinde Türkiye’de yeni bir yatırım aldı. Hasan Aslanoba, Sankonline, Mete Karayel ve İstanbul Startup Angels üyelerinden Burak Örücü, Ali Çebi, Hande Enes ve Sunvest’in yatırımcıları olduğu yeni turun ardından, Sinemia’nın ABD pazarındaki büyümesini hızlandırmaya odaklanacağı ve Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri Hong Kong ve Singapur’un da olduğu 6 yeni pazara açılacağı öğrenildi.

        Sinemia kurucusu Rıfat Oğuz, “ABD’de hızlı büyüme ile 2018 için belirlediğimiz hedefleri 2017’nin sonunda geçmeyi başardık. Bugün Sinemia ile Türkiye, İngiltere ve ABD’de toplamda ayda 5 milyon tekil sinemasevere ulaşıyoruz. 2018 ortasında toplam 9 ülkede aktif olacağız. Sinema alanında yapay zekâ, artırılmış gerçeklik ve blockchain teknolojilerine yatırım yapıyoruz. 2019 yılı ortasına kadar toplamda 50 milyon dolarlık yatırım almayı hedefliyoruz” dedi.

        REKLAM

        E-TİCARETİN GÜVENLİĞİNİ YAPAY ZEKAYA EMANET ETTİ

        Ödeme hizmetleri girişimlerinden Iyzico, e-ticaretin öncelikli problemi olan güvensizliği ortadan kaldırmayı yapay zekâ ile sağlamayı hedefliyor. Iyzico CTO’su Hakan Erdoğan, “Frauctive teknolojisi, birçok yapay öğrenme metodunu kullanarak bir kişinin alışverişi kendi kredi kartıyla mı, yoksa çalıntı kartla mı yaptığını anlıyor. Geliştirdiğimiz bir diğer yapay zekâ teknolojimizde, resim işleme, doğal dil işleme ve yapay öğrenme yöntemlerini kullanarak internetten yapılan yasadışı ürün satışlarını algılıyor ve her ürünün riskli olma olasılığını belirliyor” dedi.

        İNİNAL KARTLARI BKM EXPRESS'TE

        Hem bireysel hem de kurumsal müşterilere temel finansal hizmetler sağlayan İninal’ın ön ödemeli kartları, Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) dijital cüzdan uygulaması BKM Express’te yer almaya başladı. İninal CEO’su Ömer Suner, “İninal kartlarını BKM Express’e ekledik. Herkesin dijital cüzdan ve kart sahibi olacağı bir finansal ekosistem yaratmak öncelikli hedefimiz” diye konuştu.

        SOSYAL SORUNLARA 100 BİN DOLAR İNOVASYON ÖDÜLÜ

        Cisco ikinci defa düzenlediği “Global Problem Solver Challenge 2018” yarışması için Türkiye’nin de dahil olduğu tüm ülkelerden başvuruları kabul etmeye başladı. Yarışma ile önemli sosyal ve çevresel sorunlara inovatif teknolojik çözümler getirilmesi amaçlanıyor. Yarışmanın birincisine verilecek ödül 100 bin dolar olacak. Girişimci lisans öğrencileri ve yeni mezunlara açık olan yarışmada son başvuru tarihi 12 Ocak 2018.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ