Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA GELİŞMESİ: Gazze'deki hastane saldırısında çok sayıda kişi hayatını kaybetti! ABD: İsrail saldırıdan sorumlu değil

        İsrail-Hamas çatışmaları 13. gününde devam ediyor...

        İsrail'in 17 Ekim akşamı Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıda en az 471 kişi hayatını kaybetti, 342 kişi yaralandı. Dünyanın dört bir yanında İsrail'in saldırısı protesto edilirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başta olmak üzere birçok İsrailli yetkili saldırının sorumlusu olmadıklarını iddia etti. Dün İsrail'i ziyaret ABD Başkanı Joe Biden da saldırıya "patlama" dedi ve "Karşı taraf yapmış gibi duruyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Gazze'deki hastane saldırısından önce hiçbir uyarı yapılmadığı kaydedildi.

        NETANYAHU'NUN SÖZCÜSÜ: GAZZE'YE İNSANİ YARDIMLAR YAKINDA BAŞLAYACAK

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Sözcüsü Ofir Gendelman, Mısır üzerinden abluka altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardımların "yakında başlayacağını" açıkladı.

        Gendelman, AA muhabirine, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın yanı sıra Netanyahu hükümetinin Gazze'ye yönelik planına ilişkin açıklamalarda bulundu.

        Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları sonrasında,Gazze Şeridi'ne su, elektrik, yakıt, gıda malzemeleri ve ilaç girişini engelleyen İsrail, Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye ulaştırılmak istenen yardımları bombalamış ve tekrar bombalama tehdidinde bulunmuştu.

        "Mısır üzerinden Gazze'ye yardımlar yakında başlayacak." diyen Gendelman, insani yardımların ne zaman ulaşmaya başlayacağı konusunda ise bilgi vermedi.

        İsrail'in "Mısır üzerinden Gazze'ye gelecek yardımlara karşı olmadığını" savunan Gendelman, İsrail'in "yardımların Hamas tarafından ele geçirilmemesinden emin olmak istediğini" ifade etti.

        GAZZE'DE CAN KAYBI 4 BİNE YAKLAŞTI

        Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında 1524'ü çocuk, 3 bin 785 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

        Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail bombardımanında şu ana kadar 4 hastanenin hizmet dışı kaldığını 14 sağlık merkezinin elektrik kesintisi ve yakıtının tükenmesi nedeniyle hizmet veremediğini açıkladı.

        HASTANENİN UYDU GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

        İsrail'in Gazze'deki hastaneye düzenlediği saldırının önceki ve sonraki haline ilişkin uydu görüntüleri paylaşıldı.

        İSRAİLLİ KOMUTANDAN "BAŞARISIZ OLDUK" İTİRAFI

        İsrail Ordusu İç Cephe Komutanı Rafi Milo, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının saldırısına maruz kalan Gazze Şeridi'nin çevresindeki İsrail şehirlerini korumada başarısız olduklarını söyledi.

        İsrail devlet televizyonu KAN'da yayımlanan haberde İç Cephe Komutanı Milo'nun sözlerine yer verildi.

        Milo, Gazze'de hayatın değiştiğini kanıtlayana ve kamuoyunu Gazze'nin çevresindeki bölgelerin güvenli olduğuna inandırana kadar bölgedeki İsraillileri evlerine döndüremeyeceklerini kaydetti.

        "Savaşın amacı, Hamas'ın Gazze'de askeri veya siyasi hakimiyetinin olmamasını sağlamak." diyen Milo, 7 Ekim'de yaşananlara ilişkin "Gazze'nin çevresindeki şehirleri korumada başarısız olduk." itirafında bulundu.

        REKLAM

        Çatışmaların 13. gününde bilinmesi gerekenler neler?

        ABD: HASTANE SALDIRISINDA SORUMLULUK İSRAİL'DE DEĞİL

        • ABD, Gazze'de hastaneye yapılan saldırıda İsrail'in sorumlu olmadığını belirten bir değerlendirme yayınladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, "Patlama muhtemelen Filistin İslami Cihad tarafından gerçekleştirildi, hatalı bir roket veya füze fırlatılmasından kaynaklandığını düşünüyoruz" dedi.
        • Pentagon, İsrail'in sorumluluğu olmadığını söyledi ve "Bilgi toplamaya devam ederken, havadan görüntülerin, müdahalelerin ve açık kaynak bilgilerin analizine dayanan mevcut değerlendirmemiz, dün Gazze'deki hastanede meydana gelen patlamadan İsrail'in sorumlu olmadığı yönündedir." açıklamasında bulundu.
        • Gazze'deki hastane saldırısında 471 kişinin öldüğünü ve 314'ten fazla kişinin yaralandığı açıklandı. Filistinli yetkililer, İsrail'in hava saldırısı düzenlediğini açıkladı, İsrail ise olayın Filistin İslami Cihad grubunun başarısız roket fırlatmasından kaynaklandığını öne sürdü.
        REKLAM

        SUNAK İSRAİL'E GİTTİ

        • İngiltere Başbakanı Rishi Sunak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmek üzere bugün İsrail'e gitti. Sunak görüşmelerinde, insani yardımların ulaştırılmasına ve bölgede mahsur kalanların çıkışına olanak sağlamak amacıyla Gazze'ye giden rotanın mümkün olan en kısa sürede açılması için çalışacak.
        • Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, Gazze'ye giden Refah Sınır Kapısının açılmasını kabul ederek 20 kamyonun insani yardım taşımasına izin verdi.
        • Çarşamba günü konuşan Joe Biden, İsrail'in, insani yardımın Hamas tarafından başka amaçlara yönlendirilmemesi koşuluyla, 11 günlük tam ablukanın ardından Mısır-Gazze sınırının yiyecek, su ve tıbbi malzeme dağıtımına açılmasına izin vermeyi kabul ettiğini söyledi. kendi kullanımı.
        • ABD Başkanı Joe Biden, dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede Gazze'deki Filistinlilere yardım sağlanmasının gerektiğini belirtti.
        • ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'ye insani yardım sağlanması için çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti. İngiltere çekimser kaldı.
        • Hamas'ın Batı Şeria'daki siyasi lideri, İsrail'in 24 saatlik ateşkesi kabul etmesi halinde grubun bazı rehineleri serbest bırakacağına inandığını söyledi. Şeyh Hasan Yusuf, Globe and Mail'e verdiği bir röportajda, Hamas'ın kadınları ve çocukları rehin tutmadığını iddia etti.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ SALDIRILARINDA EN AZ 15 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

        İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde meskun mahali bombaladı, en az 18 Filistinli hayatını kaybetti.

        Gazze'deki İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı’nda evleri hedef aldığı belirtildi.

        Açıklamada, İsrail ordusunun, Enver Aziz Camii civarındaki evlere yönelik bombalı saldırısında en az 18 Filistinlinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

        Bakanlık, İsrail saldırısı sonucu ölen ve yaralananların Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Adnan Hastanesine getirilmesine ilişkin fotoğrafları paylaştı.

        Görgü tanıkları da İsrail'in bombaladığı bölgede evlerin yıkıldığını, altyapının ciddi şekilde zarar gördüğünü ve onlarca kişinin enkaz altında kaldığını söyledi.

        6 GAZETECİ KURTARILDI

        İsrail-Lübnan sınırının Lübnan tarafında İsrail ordusunun devam eden ateşi nedeniyle mahsur kalan 9 kişiden 6 gazetecinin kurtarıldığı bildirildi.

        Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, Lübnan'ın güneyindeki İsrail sınırı üzerinde mahsur kalan 6 gazeteci ile 3 sivile ilişkin bilgi verildi.

        Haberde, Lübnan'ın Nebatiye vilayetine bağlı Mercayun ilçesinde yer alan El-Hula beldesinde 6 gazeteci ve 3 sivilin bulunduğu bölgeye İsrail'in sürekli ateş açtığı ifade edildi.

        İsrail ateşi nedeniyle bölgede mahsur kalan 6 gazetecinin Lübnan ordusu tarafından kurtarıldığı belirtilirken, 3 sivilin durumuna ilişkin ise bilgi verilmedi.

        Gazeteci ve sivillerin mahsur kaldığı bölgenin Lübnan toprakları içerisinde, İsrail'e ait “El Abad” askeri noktasına yakın bir nokta olduğu kaydedildi.

        NETANYAHU, GAZZE SINIRINDAKİ ASKERLERİ ZİYARET ETTİ

        İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi sınırında konuşlu olan askerleri ziyaret etti. Gazze Şeridi sınırında konuşlu İsrail ordusunun en eski tugaylarından biri olan Golani Tugayı'ndaki askerleri ziyaret eden Netanyahu, "Askerlerle birlikte buradayım. Aslanlar gibi savaştılar ve aslanlar gibi savaşacaklar. Tüm gücümüzle kazanacağız, Bütün İsrail halkı arkanızdadır ve zafere ulaşmak için düşmanlarımıza sert darbeler vuracağız” dedi.

        "GAZZE'Yİ YAKINDA İÇERİDEN DE GÖRECEKSİNİZ"

        İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi sınırında konuşlu olan Givati Tugayı'ndaki askerlerle bir araya geldi. Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatının yakında başlayacağı sinyalini veren Gallant, Givati Tugayı'ndaki askerlere hitaben yaptığı konuşmada, "Gazze'yi artık uzaktan görüyorsunuz, yakında içeriden de göreceksiniz. Emir gelecek" dedi.

        ANGALİKAN KİLİSESİ: İSRAİL, SALDIRIDAN ÖNCE GAZZE'DEKİ HASTANENİN BOŞALTILMASINI İSTEDİ

        İsrail'in, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nde yüzlerce kişinin ölümüne neden olan saldırıdan önce Kudüs'teki Anglikan Kilisesi'ne hastanenin boşaltılması için üç kez bildirimde bulunduğu bildirildi.

        Anglikan Başpiskoposu Hosam Naoum, düzenlediği basın toplantısında, "Cumartesi, pazar ve pazartesi günleri olmak üzere üç kez hastanenin boşaltılması yönünde bildirimde bulundular. Hastane salı günü bombalandı." dedi.

        İletişimin telefonla sağlandığını söyleyen Naoum, saldırıyı bir "suç" ve "katliam" olarak nitelendirdi.

        Naoum, bölgedeki çatışmalarda ortaya çıkan şiddet konusunda kilise liderleri olarak her zaman uyarıda bulunduklarını vurguladı.

        Saldırıdan sorumlu taraf sorulduğunda, "Bildiğimiz tek şey televizyondan gördüklerimiz. Ayrıca biz sorumlu tarafı belirleyecek askeri uzmanlar değiliz." cevabını veren Naoum, İsrail'in saldırılarında Gazze'deki birçok yerin bombalandığını ve sahadaki gerçeklerin bu olduğunu kaydetti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Merve Elmacı
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ