Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ertesi gün hapı zararları ve yan etkileri neler? Ertesi gün hapı ne kadar etkili ve ne zaman kullanılmalı?
        1

        Herhangi bir eczaneden reçetesiz bir şekilde satın alınabilen ve istenmeyen bir gebeliğin oluşmasını engellemek amacıyla cinsel ilişkinin ardından kadınların kullandığı ilaçlar halk arasında ertesi gün hapı olarak biliniyor. Ertesi gün haplarına dair her detay merak ediliyor. Pek çok türü bulunan ertesi gün haplarından maksimum verim alabilmek için ilacın ne zaman içildiği büyük önem arz ediyor. İşte ertesi gün hapı ne zaman ve nasıl kullanılır sorusunun cevabı ve ertesi gün hapı hakkında merak edilenler...

        2

        ERTESİ GÜN HAPI NEDİR?

        Ertesi gün hapı; kadınların oral yolla (ağızdan) aldığı, içeriğinde yüksek oranlarda progesteron hormonu bulunan ve korunmasız ya da riskli cinsel ilişkiden sonra kullanılan bir ilaçtır. Ertesi gün hapı gebelik oluşumunu en aza indirmeye yardımcı olan bir ilaç olması nedeniyle zaman zaman doğum kontrol haplarıyla karıştırılsa da bir doğum kontrol hapı değildir, düzenli kullanılamaz. Bir doğum kontrol yöntemi de değildir. Sadece korunmasız cinsel birleşmenin ardından bir gebelik oluşmasını ve döllenen yumurtanın da uterusa (rahim içine) tutunmasını engeller.

        3

        ERTESİ GÜN HAPI NASIL VE NE ZAMAN ALINIR?

        Ertesi gün hapları ağızdan alınır. İsminde ertesi gün geçmesi ertesi gün haplarının ne zaman alınacağına dair kafa karşıklığı yaratmamalıdır. Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkinin hemen ardından içilmelidir. Hapın gebelik önleme etkisi ilişkinin ardından geçen zaman göre farklılık gösterir.

        Genel olarak cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde alınması gereken ertesi gün haplarının 72 saat sonra alındığında etki etmediği söylenmektedir.

        İlk 24 saat içinde kullanılan haplar gebelik oluşumuna %90-%98 oranında olan

        hapların ilk 48 saat içinde kullanıldığında gebeliğin engellenme ihtimali %75’e düşmektedir. Bu nedenle, cinsel ilişkiden hemen sonra kullanıldığı takdirde gebeliğin engellenme olasılığı çok daha fazla olmaktadır.

        4

        ERTESİ GÜN HAPININ YAN ETKİLERİ

        Adet düzensizliği,

        Baş ağrısı ve baş dönmesi,

        Mide bulantısı ve kusma,

        Ara kanamalar,

        Meme hassasiyeti,

        Yorgunluk ve halsizlik hissi,

        Karın bölgesinde şişkinlik,

        Karın ağrısı.

        5

        ERTESİ GÜN HAPI HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

        Kondom yırtılması

        Düzenli kullanılan doğum kontrol yönteminin atlanması

        Kullanılan diğer ilaçlara bağlı olarak mevcut kontrasepsiyon yönteminin yeterliliğine dair şüphe duyulması

        Korunmasız cinsel ilişki sonrası

        Cinsel saldırı sonrası

        6

        ERTESİ GÜN HAPI KAN TAHLİLİNDE ÇIKAR MI?

        Ertesi gün haplarının rutin kan testlerinde çıkıp çıkmadığı da merak ediliyor. Uzmanlar ertesi gün haplarının özellikle farmakolojik bir araştırma yapılmadığı sürece kan tahlilllerinde saptanamayacağını söylüyor.

        Haberi Hazırlayan: Elif Avcı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ