Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Genç çiftçiler hayallerine devlet desteğiyle kavuşuyor - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hibe Programı", genç çiftçilerin hayallerini gerçekleştirmesini sağlıyor. Bakanlık tarafından 2016'da hayata geçirilen program kapsamında Giresun'da iki yılda 469 genç çiftçiye toplam 14 milyon liranın üzerinde hibe desteği sağlanırken, bu rakamın 2018'de 7 milyon 350 bin lira olarak gerçekleşmesi planlanıyor.

        2

        Gençler projeleriyle hem ülke tarımı ve ekonomisine katkıda bulunurken desteklerle kendi hayallerine kavuşmanın da mutluluğunu yaşıyor.Hayallerine devlet desteğiyle kavuşanlardan biri de İstanbul'dan memleketi Keşap ilçesine dönen Emine Sarıaydın oldu. Arıcılık desteği alan Emine Sarıaydın, yaptığı açıklamada, bir tanıdığı vasıtasıyla programdan bilgisi olduğunu ve başvurusunu yaptığını söyledi.

        3

        Müracaatının olumlu karşılandığını ve 60 kovan arı aldığını belirten Sarıaydın, "Eşimle arı yetiştiriciliğine başladık. Zamanla 60 kovanı iki katına çıkarttık. Yine arı satışları yaptık, ürettiğimiz ballardan ciddi gelir sağlıyoruz." dedi. Sarıaydın, kendilerine sağlanan destekten dolayı mutlu olduğunu vurgulayarak, "Bir iş sahibi oldum, aile bütçemize katkıda bulunuyorum. Çocuklarım eğitim görüyor, onların masraflarını karşılıyorum. Hayal olanlar şimdi gerçeğe dönüşüyor. Bu projeyi hayata geçiren herkese teşekkür ediyorum. Onlardan Allah razı olsun." ifadesini kullandı.

        4

        Giresun merkeze bağlı Kemaliye köyünde koyun desteği alan 20 yaşındaki Doğan Dalman da iki yıl önce projeye başvurduğunu ve 40 küçükbaş hayvan aldığını dile getirdi. Projeyle hayallerini gerçekleştirme fırsatı yakaladığına dikkati çeken Dalman, "İki yıl içerisinde koyun sayısını 140'a yükselttim. Yine sürümde 100 kuzu bulunmakta. Hedefim hayvan sayısını artırmak. Sağladıkları destekten dolayı herkese çok teşekkür ediyorum. Köyümde kalarak ülke tarımına katkı sunmaya çalışıyorum." diye konuştu. Kemaliye köyünde çiftçilik yapan 19 yaşındaki Tayfun Özel de koyun desteği aldığını kaydederek, hedefinin işini daha da büyütmek olduğunu söyledi.

        5

        "2 yılda Giresun'da genç çiftçilerimize 14 milyon 70 bin lira kaynak aktarıldı"

        Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Haydar Ünlü, projenin amacının, genç girişimci çiftçilerin desteklenmesi, kırsalda gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi, gelir düzeyinin artırılması, kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlanması ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması olduğunu ifade etti.

        6

        Ünlü, 2016 yılında programdan yararlanmak isteyen 4 bin 34 çiftçinin başvuruda bulunduğunu belirterek, "Bakanlığımız tarafından Giresun'a tahsis edilen 6 milyon 930 bin lira bütçe ile 226 hayvansal üretim, 5 bitkisel üretim projesi olmak üzere toplam 231 genç çiftçimize 30'ar bin lira hibe desteği sağlandı." dedi.

        7

        Geçen yıl bin 821 müracaat gerçekleştiğini ve bunlardan 238'ine 7 milyon 140 bin lira kaynak aktarıldığını kaydeden Ünlü, 2017 yılında 219 hayvansal üretim, 19 bitkisel üretim projesi olmak üzere toplam 238 genç çiftçi projesine 30'ar bin lira hibe desteği sağlandığını, 2 yıl içerisinde Giresun'da genç çiftçilere 14 milyon 70 bin lira kaynak aktarıldığını söyledi. Ünlü, 2018 yılı desteklerinden faydalanmak amacıyla 2-30 Nisan'daki başvuru sürecinde bin 383 projenin kendilerine ulaştığı, bu projelerden bin 23 müracaatın ön onay almış durumda olduğuna işaret ederek, inceleme süreçlerinin devam ettiğini, 2018 yılında 245 gence 7 milyon 350 bin lira hibe ödemesi sağlanacağını bildirdi.

        8

        1-İŞÇİYDİ PATRON OLDU, 50 KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLIYOR

        9

        Batman'da 2007 yılında 2 atölye ile tekstil sektörüne başlayan Saruhanoğulları, işletmesini hızla büyüterek 150 tekstil atölyesine ulaştı.

        10

        İşsizlik oranının en yüksek olduğu iller arasında bulunan Batman'da, tekstil sektörüyle işsizlik oranı da düşüyor. Batman, tekstil sektöründe devlet destekli personel istihdamı ile hızla büyürken, iş bulma umuduyla batı illerine işçi göçünün de önüne geçiliyor.

        11

        Genç girişimci Saruhanoğulları, tekstil atölyesinde 50 işçiye istihdam sağlıyor. En büyük hayalinin kendi memleketinde bulunan vatandaşlara iş imkanı sağlamak olduğunu belirten Saruhanoğulları, 10 makine ile kurduğu atölyesini kısa sürede büyüterek makine sayısını 50'ye çıkarttı.

        12

        Tekstil atölyesinde çalışacak kalifiye elaman bulmakta zorluk yaşadığını belirten Saruhanoğları "Çalışma hayatıma İstanbul'da 10 yıl boyunca tekstil atölyesinde başladım. Daha sonra memleketim Batman'a dönüp tekstil atölyesi açmaya karar verdim.

        13

        İlk etapta 10 kişi ile başladım, şuanda 50 kişiye iş istihdamında bulunuyorum. Şuanda yerim bana küçük geliyor. İşlerimiz çok yoğun olduğundan dolayı kalifiyeli eleman eksikliği yaşıyorum. İşlerimizi daha iyi güzel noktalara getirmek için mücadele ediyoruz. Şuan ki mevcut yerimiz bize yeterli gelmiyor yetkililerden yer konusunda destek bekliyoruz. Şuanda 50 kişi çalışıyor tekstil atölyesinde, halen işçi konusunda eksikliğimiz bulunmaktadır. Tekstil atölyemizde personel arayışındayız 100 ile 150 personel çalışmayı düşünüyorum" dedi

        14

        2- İHTİYAÇ SAHİBİ ÖĞRENCİLER İÇİN YUMURTLUYORLAR

        15

        Balıkesir Valiliğince yürütülen Balıkesir Eğitimde Niteliği Geliştirme ve İzleme (BENGİ) Projesi çerçevesinde, Kepsut ilçesindeki Cumhuriyet İlkokulunun bahçesinde öğrencilere uygulamalı olarak doğa ve hayvan sevgisini öğretmek için hayata geçirilen mini hayvanat bahçesindeki tavukların yumurtalarını öğretmenler satın alıyor, geliri ihtiyaç sahibi öğrencilere harcanıyor.

        16

        Okul Müdürü Engin Cihan, okul bahçesinde geçen yıl oluşturdukları mini hayvanat bahçesinde 15 tavuk, 20 ördek ve bir köpeğin beslendiğini söyledi. Bu şekilde çocuklara hayvan ve doğa sevgisini küçük yaşta aşılamayı hedeflediklerini ifade eden Cihan, proje kapsamında hesaplamadıkları bir durumla karşılaştıklarını ve bunu da ihtiyaç sahibi öğrenciler için kullanmaya karar verdiklerini söyledi. Cihan, tavuklardan günde 10-15 arası yumurta aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:

        17

        "Tanesi 75 kuruştan öğretmenlerimiz yumurtaları satın almaya başladı. Bu paralar birikti 200-300 lira oldu. Bu parayı da öğretmenlerimizin oluşturduğu komisyonda belirlenen ihtiyacı olan öğrencilerimize harcamaya başladık. Topladığımız yumurta paralarıyla montu olmayan öğrencilerimize mont aldık, ayakkabı aldık. Okul gezisine maddi imkan sebebiyle gidemeyen öğrencilerin ücretlerini karşıladık. Ders kitabını defterini alamayan öğrencilerin ihtiyaçlarını aldık. Sinema bileti aldık ve öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarını da bu yumurtalardan gelen paralarla karşıladık."

        18

        Cihan, ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım yapılırken kesinlikle onları rencide edecek şekilde hareket etmediklerini, bu konuda okul yönetimi ile öğretmenlerin çok hassas davrandığını söyledi. Okulda biriken yumurtaları ilk kendisinin satın aldığını ifade eden sınıf öğretmenlerinden Şerife Yasan, daha sonra okul yönetiminin kararıyla yumurtaların satışından sorumlu hale geldiğini aktardı.

        19

        Günlük ortalama 10 liralık satış yaptıklarını dile getiren Yasan, "Toplanan parayı da ihtiyaç sahibi öğrencilere kullanmaya başladık. Yani biz hem yumurta ihtiyacımız karşılıyoruz hem de çocuklarımıza bir faydamız dokunuyor. Şu ana kadar bazı öğrencilerin ayakkabı, çorap, mont, kırtasiye gibi ihtiyaçlarını karşıladık. Okulumuzdaki tavuklar tamamen doğal besleniyor, gezen tavuk bunlar. Biz de bu yumurtalardan sürekli alıyoruz. Yumurtalar için 75 kuruş veriyoruz. Elde edilen bu paralarla da ihtiyaç sahibi öğrencilere ihtiyaçlarını alıyoruz." ifadesini kullandı.

        20

        3- EVİNİN ODASINDAN, TAYLAND KRALININ SARAYINA KADAR GİTTİ

        21

        Bursa'da 12 yıl önce evinin bir odasında perde yapımına başlayan Ayhan Denizci, Singapur, Endonezya, Malezya, Tayland, Vietnam, Filipinler ve Çin'in de aralarında bulunduğu 47 ülkeye tekstil ürünleri ihraç ediyor. Denizci (50) yaptığı açıklamada, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olduktan sonra 1993 yılında bir tekstil firmasında işe başladığını söyledi.

        22

        Genç yaşlarından itibaren kendi firmasını kurmayı ve yurtdışına açılmayı hedeflediğini dile getiren Denizci, 2006'da hayallerini gerçekleştirmek yolunda ilk adımı attığını anlattı. Sermaye için aracını 22 bin liraya sattığını ve evinin odasını bir depo gibi kullanarak doğrudan perde ihracatına başladığını ifade eden Denizci, şöyle konuştu:

        23

        "İlk aşamada elimizdeki para yeterli olmadığından bir ofis veya showroom tutamadığımız için evin bir odasını ayarladık. Firmalardan hazır ürün alıp yurt dışına satıyordum. Yaklaşık bir yıl evin bir odasında devam ettim. Eşim çok destek oldu. Sabah uyanınca iş yeri olarak bir sonraki odaya gidiyorsunuz. Tabi zor bir süreçti. Bir gün vergi dairesinden kontrole geldiler. Evin yatak odasını şirket merkezi olarak göstermek zorunda kaldım. Çok komik oldu. Müşteri görüşmek istiyor veya bir bankacı, nakliyeciyle görüşeceksiniz bu görüşmeleri yapacağınız bir ofisiniz yok. Bunu evde gerçekleştiriyorsunuz."

        24

        Zamanla hedeflerini gerçekleştirdiğini vurgulayan Denizci, "Bir yıl evde çalıştıktan sonra yeni bir ofise geçtim. Daha çok Asya ülkelerine yöneldik. Singapur, Endonezya, Malezya, Tayland, Vietnam, Filipinler'e, hatta Çin'e bile, 47 ülkeye çoğunluğunu perde olmak üzere yatak ve masa örtüsü, yastık kılıfı, runner gibi tekstil ürünleri satıyoruz. Bugün birçok firma Çin'den düz tül getirirken, biz bu ülkeye düz tül gönderiyoruz. Zoru başardık" diye konuştu.

        25

        Deniz, "Bugün Tayland kralının sarayı için bir perdeyi bizden, Türkiye’den istemesi, beğenmesi, şaşırtıcı aynı zamanda gurur vericiydi. Büyük bir heyecan oldu. Özel paketleme yaptık. Bir hafta önce perdeyi Tayland'a gönderdik. Bir makine alarak perde üretimine başladım. Bu yıl hedefim ihracat yaptığımız ülke sayısını 60'a çıkarmak" dedi.

        26

        4- HEM İŞİNİN HEM DE EŞİNİN PATRONU OLDU

        27

        Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde aşçı olarak çalıştığı atölyede trafik kazası geçiren eşinin yerine patronluk koltuğuna oturan Sultan Küleç, aldığı kredi destekleriyle kısa sürede işlerini büyüttü.

        28

        İki çocuk annesi 38 yaşındaki Sultan Küleç, 4 yıl önce plastik doğrama ve cam balkon işi yapan eşine destek amacıyla iş yerinde çalışmaya başladı. İlk önce temizlik ve yemek işlerini yapan ardından çıraklığa başlayan Küleç'in iş yeri sahibi olan eşi trafik kazası geçirip iki ayağından yaralandı.

        29

        Bunun üzerine işlerin başına geçen Küleç, eşinin telefonda yönlendirmesiyle biriken siparişleri yetiştirmeye çalıştı.Aradan geçen sürede kendini geliştiren Küleç, KOSGEB ve belediyenin mikrokredi uygulamasına başvurarak aldığı kredilerle plastik doğrama ve cam balkon işini geliştirdi.

        30

        Sultan Küleç yaptığı açıklamada, temizlik ve yemek yapmak için eşinin yanında çalışmaya başladığı işini şimdilerde patron olarak sürdürdüğünü söyledi.Plastik doğrama ve cam balkon işi yapan eşine destek olmak amacıyla adım attığı sektörde yükselişinin diğer kadınlara da örnek olmasını dileyen Güleç, şunları kaydetti:

        31

        "Eşimin telefon tarifiyle işi öğrendim. İş yerinde bana yabancı olan makinelerle bir anda arkadaş oldum. Kapı ve pencere yapmaya başladım, işi kavradım. KOSGEB ve mikrokrediden hibe desteği kullandım. İki kurumda bana ekonomik anlamda destek oldu. Aldığımız destekle birlikte makinelerimizi yeniledik. Bir de baktım ki çırak olarak başladığım iş yerinde patron oldum, şimdi hem ustayım hem de patron."

        32

        Küleç, bu süreçte en fazla desteği ise kadınlardan aldığını dile getirdi. Bundan sonraki hedefinin Türkiye'de kendi sektöründe sayılı iş kadınları arasında yer almak olduğunu dile getiren Küleç, işlerini büyütüp daha fazla işçi çalıştırmak istediğini kaydetti.

        33

        Eşiyle çalışmaktan mutlu olduğunu vurgulayan Muttalip Küleç, genellikle erkeklerin yoğun olarak çalıştığı sektörde bir kadının çalıştığını görenlerin ilk başlarda şaşırdığını ancak daha sonra duruma alışıldığını belirtti.

        34

        Eşini gören kadınların da artık siparişler için bizzat iş yerine geldiğini anlatan Küleç, şöyle konuştu:

        35

        "Şimdi erkek müşterilerden ziyade bayan müşterilerin olumlu tepkiler ve destek alıyoruz. Eşim yaptığı işlerde çok titiz davranıyor. Bunu gören müşterilerimizde bizi tercih etmeye başladı."

        36

        5- 5 İNEKLE BAŞLADI 100 HAYVANLIK ÇİFTLİK KURDU

        37

        Siirt'in Kurtalan ilçesinde iki yıl önce 5 inekle hayvancılık işine giren Mehmet Şirin Alpınar, 3 yıl içerisinde 100 inekli çiftlik kurdu. Alpınar, çiftliğini daha da büyütüp, hayvan sayısını 200'e çıkarmayı hedefliyor.

        38

        Siirt'in Kurtalan ilçesine 3 kilometre mesafede bulunan Konakpınar köyünde 3 yıl önce bir yakınıyla birlikte derme çatma bir barakada 5 inekle hayvancılığa başlayan Mehmet Şirin Alpınar, elde ettiği gelir sayesinde büyük bir çiftlik kurup, inek sayısını 100'e ulaştırdı. Alpınar, çiftliğini daha da büyütüp, hayvan sayısını 200'e çıkarmayı ve kendi markasıyla süt üretmeyi hedefliyor.

        39

        Hayvancılığa 5 simental inekle başladığını anlatan Alpınar, şöyle konuştu:

        40

        Şuan 100 hayvana ulaştım. 5 kişiyi istihdam ettiriyorum. Bu şekilde hayvancılıkla uğraşıyorum. Bu hayvan ırkı hem sütçü hem de etçildir. Hayvanlarımız yurt dışından ithal edildi. Hedefimiz Allah'ın izniyle kapasiteyi artıracak bir tesis kurarak ilimizde, baba ocağı Kurtalan'da hizmet etmektir.

        41

        Hayvanlarımızda şuana kadar bir devlet desteği almadık, tümünü öz kaynakla yaptık. Doğurgan bir havyan ırkı olan simental aynı zamanda bölge şartlarına da çabuk uyum sağlıyor. Ayrıca uzun ömürlü ve yerli ırka oranla daha fazla süt veriyor. Yerli hayvanlar 5 kilo süt veriyorsa bu ineklerin verdiği süt oranı 30 litreye kadar ulaşabiliyor.

        42

        Kapasiteyi 200 hayvana çıkarmayı hedeflediklerini ve bu konuda devlet desteğine ihtiyaç duyduklarını aktaran Alpınar, "İmkanlarımız çok yetersiz. Tüm öz kaynağı harcadık. Şuan ahırın çatıları yok, en küçük bir yağışta her taraf su altında kalıyor. Ayrıca elektrik yok, yolumuz çamur içinde. Devlet yetkililerinden destek bekliyoruz" diye konuştu.

        43

        6- HOBİ OLARAK BAŞLADI, ŞİMDİ İŞ YERİ SAHİBİ

        44

        Ayşegül Birdal, önceleri can sıkıntısını gidermek için uğraş olarak gördüğü el işini daha sonra profesyonel olarak bir kursa kaydolup öğrendi. Gittiği kursta 6 yıl eğitim gören Birdal, yaklaşık 3 yıl önce KOSGEB'den destek alarak kendi işini kurdu. Birdal, şimdilerde ise kurduğu iş yerinde başkalarının da faydalanması için ücretsiz kurslar veriyor. Ayşegül Birdal mesleğine ilk başlarda hobi olarak başladığını söyledi.

        45

        Birdal, "Hobi amaçlı başladım. Tamamen can sıkıntısından. Daha sonrasında bir iş fikri oluştu. Ben bu işi yapabilirim şeklinde ve bunu hayata geçirdim. Artık benim işim. Dükkanımı 3 yıldır işletiyorum. Burada keçe ve oyuncak üzerine kurs veriyorum. Kursiyerlerim var. Kursu hiçbir gelir beklentisi olmadan ücretsiz veriyorum" dedi.

        46

        Dükkanı açmaya karar verdiğinde sermayesinin bile olmadığını ifade eden kadın girişimci Birdal, sözlerine şöyle devam etti:

        47

        KOSGEB ile ilgili araştırmalar yapmaya başladım. KOSGEB'in seminerlerine katıldım ve belgemi aldım, sermayemi oluşturdum. Sermayemi oluşturduktan sonra dükkanımı açtım ve bütün evraklarımı hazırlayıp KOSGEB'e teslim ettim. 30 bin liralık hibe yardımı aldım. Bana ciddi bir destek oldu. Çünkü sermayem sıkıntılıydı.

        48

        Eksiden başlamıştım. KOSGEB'in desteği toparlanmama yardımcı oldu. Kazandığımı malzemeye yatırdım. 3 yılın sonunda şuan biraz daha rahatladım. Malzeme olarak keçe, sentetik keçe, doğal yün keçe, çuval, kumaş ve kağıt kullanıyoruz. Aklınıza ne gelirse kullanıyoruz. Belli bir sınırı yok bunun. Dışarıda bir ağaç dalını bulup değerlendirmişliğimiz var. Her şeyi kullanabiliriz. Bu bizim tamamen hayal gücümüzle ilgili bir durum.

        49

        Mesleği ile ilgili hedefinden de bahseden Birdal, "Hedefim yaptığım işi büyütmek. Daha büyük bir atölye oluşturmak. Büyük bir atölye oluşturup, yanımdaki kursiyerlerimden çalışmayanları yanıma alıp seri üretime geçmek. Toplu bir şekilde üretip insanlara sunabilmek" ifadelerini kullandı.

        50

        Son olarak kadın girişimci Ayşegül Birdal, yaptığı işi bayanlara da tavsiye ederek "Bayanlar oturup olumsuz şeyler düşünmek yerine bu tip şeylerle uğraşsınlar. Kafalarını dağıtsınlar. Zaman ilerledikçe ne kadar keyif verdiğini anlayacaklar ve devamında belki onlarda iş fikri oluşturacaklar, daha farklı bir şeyler yapacaklar. Hanımlara bu tip şeylerle uğraşmalarını öneriyorum" dedi.

        51

        Öte yandan kadın girişimci Birdal, el işi sektöründe Türkiye'nin önde gelen isimlerinden Derya Baykal ile tanışıp, beraber bir çalışma yapmak istediğini belirtti.

        52

        7- 1.5 MİLYON DESTEKLE KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU

        53

        Muş'un Bulanık ilçesinde Songül ve Özgür Bulduk çifti, aldıkları 1,5 milyon lira hibe desteğiyle kurdukları üretim tesisinde ayda 20 ton süt üretmeyi amaçlıyor.

        54

        Girişimci Songül Bulduk, geçen sene hazırladığı "süt üretim tesisi" projesini Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) sundu. Projesi kabul edilen ve yüzde 65 hibe desteği kapsamında 1,5 milyon lira alan Bulduk, Yeni Mahalle'de 13 dekarlık alanda Avrupa Birliği standartlarına uygun süt üretim tesisi kurdu.

        55

        Bulduk yaptığı açıklamada, eşiyle eskiden beri bir çiftlik kurma hayalleri olduğunu söyledi. Hayallerini gerçeğe dönüştürmek için TKDK'ya başvurduğunu anlatan Bulduk, "Devlet eşimle olan hayalimizi gerçekleştirdi. Ev kadınıyken devletin sayesinde işimin patronu oldum. Hedefimiz ayda 20 ton süt üretmek" dedi.

        56

        Bulduk, bölgede çiftçiliğin yaygın yapıldığını, tesisi büyüterek başkalarına da geçim kaynağı oluşturmak istediklerini dile getirdi. Tesiste süt, peynir ve yoğurt üretmeyi hedeflediklerini ifade eden Bulduk, "İnşallah diğer ev hanımları da girişimlerde bulunurlar. Devlet elimizden tuttu. İşe 20 büyükbaş hayvan alarak başladık. Daha sonra işimizi büyüterek hayvan sayımızı artırdık. İnşallah devletimizin bize verdiği katkılarla bu hedeflerimizi tam istediğimiz noktaya getireceğiz" diye konuştu.

        57

        Özgür Bulduk ise daha önce arpa ve buğday sattıklarını, çiftlik kurma kararını eşiyle aldıklarını aktardı. TKDK'nın hayallerinin gerçekleşmesinde büyük rolü olduğunu vurgulayan Bulduk, şöyle konuştu:

        58

        "Şimdi 65 hayvanımız var, bu yıl içerisinde 120 hayvana ulaşacağız. Ayda 20 ton süt üretmeyi hedefliyoruz. Devletin verdiği destekle bu çiftliğe sahip olduk. Bölgemizde herkes çiftçi ve hayvancılık yapıyor ama modern bir tesisle hayvancılık yapan çok az. Bizim en büyük hayalimiz böyle bir çiftliğe sahip olmaktı. Bu konuda da devletimize minnettarız."

        59

        TKDK Muş İl Koordinatörü Beytullah Uygur da kurum olarak özellikle kadın girişimcilere iş hayatına atılmaları için önemli destek verdiklerinin altını çizdi. Proje başvurusunda kadınlara sıralama kriterlerinde ek puan avantajı sağladıklarını anlatan Uygur, şunları kaydetti:

        60

        "Girişimci Songül hanım, önceden hayvancılıkla uğraşıyordu ancak eşiyle daha kapsamlı ve modern bir işletme kurma hayalleri vardı. Kurumumuza başvurdu. Yapılan incelemelerin ardından proje kabul edildi. Büyükbaş hayvan kapasiteli süt üretim tesisi yatırım projesi, kurumumuz tarafından yüzde 65 hibe desteğine uygun görüldü. Avrupa Birliği standartlarına uygun kurulan tesiste, gerek ahırlar, gerekse yem depoları ve son teknolojik makine ekipmanlarla üretim faaliyetleri devam ediyor."

        64

        Kastamonu'nun Tosya ilçesine bağlı Ekincik köyündeki bir evin alt katına kurulan tekstil atölyesinde 20 kişi çalışıyor.Recep Uğraşmış (62), evinin alt katına çocukları için bir tekstil atölyesi kurdu. Gün geçtikçe büyüyen atölye, 20 kişiye istihdam sağlıyor.

        65

        Uğraşmış yaptığı açıklamada, atölyede çocuk giyimi üzerine üretimde bulunduklarını belirterek, "Çocuklar aynı sektörde başkalarının yanında yıllardır çalışıyorlardı. Zamanla hem işi öğrendiler hem de kendilerini geliştirdiler. Kendisini geliştirip, sektör hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları benim de hoşuma gitti" dedi.

        66

        Oğullarının kendi işlerini açmayı teklif ettiğini aktaran Uğraşmış, "3 oğlum bana atölye açmayı önerdi. Ben de bu atölyeyi hem çocuklarıma hem de köylülerime iş imkanı sağlaması için evimin altında açtım. Çok da güzel bir atölye oldu" diye konuştu.

        67

        Hem köy sakinlerine hem de çevre köylerde yaşayanlara iş imkanı sunduklarını vurgulayan Uğraşmış, "Atölyede fason üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz çocuk kıyafetleri Türkiye'nin birçok yerinde satılıyor. Atölyemizde 20 kişi çalışıyor. Bunlar arasında köyümüzde yaşayanlar da var başka yerlerden gelenler de. İşlerimiz çok güzel" ifadelerini kullandı.

        68

        Ekincik köyü muhtarı Ayhan Uğraşmış da ailenin işyerini köyde açmak istediğinde ellerinden geldiğince destek sağladıklarını ifade etti. Küçük bir köyde istihdama katkı sağlayan bir atölyenin bulunmasından gurur duyduklarını belirten Uğraşmış, "20 kişi çalışıyor. Ailelerini de düşündüğümüzde buradan 100 kişi ekmek yiyor. Tosya'nın 54 köyü bulunuyor. Başka hiçbir köyde böyle bir atölye, iş sahası bulunmuyor. Köyümüze de birçok katkısı var" dedi.

        69

        Atölyede çalışan 5 çocuk annesi Firdevs Özkesici ise iş yerini çok sevdiğini belirterek, "Tosya'da oturuyorum. Eşime ve çocuklarıma katkı sağlayabilmek için Ekincik köyüne gelerek bu atölyede çalışıyorum. Sigortamız var. Maaşımızı da alıyoruz her ay. İşimden memnunum" dedi.

        70

        İşçilerden İbrahim Uğraşmış da aynı köyde yaşadığını ifade etti. Recep Uğraşmış'ın atölye açmayı düşündüğünü öğrendiğinde çok mutlu olduğunu anlatan Uğraşmış, "Recep bey konuyu düşünüyordu. Biz de yapabilirsin diye ona destek verdik. Bu şekilde atölye açıldı. Atölye köy ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Biz burada çalışıyoruz ekmek paramızı kazanıyoruz. Bizim için önemli bir iş kapısı" açıklamalarında bulundu.

        71

        9- ÜÇ TAVUKLA BAŞLADI, ÜÇ BİN TAVUKLU ÇİFTLİK KURDU

        72

        Karahallı ilçesinde babasına ait beyaz eşya ve mobilya mağazasında çalışarak geçimini sağlayan iki çocuk babası Ömer Çoban (37), geçen yıl hobi amaçlı satın aldığı 3 tavuğa evinin bahçesinde bakmaya başladı. Doğal yöntemle beslediği tavukların yumurtalarının talep görmesi üzerine Çoban, altı ay önce Karbasan köyünde iki dönümlük arazide tavuk çiftliği kurmaya karar verdi.

        73

        Yaklaşık 500 metrekare kapalı alan oluşturarak, içerisinde otomatik yemleme ve sulama sistemleri bulunan 3 bin tavuk kapasiteli çiftlik kuran girişimci, yumurtaları sosyal medya üzerinden satmaya başladı. Başlangıçta yolcu otobüsleriyle müşterilerine yumurtalarını ulaştıran Çoban, daha sonra bir kargo firmasıyla anlaşarak Türkiye'nin dört bir yanına yumurta göndermeye başladı.

        74

        Ömer Çoban yaptığı açıklamada, tavuk yetiştiriciliğinin tüm stresini aldığını, yeni işi sayesinde huzur bulduğunu söyledi. Yıllardır esnaflık yaptığını, tavuk yetiştiriciliğinin hem karlı hem de zevkli bir iş olduğunu dile getiren Çoban, şöyle konuştu:

        75

        "Çiftlikte Ataks ve Tinted ırkı tavuklarım var. Günde 2 bin 500 ile 2 bin 750 arası yumurta alıyorum. Eşim ve kızımla birlikte yumurtaları topluyor, temizliyor daha sonra satıyoruz. İlgi çok fazla, ilk zamanlar 'uçan tavuk yumurtası' , 'kaçan tavuk yumurtası', 'zıplayan tavuk yumurtası' gibi isimler veriyordum. Birden her yerden sipariş gelmeye başladı ve tüm yumurtaları satmaya başladım. Çok karlı bir iş, tavuk sayısını 10 bine çıkarmayı hedefliyorum."

        76

        Tavukları mısır, arpa, buğday, yonca samanı gibi doğal yemlerle beslemeye özen gösterdiğini, hastalandıklarında antibiyotik yerine sirke, sarımsak ve soğanla tedavi ettiğini kaydeden Çoban, 30'dan fazla kente yumurta gönderdiğini söyledi.

        77

        Yeni işinden oldukça memnun olduğunu dile getiren Çoban, "Şanlıurfa, Trabzon, Rize, Van gibi uzak illere bile yumurta gönderiyorum. Bir kez alan mutlaka bir daha sipariş veriyor. Ailecek bu işi seviyoruz, artık tek geçim kaynağım bu, herkese tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

        78

        10- FİYATLARI 500 İLA 1.000 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

        79

        Zonguldak Devrek ilçesinde 30 yıldır demir doğrama ve ferforje işi yapan Hasan Demirbaş, kurumuş ceviz, kestane, dut ve kiraz ağaçlarını keserek doğal görünümlerini bozmadan masa, sehpa, dolap ve raf yapıp ekonomisine katkı sağlıyor. Son günlerde moda haline dekorların talep görmeye başladığını ve bu işin sevgi ve emek gerektirdiğini ifade eden Hasan Demirbaş, şu açıklamalarda bulundu:

        80

        Doğal ceviz, kestane, dut ve kiraz ağacından yapıyoruz. Doğal sehpa, masa yapıyoruz. Bu merak ağaç sevgisinden başladı. Bizim diğer mesleğimiz projecilik ayaklarını yapıyoruz vatandaşlarımızın ilgisi var. Türkiye genelinde son zamanlarda moda haline geldi. Bu paradan çok zevkle yapılan bir iş.

        81

        Para kazanmak için bu ağaçları kesenlerde var. Bunlar kuru ağaçtan olması gerekiyor. Kestiğin bir ağacı belki 5 sene sonra yapabilirsin. Şu anda biz eskiden kalma kuru ağaçlarınız vardı onları değerlendiriyoruz. İsteyen vatandaşlara veriyoruz. Bunları bilen alıyor. Farklı farklı fiyatlarla alıcı buluyor. Genelde internet üzerinden alıyorlar. Ankara ve İstanbul'dan sanatçı ve yazar kesimleri alıyor. Ürünleri 500 bin lira ile bin lira arasında satıyorum.

        82

        11- OFİSİNDE BAŞLADIĞI HOBİSİ DÜKKAN AÇTIRDI

        83

        Karaoğlu yaptığı açıklamada, bu işe gazetedeki ofisinde boş vakitlerinde hobi olarak başladığını söyledi. Ortaya çıkan ürünlere yoğun talep geldiğini ifade eden Karaoğlu, "Sadece kendi hayal dünyamı yansıttığım bir iş. Doğada gezerken, dolaşırken bulduğum ürünlerle kafamda tasarladığım şeyleri yapıyorum. Hobi olarak başladım. Yaklaşık 3 sene oldu. Kendinden gelişti, planlı, programlı bir şey değildi. Gördüğüm bir şeyi hayata geçirmeyle başladım, ondan sonra gelişti" diye konuştu.

        84

        Yerel bir gazetede çalıştığını aktaran Karaoğlu, şunları anlattı:

        85

        Önce gazete büromda başladım. Ondan sonra gelişti, çoğaldı, çeşitler arttıkça, beğenildikçe dahada hevesleniyor insan. Büromun arka kısmında atölye kurdum. Çalışmalarıma orada devam ediyorum. İnsanların ürünlere ilgisi artınca Safranbolu Tarihi Çarşı'da dükkan açmaya karar verdim. Nisan ayından beri de burada çalışıyorum. Keyifli bir yer burası. Yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyoruz. Çok ilgi görüyor ürünler. Bu da beni çok mutlu ediyor.

        86

        Ben hafta içi diğer işlerimden dolayı gelemiyorum. Hafta içi bana yardım ediyor, hafta sonları ben geliyorum. Ben biraz tez canlı insanım. Kafama koyduğumu hemen gerçekleştirmeyince de bitirmiyorum. Ürününe göre değişiyor. Bir günde, hatta bazı ürünleri bir saatte bitirmeye çalışıyorum. Çok oyalayıcı olan ürün 3-4 saat sürüyor. Bir günde 3-4 obje yaptığım oluyor.

        87

        12- MANİSA'DAN JAPONYA'YA PİLİÇ İHRACATI

        88

        Türkiye ile Japonya arasında varılan anlaşmayla kanatlı eti ürünlerinde ihracatın önünün açılması sonrası Manisa'daki bir çiftlikten bu ülkeye piliç eti sevkiyatına başlandı.

        89

        Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle tavuk çiftliği kuran ve yıllık 3 milyon piliç yetiştirme kapasitesine ulaşan Derya Öztürk Aydın, yaptığı açıklamada 2013 yılında başlatılan görüşmeler neticesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Japonya Tarım Orman ve Balıkçılık Bakanlığının anlaşmasıyla bu ülkeye ihracatın önünün açıldığını ifade etti.

        90

        Aydın, İzmir'de Japon ortaklı Ege-Tav şirketinin TKDK vasıtasıyla kendileriyle irtibata geçtiğini, tesislerde yapılan eğitim ve denetleme çalışması sonucu Japonya standartlarında yetiştiricilik yapar hale geldiklerini belirterek, çiftlikte yetişen 200 bin pilicin, entegre tesislerde işlenerek Japonya'ya gönderildiğini anlattı.

        91

        Çiftliklerinin Japon yetkililer tarafından pilot üretim yeri belirlendiğini ifade eden Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

        92

        Geçmişte yerel firmalarla çalışıyorduk. Bizimle temasa geçen Japon firma yetkilileri, ülkelerindeki üretim tekniklerini anlattılar. Biz de o teknikleri modernize ederek uyguladık. Belirledikleri standartlara göre piliçlere yem verilip, bakımları yapılıyor.

        93

        Piliçler 45 günlük olduktan sonra kesime gönderiliyor. İzmir'deki tesislerde kesilip, paketleniyor ve dondurulmuş olarak denizyoluyla Japonya'ya gönderiliyor. Bu sürecin her aşaması titizlikle takip ediliyor.

        94

        Aydın, Japonlarla yaptıkları iş sayesinde üretim tekniklerini geliştirdiklerini ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:

        95

        "Japon firma ile yürüttüğümüz ortak çalışma ile yıllık 3 milyon pilici Japonya pazarı için yetiştireceğiz. Bu bizim için heyecan verici. Bir merakla başladığım kümes hayvancılığında devletin destekleri sayesinde hayal dahi edemeyeceğim bir noktaya geldim. Bu kadar büyüyeceğimi bilmiyordum."

        96

        İngiltere'de pazarlama eğitim gördüğü sırada tüm dünyada piliç etinin çok tüketildiğini gördüğünü ve iş kurma fikriyle yurda döndüğünü anlatan Aydın, 2011 yılında bir kümesle başladıkları işi, önce 4'e daha sonra 6'ya çıkardıklarını, Japonya'dan gelen taleple yeni çiftlik yatırımlarını da gündemlerine aldıklarını ifade etti.

        97
        98

        13- KAYINPEDERİMİN VERDİĞİ BORÇLA MAKİNALARI ALDIM

        99

        Mezuniyetinin ardından kentteki fabrikalarda 5 yıldan fazla torna ve freze ustası olarak çalışan Ayvaz, kazandığı tecrübenin ardından arkadaşlarıyla kendi işini kurmaya karar verdi. Arkadaşlarıyla ortak kurdukları birkaç girişimin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine yoluna yeğeniyle devam eden Ayvaz, 1990 yılında birini borçlanarak aldığı 2 makineyle 100 metrekarelik atölyede üretime başladı.

        100

        Çevredeki fabrikalardan iş almaya başlayan Ayvaz, kısa sürede TÜPRAŞ ve Çolakoğlu Metalurji gibi ülkenin sanayi devlerinin vazgeçilmez tedarikçileri arasına girdi. Sanayi alanındaki teknolojik gelişmeleri takip ederek yatırımlarına devam eden Ayvaz, bugün 30 kişiye istihdam sağladığı yaklaşık 2 bin metrekarelik alana sahip fabrikada 30'ün üzerinde makineyle yılda 650 ton çeliği işliyor.

        101

        Ayvaz, "Başarısız olan birkaç girişimden sonra 1990 yılında Hilal Makine'yi yeğenimle beraber 2 makineyle kurduk. Birinci makinemizi kendi imkanlarımızla aldık. İkinci makinemizi de Almanya'daki kayınpederimin verdiği borçla aldım. 110 metrekarelik atölyede 3 kişiyle parça üretmeye başladık" diye konuştu.

        102

        14- EKONOMİ BAKANI NİHAT ZEYBEKCİ'DE BURADA ÇALIŞTI

        103

        Denizli'nin Babadağ ilçesinde aile işi olarak evin altında kurulan tezgahta başladıkları dokumacılığı yatırımlarla hızla büyüten Küçüker Tekstil, ihracattan elde ettiği gelirin yanında yetiştirdiği girişimci ve yöneticilerle de tanınıyor.

        104

        Geleneksel dokuma tezgahlarının halen çalıştığı Babadağ'dan ilçede elektrik olmaması nedeniyle 1960 yılında Denizli'ye göçen Besalet Küçüker, burada yarı otomatik tezgahlarla üretimini artırmayı başardı.

        105

        Havlu, bornoz ve gömleklik kumaş üretmek için 1977 yılında ilk tesisini kuran Küçüker, 1990'lı yıllarda ihracatını hızla artırdı. Özellikle ABD ve Avrupa pazarlarından gelen taleple kapasitesini katlayan Küçüker, bu faaliyetleriyle kentteki bir çok girişimciye de örnek oldu.

        106

        İhracatını 60 milyon dolar seviyesine çıkaran şirket, bünyesinde çalışan yöneticiler için de bir okul niteliğine kavuştu. Çok sayıda yönetici ve girişimcinin "işi öğrendiği" Küçüker Tekstil, dördüncü kuşağın göreve geçmeye hazırlandığı bugünlerde, yeni bir tesis kurmak için çalışma başlattı.

        107

        Küçüker Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Küçüker yaptığı açıklamada, 60 bin metrekarelik alana kurulu tesiste yaklaşık bin çalışanla günlük 20 ton havlu dokuma, 10 ton iplik boyama, 130 bin metre bez boyama ve 7 bin metre dijital baskı kapasitesiyle üretim yaptıklarını, dünya pazarında sadık bir alıcı kitlesine sahip olduklarını ifade etti.

        108

        Şirketin başarısının çalışana ve teknolojiye verilen önemle açıklanabileceğini bildiren Küçüker, şöyle konuştu:

        109

        İki dokuma tezgahından 60 milyon dolar ihracat yapar hale geldik. Bu işin sırrı ise işe odaklanmak ve sonuca gitmek. Yaptığımız işi seviyoruz. Sevmediğiniz bir işi yapamazsınız. Bilinçli olmak ve yatırım yaparken iyi düşünmek de önemli.

        110

        Biz tekstile sürekli yatırım yaptık, başka bir dala girmedik. Artık fabrikamız şehir içinde kaldı ve bize yetmiyor. Önümüzdeki yıllarda yeni bir yerde faaliyetlere devam edeceğiz.

        111

        Şirket ortakları ve yöneticilerin üretimin tüm aşamalarını bildiğini, herkesin işin çekirdeğine kadar inmesi nedeniyle işine hakim olduğunu aktaran Küçüker, bu kültürün sektörde çok sayıda insanın yetişmesine de olanak sağladığına işaret etti.

        112

        Genç neslin iş ararken "büronun şıklığına baktığını", bunun çok yanlış olduğunu anlatmaya çalıştığını ifade eden Küçüker, şöyle konuştu:

        113

        Gençler, masa sevdalısı olmasın istiyoruz. Hangi iş olursa olsun önce en az 4 yıl işletmede çalışsınlar, işi öğrensinler. Bugün çok başarılı olan bir çok iş adamı da zamanında burada görev yaptı. Şimdiki gururumuz Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci de burada çalıştı. Şirkette ihracat bölümünde görev yapmıştı. Şirketimizde daha bir çok başarılı iş adamını da yetiştirmeye devam ediyoruz.

        114

        Küçüker, şirket olarak 75 milyon dolar ihracat hedefi koyduklarını, alternatif pazarlarda da büyümek istediklerini sözlerine ekledi.

        115

        15- YURTİÇİ VE YURTDIŞINDAN MÜŞTERİLERİ VAR

        116

        Pastacılığı beş kuşaktır sürdüren Duman ailesinin beşinci kuşak temsilcisi Ayça Duman Kaleli, açtığı pasta tasarım atölyesinde, şeker hamurundan karakteristik pastalar tasarlıyor. Çarlık rejimi döneminde Rize'den gittikleri Rusya'da pastacılığı öğrenen Duman ailesinin birinci kuşak temsilcileri, Bolşevik İhtilali'nden sonra Giresun'a dönüyor.

        117

        Burada fırın açan aile fertlerinin bir kısmı, Ankara'ya taşınarak 1964 yılında Damla Pastanesi'ni kuruyor. Dedelerinden öğrendikleri tariflerle mesleği bugüne kadar sürdüren ailenin beşinci kuşak fertlerinden 33 yaşındaki Ayça Kaleli, gelenekselliği modernlikle harmanlayarak pastadan minyatür figürler üretiyor.

        118

        Kaleli, şeker hamuruyla, ressam Salvador Dali, aktris Marilyn Monroe gibi ünlüler ile çizgi film karakterleri, şarkıcılar ve kendi tasarladığı ilginç karakterlere hayat veriyor. Pastane ile yani tarifler ve el lezzeti, kuşaktan kuşağa aktarılıyor.

        119

        İşi, dedesi ve babasının yanında öğrendiğini belirterek, "Kardeşimle çocukluğumuzdan beri sürekli babamın yanına pastaneye gelirdik. Kendi isteğimizle, zevkle çalışırdık. Babamın da sabırla pastacılığı bize öğretmesiyle bu mesleği sevdik. İçinde hem sanat hem pastacılık olduğu için ruhumu yansıtacağım tek meslek buydu" dedi.

        120

        Küçük yaşlardan beri resme ilgisi olduğunu dile getiren Kaleli, şöyle devam etti:

        121

        Babam pasta yaparken ben de resimler, heykeller yapıyordum. Babam bendeki yeteneği görmüş olacak ki 'bu kız ressam olacak.' derdi. 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü kazandım. Heykel ve animasyon dersleri de aldım.

        122

        Zamanla bu alanı baba mesleğiyle birleştirmeye başladım. Bir taraftan okurken bir taraftan da pastanede çalışmaya devam ettim. Daha sonra pastanemizin hemen yanına Damla Pasta Tasarım Atölyesi'ni açtım. Şeker hamuru ile minyatür pastalar yapıyorum. Figürler, çizgi film ve oyun karakterleri, şarkıcılar ve kişilerin karikatüristik şekilde pastalarını yapıyorum.

        123

        Kaleli, atölyede günlük yaklaşık iki saatlik sürelerle öğrencilere ders verdiğini belirterek, geçen yıl Master Of Cake Samsun yarışmasında gümüş madalya kazandığını, bu yıl da Master Of Cake Başkent yarışmasında minyatür dekoratif dalında altın madalyaya layık görüldüğünü dile getirdi.

        124

        Ailenin dördüncü kuşak ferdi Varol Duman (62) da 17 yaşında babasının yanında çalışmaya başladığını söyledi. Oğlu, kızı ve torunlarının kendisine hep destek olduğunu anlatan Duman, şunları kaydetti:

        125

        Çocuklarımın ikisi de üniversite okudu ama buradan kopamadılar. Pastanemize büyük faydaları var. Oğlum da kahve ustası. Yanımda çırak olarak çalışanlar şimdi usta olarak devam ediyor. Kendimize göre pişirme yöntemlerimiz var.

        126

        Hala pasta kremalarımızı dedelerimizden öğrendiğimiz usulle yapıyoruz.

        127

        Müşterilerimiz dekoru değiştirmemizi bile istemiyor, 'klasik kalsın' diyor.

        128

        Yurtiçi ve yurtdışından müşterilerimiz var. ABD ve Fransa'dan sipariş alıyoruz.

        129

        Duman, glikoz şurubu, hazır sos ve jöle gibi ambalajlı ve katkı maddeli ürünler kullanmadıklarını, tüm malzemeleri doğal usulle kendilerinin hazırladığını da sözlerine ekledi.

        130

        16- YURTDIŞI VE YURTİÇİNDEN GELENT TEKLİFLERE YETİŞEMİYOR

        131

        Dünyaya Japonların tanıttığı, tığ işi ile yapılan içi doldurulmuş oyuncak anlamına gelen "amigurumi"leri, önce hobi olarak yapmaya başlayan üniversite öğrencisi Sevgi Ruth Gürün Tanar, geliştirdiği tasarımlarıyla kendi markasını yarattı.

        132

        Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi 27 yaşındaki Tanar, kendi markasını yaratma sürecine ilişkin yaşadıklarını anlattı. Tanar, annesinin hediye ettiği el işi dergisinde amigurumi tekniğiyle yapılan bir tavşan gördüğünü, ilgisini çeken bu tekniği denediğini söyledi.

        133

        Tanar, "Dergide ilk ilgimi çeken amigurumi tavşan oldu. Ben amiguruminin dünyada bu kadar ünlü olduğunu bilmiyordum. Denemeye karar verdim. İki hafta ilmek atamadım, hırslandım. Bunun için yünler ve özel dergiler aldım. Ama bunu ticarete döndürmek hiç aklıma gelmedi" dedi. Zamanla kendi tasarımı olan kardan adam amigurumileri yapmaya başladığını belirten Tanar, bunlardan farklı renk ve desenlerde 50 tane ürettiğini kaydetti.

        134

        Amigurumi yapmaktan büyük zevk aldığını ifade eden Tanar, binin üzerinde yaptığı oyuncakları önce çevresindekilere hediye etmeye, daha sonra ise annesinin önerisiyle satmaya başladığını anlattı. Ürünlerinin satışını fuarlara ve kermeslere giderek yaptığını dile getiren Tanar, şunları söyledi:

        135

        "Türkiye'de oyuncak tasarımı çok yaygın değil. Özgün ürünler ortaya çıkarmayı seviyorum. Dergilerde her gördüğümü yapmıyorum. Doğadan ilham alıyorum. Herhangi bir fotoğraftaki obje bile bana ilham oluyor. Objeleri birleştiriyorum ve değişik ürünler ortaya çıkıyor. Markalaşmayı düşünmemiştim ama çevremden özel siparişler almaya başladım. Çevrem ve ürünlerimi alanlar elimin iyi olduğunu söylüyorlar. Ailemin desteğiyle ben de bunun üzerine kendi ismimden ilham alarak markama 'Love' ismini koydum. Annem ve ürünleri alanlar artık bana 'ipe hayat veren kız' diye sesleniyor, bu çok mutlu ediyor beni. Umarım bu tasarımlar, görenlerin ve alanların içini ısıtacaktır. Çünkü sevgiye tüm dünyanın ihtiyacı var."

        136

        Tanar, amigurumi örme tekniğinin Japonya'da doğduğunu, kendisinin de Uzakdoğu kültürüne merakı olduğunu belirterek, bu teknikle çoğunlukla tavşan, ayıcık, çan, nazar boncuğu, meyve motifleri, kelebek ve melek gibi objeler ürettiğini anlattı. Tanar, çizgi film karakteri "Angry Bird" amigurumilerin çok sevildiğini, yakın zamanda Disney çizgi karakterlerine de hayat vereceğini söyledi.

        137

        Çocukların oynayabilecekleri bebekleri, ayıcıkları ve diğer objeleri sigarasız ortamda ördüğünü vurgulayan Tanar, "Kullandığım ipleri, malzemeleri kendim seçiyorum. Ürünler kirlendiğinde yıkanabilir, silinebilir. Ayrıca, özellikle 0-4 yaş arasındaki çocukların güvenliği için 'kilitli' göz sistemi kullanıyorum. Anneler gönül rahatlığıyla çocukların eline bu oyuncakları verebilirler" dedi.

        138

        Yılbaşı kutlamaları için çok sayıda çan ve çam ağacı motifi de yaptığını söyleyen Tanar, 20 santimetre uzunluğunda içi elyafla doldurulmuş çam ağacını örmenin 10 gün sürdüğünü belirtti. Ürünlerinin anahtarlık, ev, araba, çanta süsü, çam ağacı süsü olarak değerlendirilebileceği gibi perdelerde dekoratif olarak da kullanılabileceğini aktaran Tanar, tasarımların her birinin tek olduğunu, bir tasarımdan aynı renk ikinci bir ürün üretmediğini kaydetti. Tanar, yurtdışı ve yurtiçi fuarlardan teklifler aldığını, örgü ve amigurumi üzerine ders vermeyi de düşündüğünü dile getirdi.

        139

        17- TANDIR EKMEĞİ GEÇİM KAYNAĞI OLDU

        140

        Ayşe Kızılkaya fırında satılan ekmekten daha ucuz ekmek sattığı için mahallelilerden büyük rağbet görüyor. Siirt'te fırında ekmek 1 liraya satılırken, Ayşe Kızılkaya tandırda yaptığı ekmeği 75 kuruşa satıyor. Ekmek yapıp satarak geçimini sağlayan Ayşe Kızılkaya, şöyle konuştu:

        141

        "Hiç bir gelirim olmadığı için tandırda ev ekmeği yapmaya başladım. Yaptığım ekmekleri beğenen mahalledeki komşularım ununu, mayasını, susamını, yumurtasını, getiriyor. Ben de ekmek yapıyorum. Karşılığında cüzü bir ücret alıyorum. Başkalarına el avuç açıp dilenmektense alın teri dökerek ekmeğimi kazıyorum. Yaptığım ekmekleri mahalledeki komşularıma satıyorum."

        142

        Ayşe Kızılkaya'nın komşusu olan Hanife Balık, tek başına kiralık evde yaşayan Ayşe teyzenin tek gelirinin ekmek satarak kazandığı para olduğunu söyledi. Balık, "Ayşe teyze tek başına bu evde kirada kalıyor. Geçimini ekmek yaparak sağlıyor. Onun haricinde bir geliri yok. İlçede ekmek isteyenlere ekmek pişiriyor. Günde iki tandır ekmek yapıyor. Her tandırda 50 tane ekmek yapıyor" diye konuştu.

        143

        18- MAKET UÇAKLA BAŞLADI, AIRBUS'A 'KUYRUK' İHRAÇ EDİYOR

        144

        Model uçak yapımına merakı olduğunu ve ilk model uçaklarını evde ürettiğini belirten firma ortağı Barış Nalçacı, daha sonra OSTİM'de model uçak üretmek için 1 çalışanı olan şirket kurduğunu söyledi. Nalçacı, o dönem yaptıkları çalışmalarla 30 farklı model uçak üretmeye başladıklarını aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

        145

        "Daha sonra bunları dünyaya satmak istedim. 'Sen bunları nasıl üretip satacaksın, dünyada bunları üreten firmalarla nasıl rekabet edeceksin' gibi tepkilerle karşılaştım. İçimde ciddi bir heves vardı. Bütün işlerimi bırakıp bu konuya konsantre oldum. Çalışmalarımızın sonunda Almanya'ya model uçak göndermeye başladık."

        146

        Bu uçakları balsa ağacından ürettiklerini anlatan Nalçacı, üst düzey yarışmalar için kompozitten üretilen model uçaklarla ilgilenmeye başladıklarını kaydetti. Nalçacı, yarışmacılar için kompozitten model uçak yaparak ihraç ettiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

        147

        2010'da yavaş yavaş kompoziti öğrenmeye başladık ve savunma sanayine kompozit parça üreten bir firma haline geldik. Ayrıca havacılık ve imalat konusunda tecrübelerimiz arttı. ASELSAN da 'bize bu uçak parçalarını üretebilir misiniz' dedi. 'Bunlar gerçek uçak parçaları üretemem' dedim. Bizi zorladılar. 1,5 yıl sonra ASELSAN ile stratejik ortak olduk.

        148

        2014'te Airbus yetkililerinin alt yüklenici ararken firmamızı ziyaret ettiler. Bizi denetlediler ve sonucunda sertifikasyon süreci başladı. Sürecin bu kadar zorlu olacağını bilemiyorduk. Bu süreç 3 yıl sürdü. Firmamızı onlara uygun iş yapabilir hale getirdiler. Şimdi Airbus A320'ye parça (kuyruk ana kirişi) veriyoruz. Airbus A380 için de fiyat teklifi verdik. A320'de biz ürettiğimiz parçanın tek tedarikçisiyiz. İlk parçamız da uçağa problemsiz takıldı. Ayrıca Bell Helikopter için de parça üretiyoruz.

        149

        Bu yıl sonunda ihracatlarının yaklaşık 13 milyon dolara ulaşacağını belirten Nalçacı, 2023'te 50 milyon dolarlık ihracat hedefleri olduğunu dile getirdi. Nalçacı, Türkiye'nin savunma ve havacılık alanında diğer ülkelere göre ucuz işçilik avantajına sahip olduğunu, bu pazardan daha çok pay alınabileceğini sözlerine ekledi.

        150

        19- DÖRT YIL ÜST ÜSTE VERGİ REKORTMENİ OLDU

        151

        İstanbul'da 13 yaşındayken işçi olarak çalışmaya başlayan 35 yaşındaki Mesut Er, 2006 yılında Tokat'ın Erbaa ilçesinde kurduğu küçük atölyeyi yaklaşık 350 kişinin çalıştığı fabrikaya dönüştürdü. Altyapı malzemeleri üreten fabrikanın sahibi Er, Tokat'ta 4 yıl üst üste vergi rekortmeni oldu. Erbaa'da yaşayan Mesut Er, 1995 yılında yakınlarıyla birlikte gittiği İstanbul´da altyapı malzemeleri üreten fabrikada çalışmaya başladı.

        152

        Yıllarca işçi olarak çalışan Er, 2006 yılında İstanbul´da çalışarak, biriktirdiği parayla memleketi Erbaa'da altyapı malzemeleri üreten atölye açtı. Atölyenin başına ağabeyi Ramazan Er´i geçiren Er, 2 yıl daha İstanbul´da çalıştı. Daha sonra memleketine dönerek, atölyesinin başına geçti. Er, yıllar içinde yaptığı yatırımlarla küçük atölyesini yaklaşık 350 kişinin çalıştığı fabrikaya dönüştürdü.

        153

        Erzincan, Sivas, Samsun, Amasya, Çorum ve Sinop illerine iş yapmaya başlayan firma sahibi, 2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında 4 sene üst üste Tokat'ta gelir vergisi rekortmeni oldu. Er, firma bünyesinde taş ocağı ile oturma bankları ve çöp kutuları gibi üst yapı malzeme üretimi yapan bir fabrika daha açarak, 2017 yılında faaliyete başlattı. Firmanın yatırımı yaklaşık 30 milyon liraya ulaştı.

        154

        'İŞE ÇEKİRDEKTEN BAŞLADIK'

        Yaptığı işe kendi birikimiyle küçük bir yatırımla başladığını anlatan Mesut Er, şunları söyledi:

        155

        İstanbul'da yine bu sektörde hizmet veren değişik firmalarda çalışmaya başladık. Yani bu işin çekirdeğinden başladık. İşçilik hayatımız, uzun yıllar devam etti. Kardeşlerimle amca çocuklarıyla birlikte 2006 yılına kadar işçilik hizmetimiz devam etti. Bu zaman zarfında da bu işte kendimizi yeterince yetiştirdik.

        156

        O dönemlerde cüzi de olsa biraz birikimimiz oldu. Kendi memleketimizde küçük de olsa bir başlangıç yapmak istedik. Hem bölgemizde böyle bir ihtiyacın olduğunu fark ettik hem de bölgemizde yeni bir işletme alanı kurulsun istedik.

        157

        Bunu zaten büyük şehirlerde yeterince yapan var. Anadolu'da kendi bölgemizde faydalı olmak için böyle bir işletmeyi 2006 yılında Erbaa'da faaliyete başlattık. Şimdi yüzlerce işçimiz çalışıyor. Ciddi bir azim gösterdik. İşi de iyi biliyorduk; çünkü çekirdeğinde yetiştik. Başarının en önemli kuralı o, işi iyi bilmek.

        158

        'VERGİ REKORTMENLİĞİNİ KİMSEYE KAPTIRMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ'

        Fabrikalarında yüzlerce kişiyi istihdam ettiğini dile getiren Er, ''2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında Tokat´ta gelir vergisinde birincisiyiz. Bu şekilde de devam edecek. Vergi rekortmenliğini kimseye kaptırmayı düşünmüyoruz. Aynı şekilde devam edecek inşallah" dedi.

        159
        160

        20- EV HANIMLARI ÇOCUKLUK HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

        161

        Elazığ'da yaşayan çocukluk arkadaşı 3 çocuk annesi 40 yaşındaki Müzeyyen Yıldız ve 2 çocuk annesi 36 yaşındaki Ufuk Tunç küçükken ev yemekleri yapan bir iş yeri açmanın hayalini kurdu.

        162

        Çocukluk arkadaşları evlendikten sonra da dostluklarını sürdürdü ve çalışan komşularına evde yemek yapıp satarak ilk işlerine başladı . Evde yaptıkları yemekler beğenilince iki kadın çocukluk hayallerini gerçekleştirmek için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığına (KOSGEB) başvurdu.

        163

        KOSGEB'den destek alan kadınlar hayalini kurdukları iş yerini açtı. Belirli bir müşteri potansiyeli de yakalayan kadınlar içli köfte, mantı ve Harput köftenin de yer aldığı birçok yemeği yaparak para kazanıyor.

        164

        Ufuk Tunç'la çocukluk arkadaşı olduklarını belirten Müzeyyen Yıldız, şöyle konuştu.

        165

        "Daha önce kendi yaşadığımız sitelerde çalışan ailelere yemek yapıyorduk. Çocukluktan beri Ufuk'la kendi iş yerimizi açma hayalimiz vardı. Devletimizin de verdiği destekten yararlanarak kendi iş yerimizi açma kararını aldık. İşyerimizi açtık. İçli köfte, Harput köfte, su böreği, gömme, mantı olmak üzere birçok yemek çeşidini yapıyoruz. Ayrıca sabahları kahvaltı veriyoruz ve butik pastacılık yapıyoruz. Çevremizden destek alıyoruz ve lezzetlerimiz beğeniliyor."

        166

        Kendi iş yerlerinin olmasının hayalini kurduklarını dile getiren Ufuk Tunç, şu açıklamalarda bulundu:

        167

        "Müzeyyen'le beraber kendi iş yerimizi açmak istiyorduk. Daha önce evde yemek yapıyorduk ve satıyorduk. Daha sonra KOSGEB'den destek aldık. Arkadaşımla beraber kendi iş yerimizi kurduk. Yeni olmamıza rağmen işlerimiz çok iyi. Şuanda aile ekonomimize destekte bulunuyoruz. İlk hedefimize ulaştık ve inşallah ileride daha iyi oluruz."

        168

        21- TURŞU SAYESİNDE BURSA'DA TERSİNE GÖÇ

        169

        Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek Mahallesi'nde 60 yıl önce başlayan turşuculuk, bugün 70 firma ve sezonluk işçilerle 5 bin çalışanıyla büyümeye devam ediyor.

        170

        Mahalleden dünyanın birçok ülkesine turşu ihraç ediliyor. Özellikle yaz döneminde yapılan üretimle yılda yaklaşık 30 bin ton turşu üretiminin yapıldığı Gedelek Mahallesi'ne tersine göç yaşanıyor.

        171

        Orhangazi'ye 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve eskiden köy olan Gedelek'te, irili- ufaklı 70 imalathanede titizlikle üretilen turşular, iç ve dış pazara gönderiliyor.

        172

        Mahallesinde yaklaşık 60 yıldır turşuculuk yapıldığını söyleyen Gedelek Mahallesi'nin muhtarı Mehmet Dönmez, şöyle konuştu:

        173

        Turşu yapmak için Türkiye'nin birçok bölgesinden sebze ve meyve alıp, bunları kamyonlar ile mahallemize getiriyoruz. Turşu yapıldığı özellikle yaz ve ilkbaharda, çalıştıracak işçi bulamıyoruz.

        174

        İstanbul, Bursa, İzmir ve doğu illerinden insanlar, çalışmak için bize geliyorlar. Normalde köylerden şehirlere göç olur.

        175

        Bizde ise şehirden köye çalışmak için geliyorlar. Yaz dönemlerinde çalışan işci sayımız, 5 bini geçiyor. Türkiye'de köyden şehre göç olurken, bizde ise büyükşehirlerden köye göç oluyor. Tersine göçü yaşıyoruz ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz.

        176

        Türkiye'nin turşu ihtiyacının büyük bölümünü kendilerinin karşıladığını kaydeden Dönmez, Avrupa ülkelerine, Türki cumhuriyetlere, Arap ülkelerine ve Rusya'ya da turşu ihraç ettiklerini belirtti.

        177

        '30 ÇEŞİT ÜRÜNÜMÜZ VAR'

        Gedelek Mahallesi'nde turşuculuk yapan Kamil Açıkgöz ise babadan kalan mesleği sürdürdüklerini dile getirerek, 30 çeşit turşu ürünümüz mevcut.

        178

        Herkesin bildiği, çok bilinen ürünlerin yanı sıra muşmula, karnabahar, kızılcık, bamya, biberin birçok çeşidinden turşu üretimimiz mevcut dedi.

        179

        Afyonkarahisar, Çanakkale, İzmir ve Balıkesir gibi illerden sebze aldıklarını belirten Açıkgöz, Bunun yanı sıra farklı bölgelerden de ürün alımımız mevcut. Uşak, Yenişehir gibi bölgelerden yıllık bin tonun üzerinde üretimimiz mevcut diye konuştu.

        180
        181

        22- AYDA BİR TON MANTAR ÜRETİYOR

        182

        Yozgat'ın Yerköy ilçesine bağlı Delice köyünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Genç Çiftçi Projesi' kapsamında 30 bin lira hibe desteği alan Süleyman Karataş, kurduğu tesiste ayda 1 ton istiridye mantarı üretiyor.

        183

        Delice köyünde yaşayan 31 yaşındaki Süleyman Karataş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açtığı 'Genç Çiftçi Projesi'ne başvurdu.

        184

        Proje kapsamında 30 bin lira hibe almaya hak kazanan Karataş, 100 metrekarelik alana halk arasında 'kavak mantarı' olarak da bilinen istiridye mantarı tesisi kurdu.

        185

        Devlet desteğiyle kurulan tesiste eşi Leyla Karataş'ın yardımıyla ayda 1 ton mantar üretiliyor. Üretilen mantarlarla Karataş ailesi hem geçimlerini sağlıyor hem de Ankara ve Kayseri gibi illere pazarlıyor.

        186
        187

        23- YAŞITLARI İŞ PLANLARI YAPARKEN, O KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU

        188

        Eskişehir'de 22 yaşındaki genç girişimci Burak Özsu, bu yıl satışında düşüş yaşanan, ancak önümüzdeki yıl değer kazanacağını hissederek balkabağı işine girdi.

        189

        Özsu, 27 ton balkabağını tarladan 1 liraya alıp depolayarak yeni yılda 2,50 liradan satmayı hedefliyor.

        190

        24- HAFTADA 5 BİN 500 TL KAZANDIRIYOR

        191

        Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, az maliyetle birim alandan daha fazla verim alma çabasına giren Tural ailesi, Türkiye'de nadir görülen bir sistemi ilçeye kurdu. Serada havuz sistemi ile marul üreten aile, daha hızlı verim alarak haftada 5 bin 500 lira kazanıyor.

        192

        Kendi işinin patronu olan genç, 1 liradan tarladan aldığı 27 ton balkabağını depoda muhafaza ederek, Ocak ayında kilosunu 2,50 liradan satmaya hazırlanıyor.

        193

        Hava şartlarına göre balkabaklarını muhafaza eden Özsu, depoda istiflediği kabaklarla her gün ilgilenerek adeta gözü gibi bakıyor.

        194

        Koru Mahallesi'nde 6 dönüm arazi kiralayan Ali Tural ve oğlu Fatih Tural, 2-3 yıl süren araştırmaları sonucu havuz sistemi ile marul üretimi yapmaya başladı.

        195

        Seraların içerisine 20-30 santimetre derinliğinde oluşturan havuzların üstünde yüzen süngerlerin üzerine dikilen marullar, 30-35 gün içinde hasat noktasına ulaşıyor.

        196

        Kurdukları sistem hakkında bilgi veren genç üretici Fatih Tural, “Hiçbir ilaç kullanmıyoruz. Toprağa verilen gübrenin 5’te biri kadar gübre veriyoruz. Gelecek nesiller için toprak kirliliğini ve nitrat kirliğini önlüyoruz. Topraksız olduğu için hem verim daha çok hem de çok lezzetli” dedi.

        197

        6 dönüm serada yılda 8 defa hasat aldıklarını belirten Fatih Tural, “Seralarımızı periyotlara böldük. Haftada bir hasat alıyoruz. Dönüme 20 bin marul ekiyoruz. 1 hasatta haftalık 11 bin marul topluyoruz. 30-40 kuruş masrafımıza gidiyor. Komisyoncular tanesini 90 kuruş-1 TL arasında alıyor. Bize ortalama bir maruldan 50 kuruş kar kalıyor” diye konuştu.

        198
        199

        25- MEMURLUĞU BIRAKTI KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU

        200

        Tarımsal üretimde verimi artırmak için organik tarıma yönelen çiftçiler farklı yollar arıyor. Organik tarımın ilerlemesiyle birlikte çiftçilerin ilgisi solucan gübresine artarken organik ürün yetiştiriciliğinde önemli bir yeri olan solucan gübresi, girişimcilerin de ilgisini çekiyor.

        201

        Şırnak Habur Gümrük Müdürlüğü'nde görev yaparken organik solucan gübresi sektörüne girmeye karar veren ve memurluğu bırakan 29 yaşındaki girişimci Yozgatlı Burhanettin Gülümser, kiraladığı tesiste yıllık 150 ton solucan gübresi üretiyor.

        202

        Toprağın verimini yüzde 80 oranında artıran solucan gübresi tarımda meyve ve sebzelerin yanı sıra arpa, buğday, patates, şeker pancarı gibi tarla bitkilerinde de kullanılıyor. Solucan gübresinin tonu ise bin 500 liradan satılıyor.

        203

        Yıllık 150 ton olan solucan gübresi üretimini bin tona çıkartarak Çin, Japonya, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç etmek istediğini açıklayan Gülümser,"İlk olarak solucan gübresi pazarını tüm Türkiye olarak belirledik. Ancak ilerleyen yıllarda yıllık bin tonluk hedefte üretimimizin yüzde 50'sini yurt dışına satmayı hedefliyoruz. Avrupa, Ortadoğu ülkeleri, Çin ve Japonya solucan gübresi alımı yapıyor. Üretimi buralara da yapmayı düşünüyoruz" dedi.

        204

        26- ALTERNATİF ÜRÜN KÖYLÜNÜN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜ

        205

        Batman'ın Sason ilçesinde tütüne alternatif geliştirilen ipek böcekçiliğinde bu yıl 3 ton koza üretimine ulaşılması hedefleniyor.

        206

        Köylülere mayıs ayında üreticilere bedava verilen tohumlar, beslenip gelişimlerini tamamlamalarının ardından kozaya dönüşüyor.

        207

        Dut yapraklarıyla ipek böceklerini besleyen köylülerin yaklaşık 40 gün süren uğraşı, kozaları birliklere satışla sona eriyor.

        211

        27- 17 YILLIK ANNE MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

        212

        17 yılık anne mesleğini sürdüren Hamit Beyaz, Batman'da tandır üreterek 8 çocuğuna bakıyor. Beyaz, yaptığı tandırların tanesini 240 TL'ye satıyor.

        213

        Beyaz, "17 senedir annem bu mesleği yapıyordu. Annemin rahatsızlığından dolayı 2 senedir bu mesleği devraldım. Anne mesleğini sürdürüyorum.

        217

        Serinhisar ilçesinde bir bıçak ustası, en keskin en dayanıklı bıçaklarını kamyon makası ve tren rayından üretiyor. Yaklaşık 3 bin nüfuslu Yatağan Mahallesi'nde evlerin yanına kurulan atölyelerdeki tezgahlarda dövülen bıçak ve palalar, müşteri talebine göre tasarlanıyor.

        218

        Bıçak ustası Ali Şahin, "Mahallemizde irili ufaklı 140 aile işletmesi demir dövüyor. Teknolojinin gelişmesinin ardından üretimler neredeyse 2 katına çıktı. Tabi ki bıçaklar hala el işçiliği ile yapılıyor.

        219

        Yüzde 100 fabrikasyon makinelerle çalışmıyoruz. Mahalledeki atölyelerde yıllık 1,5 milyon bıçak ve ürünleri imal ediliyor. Bu rakamın her yıl arttığını görmek bizi sevindiriyor. İki yıl önce 800 bin adet bıçağı başka illere gönderdik. Bu üretim her yıl yüzde 20 artış sağlıyor" açıklamalarında bulundu.

        223

        Malçık, "İlk 3 ay 3 kişi çalıştık. Ürün satış potansiyelimiz yükselmeye başladı. Şimdi 8 eleman çalışıyor. Aylık 30 parça ile başladığımız ürün satışımızda bugün 150'ye ulaştık.

        224

        Günden güne artırıyoruz. Masa, bank, orta sehpa, konsol, televizyon ünitesi gibi ürünler üretiyoruz" ifadelerini kullandı.

        225

        30- CENNET ELMASINI KURUTTU GELİRİNİ KATLADI

        226

        Aydın'ın Kuyucak ilçesinde geliştirdiği incir cipsi ürünüyle başarı elde eden girişimci Semra Ünal, özel kurutma yöntemiyle elde ettiği cennet elması kurusuyla hem gelirini katladı hem de mahalledeki 20 kadına istihdam sağladı.

        227

        Geliştirdiği incir cipsi ürünüyle girişimcilik başarısına imza atan ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde verilen resepsiyona davet edilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Semra Ünal, bölgede yoğun olarak üretilen cennet elmasına değer katmak üzere çalışma yaptı.

        228

        Mahalledeki 20 arkadaşıyla birlikte geçen yıl 1 ton cennet elması kurusu elde ettiklerini söyleyen Ünal, ürünün beğenilmesi üzerine bu yıl üretimi 5 tona çıkardıklarını söyledi.

        229

        Mahallede adeta fabrika gibi çalıştıklarını anlatan Ünal, "Cennet elmalarını tek tek soyarak altı delikli tellerin üzerine seriyoruz. Üzeri naylonla örtülü seraların içinde kurumaya bırakıyoruz. Hava durumuna göre meyvenin küflenmemesi için seranın belirli yerlerini açıp havalandırıyoruz. 4 kilo tazeden 1 kilo kurutulmuş ürün çıkıyor. Ürün kurutulduğunda hurmaya çok benzer bir lezzet oluşuyor" dedi.

        230

        Yörede geçmişte çok sayıda cennet elması ağacının bulunduğunu, bunların sökülerek yerine incir ve zeytin dikildiğini anlatan Ünal, son dönemde yaş olarak yeniden tüketilmeye başlanan meyveyi kurutarak, gelirini artırmak istediklerini anlattı.

        231

        İşçilerden 45 yaşındaki Necla Çınar ise eşine maddi destekte bulunmak için çalıştığını belirterek "Semra kardeşimiz mahallemizdeki neredeyse tüm kadınlara iş sağlamış oldu. Biz de burada kendimizce bir şey kazanıyoruz" dedi.

        232

        Aydın'ın Kuyucak ilçesinde satamadıkları yaş incirleri dilimleyip kurutarak incir cipsi üreten Ünal, işletme bölümünden mezun olan kızının yardımıyla proje hazırlayıp Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Genç Çiftçi Programı'ndan destek almış ve işlerini büyütmüştü.

        233
        234

        31- AYRIŞTIRMADI CEZA ALDI, AYNI SEKTÖRDE PATRON OLDU

        235

        Çalışmak için gittiği Almanya'da, çöplerini ayrıştırmadığı gerekçesiyle kesilen para cezası sayesinde bu alanla ilgilenmeye başlayan Erol Köksal, kağıt ve elektronik atık geri dönüşüm firması kurarak kendi işinin patronu oldu.

        236

        Köksal, şu anda 26 personel ile yıllık yaklaşık 7 milyon lira ciroya ulaşan bir firmanın sahibi oldu.

        237

        180 marklık cezanın bu işe ilgi duymasını sağladığını söyledi.İnsanların karşılaştıkları her sıkıntının aslında ders niteliğinde olduğunu dile getiren Köksal, şöyle konuştu.

        241

        Balıkesir'in Gönen ilçesinde, sosyal paylaşım sitelerinde videolarını izleyerek öğrendiği "amigurumi" tekniğiyle organik iplerden ördek, kelebek, ayı, kurbağa, maymun, cindy bebek, tavşan, kuzu oyuncakları ören 57 yaşındaki ev hanımı Derya Şallı, bunları yurt dışına da satmaya başladı.

        242

        Kendisine yurtiçi ve dışından internet üzerinden ulaştıklarını dile getiren Şallı, şöyle konuştu:

        243

        34- EŞİNE YARDIM İÇİN GİTTİĞİ BALIK TEZGAHI İŞİ OLDU

        244

        "Almanya, İngiltere, Bulgaristan ve Türkmenistan'a da örgü oyuncaklardan satmaya başladım. Genellikle cindy bebek oyuncağı istiyor yurtdışındakiler. Bazen de oyuncak ayı talebi alıyorum. Yeni satışa başlamama rağmen yurtdışına şimdilik 7 oyuncak gönderdim. Tanesini 150 liradan sattım."

        245

        İstanbul'da yaşayan Hülya Bayrak, eşine yardım etmek için gittiği balıkçı tezgahının başına geçerek, mesleği eşinden devraldı.

        246
        247

        Burada istiridye mantarı konusunda kurs verildiğini öğrenen Sekman, kursa katılarak eğitim aldı. Eğitimin ardından Genç Çiftçi Projesi kapsamında 30 bin lira hibe desteği verilen Sekman, Canik ilçesi Gökçeli Mahallesi'ndeki arazilerinde 100 metrekarelik sera kurarak istiridye mantarı üretimine başladı.

        248
        249

        Ümraniye Topağcı Mahallesi'nde 15 yıldır balıkçılık yapan 3 çocuk annesi Hülya Bayrak, şu açıklamalarda bulundu:

        250

        33- GİRİŞİMCİ ELTİLER BESİ ÇİFTLİĞİ KURDU

        251

        Genç girişimci Sekman, ekonomik olarak ailesine destek olmak istediğini, bu nedenle ne yapabileceğini düşündüğünü söyledi.

        252

        Böyle kapalı bir döngü oluşuyor. Biz de bunu kıralım istedik. Bununla ilgili sözleşmeli çiftçilik yaptırarak yapabiliriz düşüncesiyle yola çıktık, salça fabrikasını kurmaya çalıştık. İlk etapta TKDK'dan bir destek alarak fabrikayı inşa ettik ve ilk üretimlerimize başladık.

        253

        "İşimi, eşim bana öğretti. Balıkçılık eşimin mesleğiydi. Şimdi benim mesleğim oldu. Eşim de tezgahı seve seve bana bıraktı. Hayatımızdan memnunuz. Allah ömür verdiği sürece çalışacağız. Şimdi her tür balıktan anlıyorum. Balıkları günlük getiriyoruz. Seyyar olduğumuz için ertesi güne balık kalmıyor."

        254

        Ev kadını Yasemin Gültekin ve Hülya Gültekin yakınlarının da desteği ile 'Genç Çiftçi Projesi'ne başvurdu.

        255

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne gidip tarım sektöründe üretim yapabilmek için fikir alışverişinde bulunduğunu aktaran Sekman, burada mantar üretimi eğitimi olduğunu öğrendiğini belirtti.

        256

        "Mesleğimin getirdiği tecrübeyle mantar yetiştiriyorum. Gelişimleri bana aynen çocuk gibi geliyor. Stresli olduğu, bir şeyi eksik olduğu zaman hissetmeniz lazım. Bunu görüntüsüyle veriyor zaten. Bir bakıyorsunuz kuruyor, yamuluyor, değişik şekillerde çıkıyor.

        257

        Türkiye ve ABD'de işletme, finans eğitimi alan ve alanında çeşitli kurumlarda çalıştıktan sonra memleketi Malatya'ya dönen Önder Bor, çiftlik kurarak süt üretimine başladı. Devlet desteğiyle büyüttüğü çiftliğinde 600 sağımlık ineği bulunan Bor, günlük 10 bin ton süt üretiyor.

        258

        Ailemde daha önce hayvancılık yapan yoktu. Beni biraz babam yönlendirdi, biraz da balıklama atladık. İyi de yaptık diye düşünüyorum. 'Bir daha yapar mısın?' diye sorsalar yine yaparım. Hiç bocalamadım, taktım çizmemi ve içeri girdim. İğne yaptık, hayvan doğumuna yardımcı olduk... Eşimin çok büyük desteği var, hiç sıkıntı yaratmadı.

        259

        İlk etapta böyle bir fikri öne attığınızda çok fazla gerçekçi bulmuyorlar. Acaba hayalperest mi gibi düşünceler ortaya çıkıyor. Sorunlarla karşılaştık ama işin içine girince ve ciddi yatırımcı olduğumuzu gösterince genç girişimci olmanın eksisinden çok artısını gördük.

        260
        261

        İki elti, yaptıkları başvurunun kabul edilmesi ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün hibe ettiği 12 büyükbaş hayvanla besi çiftliği kurdu.

        262

        Eğitime katılarak kadın üreticilere sağlanan devlet desteklerinden yararlandığını dile getiren Sekman, istiridye mantarı üretimi yapabileceği bir işletme kurduğunu anlattı.

        263

        34- PEDAGOGLUĞU BIRAKAN KADIN 'İSTİRİDYE MANTARI' YETİŞTİRİYOR

        264

        Uzun yıllar pedagog (eğitim bilimci) olarak çalıştıktan sonra mesleğini bırakan Fazile Katipoğlu, 2 yıl önce üniversite mezunu kızı Emel ile merkeze bağlı Akçakiraz beldesinde sera kurdu. Serada istiridye mantarı yetiştiren anne ile kızı, ürünlerini Elazığ'ın yanı sıra Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır gibi çevre illere de pazarlıyor.

        265

        Nasıl ki çocuğumuzun doğru yetişmesi ve başarılı olması için elimizden geleni yapıyorsak, mantarın da gelişmesi aşamasında yanlış bir şey gördüğüm zaman onu doğruya çevirmeye çalışıyorum. Sevgimi veriyorum, neyi eksikse onu bulup yerine koyuyorum."

        266

        Çocuklarım da sıkıntı yaratmadı. Onlar da hep burada köpeklerle, buzağılarla oynuyorlar. Beyaz yakalı olmak çok da önemli değil. Herkesin böyle bir hayali vardır ama cesaret edip yapamaz. Arkadaşlarımın hepsi 'Deli misin?' diyor. Bir daha olsa yine yaparım. Annem 'güzel maaşını bıraktın' diye hala bana küstür ama birilerinin bunu yapması lazım. Herkes yurt dışında kalamaz. Bir şekilde üretim yapılması gerekli.

        267

        Yasemin Gültekin, şu açıklamalarda bulundu:

        268

        35- BİLGİ ALMAK İÇİN GİTTİ, 30 BİN TL HİBE ALIP DÖNDÜ

        269

        Bir üretim döneminde üç defa ürün alabildiğine dikkati çeken Sekman, 3 ton civarında ürün elde ettiğini, kilogramını da 8-10 liradan sattığını aktardı.

        270

        Birçok farklı platformda faydalarından bahsedilen istiridye mantarının tüketiminin her geçen yıl arttığını vurgulayan Katipoğlu, mantar yetiştiriciliğinin de kendine göre zorlukları olduğunu dile getirdi. İstiridye mantarının yetişme ortamının hassas olduğunu belirten Katipoğlu, şunları kaydetti:

        271
        272

        34- 'TAKTIM ÇİZMEMİ GİRDİM İÇERİ'

        273

        Bor, süt üretimine 2012'de 146 hayvanla başladığını, şu an yaklaşık 20 çalışanla 600 hayvana baktıklarını belirtti.

        İlk zamanlarda tesisi büyütmek gibi bir niyetinin olmadığını ama Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Malatya İl Koordinatörlüğü personelinin kendisini cesaretlendirdiğini anlatan Bor, "Biz pek sıcak bakmıyorduk ama TKDK'nin desteği sayesinde büyümeye karar verdik. Bu konuda hiç zorluk da yaşamadık. Destekleri çok rahat aldık. Bu destek olmasaydı büyümeyi düşünmüyorduk. Çünkü büyük bir yatırım gerekiyordu. Bunu TKDK'nin yönlendirmesi ve IPARD sayesinde yaptık." diye konuştu.

        274

        "Ben projeyi eltimden duydum. İkimiz kafa kafa verdik bir şeyler olsun istedik. Birlikte projeye başvurduk. 6 tane ben, 6 tane de eltim inek aldı. İkimiz birlikte besliyoruz. Eltimle el ele verip büyük bir çiftlik kurmak istiyoruz."

        275

        Samsun'da geçen yıl Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünü bitiren Ayşenur Sekman, boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yapabileceklerini görüşmek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne gitti.

        276

        Anne Katipoğlu, uzun süre pedagogluk yaptığını, bir süre anaokulu işlettiğini söyledi. Belli bir zaman sonra yorulduğunu fark ettiğini anlatan Katipoğlu, "Şehir hayatının yorgunluğunu, baskısını, stresini azaltmak için mesleğimi bırakıp tarımla uğraşmaya karar verdim" dedi.

        277

        34- BİRDEN AKLIMIZA SALÇA GELDİ

        278

        Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduğunu ve 1998'de ABD'ye giderek San Francisco'da uluslararası ticaret okuduğunu söyledi.

        Buradaki eğitiminin ardından Türkiye'ye döndüğünü ve 3 yıl çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra yeniden ABD'ye gittiğini anlatan Bor, burada finans üzerine yüksek lisans yaptığını belirtti. Daha sonra yeniden Türkiye'ye döndüğünü söyleyen Bor, şöyle devam etti:

        279

        "Birden salça aklımıza geldi. Salça bizim bölgede neden üretilmez? İki sene önce 'deneme üretimi yapalım' dedik. Çınar ilçesinde bir tarlada yaklaşık 10 dönümlük bir arazide domates ektik. İyi verim alabildiğimizi gördük. Ondan sonra 'neden salça fabrikası yok' diye düşünmeye başladık. Çünkü kimse domates ekmiyor. Neden kimse domates ekmiyor? Çünkü salça fabrikası yok. "

        280

        Diyarbakır'da genç girişimci Çetin Yeşil, 2015 yılı sonunda herkesin terör olayları nedeniyle yatırımlarını durdurduğu bir dönemde TKDK'dan aldığı destekle Organize Sanayi Bölgesi'nde salça fabrikası kurdu.

        281

        Ham maddeyi sağlamak için sözleşmeli çiftçilik yöntemini uygulamaya başlayan Yeşil, geride kalan 2 yıl içerisinde kapasitesini 40 tondan 340 tona, çalışan sayısını 60'a, yatırım miktarını ise 5 milyon TL'ye çıkardı.

        282

        Fabrikada çalışan 60 kişinin yanı sıra dolaylı olarak ürünün ekiminden tarladan toplanma sürecine kadar yüzlerce kişiye iş kapısı açtıklarını belirten Yeşil, aynı zamanda kentten bölgeden batı illerine giden mevsimlik tarım işçilerine de kapılarının önünde bir iş imkanı sağladıkları ifade etti.

        283

        Üniversiteyi bitirdikten sonra sürekli arkadaşlarıyla arayış içinde olduklarını kaydeden Yeşil, şu açıklamalarda bulundu:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ