Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Fıstık iç piyasada 50, dış piyasada 100 TL'nin üzerinde satılıyor - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Siirt Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi Sorumlusu ve Siirt Fıstık İşletme Tesisi Görevlisi Erol Avcı, Siirtfıstığının üreticiye katma değerini değerlendirdi.

        2

        Siirt fıstık fiyatlarının iç piyasada 50-55 TL, dış piyasada ise 100 TL'nin üzerine çıkmasının Gaziantep ve Şanlıurfa'daki tüccarların Siirt'teki iç piyasaya yönelmesinden kaynaklandığını aktaran Erol, "Fıstık İşleme Tesisi ilimize katma değer sağlamaya başladı.

        3

        Çünkü fıstık piyasası yükselmeye başladı. Bu sene fiyatların yüksek olmasının bir nedeni de Gaziantep'te fıstık olmaması ve oradaki tüccarların ilimize yönelmesinden kaynaklanıyor.

        4

        İç piyasada 50-55 liraya ulaşan fıstık dış piyasada 100 TL'nin üzerine çıktı. Hatta yurt dışındaki bazı istasyon ve havaalanında 13,5 Euro'ya 250 gramının satıldığı görülebiliyor.

        5

        Üreticimizin yüzünü güldürmeye devam ediyor ve artan bu katma değer Siirt ekonomisini geliştirecektir" dedi.

        6

        Uzun yıllar Siirt'te fıstık satıcılığı yapan ve kaliteli fıstık ile il dışından sipariş alan Ramazan Özbilici, 16 yıldır ilk kez fıstık fiyatlarının bu kadar yükseldiğine tanıklık ettiğini söyledi.

        7

        Özbilici, "İlimizde fıstıkta son yılların en yüksek rekoltesini elde ettik. Bu yıl rekolte çok iyi Allah bereket vermiş. Bizde fıstık kilosu 30-45 TL arasındadır.

        8

        Oldukça rağbet var. Hem il içinden hem il dışından fıstığa ciddi bir talep var. Muhtemelen fiyatların artması bundan kaynaklanıyor" diye konuştu.

        9

        Bazı vatandaşlar ise artan fiyatların arz-talepten kaynaklandığını, Siirt fıstığına sadece il içinde değil, dış piyasada da ciddi bir rağbet olduğunu, artan rağbetin fiyatlara yansıdığını, dış pazarda bazı kuruyemişçilerde 100 TL'nin üstünde satıldığını söyledi.