Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Ağrı'daki çatışma sonrası hükümet, muhalefet ve TSK'dan ardı ardına açıklamalar geldi

        HABERTURK.COM

        Ağrı Diyadin'de geçen cumartesi günü güvenlik güçleriyle teröristler arasında yaşanan çatışmanın ardından geçen sürede adeta 'açıklama fırtınası' yaşandı. Cumhurbaşkanlığı,hükümet, muhalefet ve Genelkurmay Başkanlığı ardı ardına 4 askerin yaralandığı olaya ilişkin 'değerlendirmede' bulundu.

        İşte 48 saatteki soluk kesen beyanat trafiği:

        ALA: MİLLET İRADESİNE İPOTEK

        Çatışmanın yaşandığı günAk Parti İl Başkanlığı'ndaki tanıtım toplantısına katılanİçişleri eski Bakanı Efkan Ala, "Bugün köylere inip, işte bu çatışma da ondan dolayı çıkmış, insanların iradesini ipotek altına almaya çalışan ve bunu silahla yapan terör örgütü de bilmeli ki sandığa yapılan her saldırı, millet iradesine yapılmış saldırıdır" dedi.

        'BU KAFAYLA BUNLAR BİR YERE VARAMAZ'

        Olayın gerçekleştiği saatlerde Sakarya'daki toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan da, "Ağrı'da askerler hala 25 teröristle çatışma içinde" dedikten sonra isim vermeden HDP'yi eleştirdi: 25 teröristle çatışma sürüyor. Bu saldırıyı şiddetle kınıyorum.Malum siyasi parti bu eylemlerle oy toplama gayretinde.Demokrasi diyorlarsa bunun yolu silahtan değil sandıktan geçer. Bu kafayla hiçbir zaman bunlar bir yere varamaz.

        GENELKURMAY: OY VERME BASKISI UYGULANDIĞI YÖNÜNDE....

        Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi sitesinde ise Ağrı'daki çatışmaya ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

        11-12 Nisan 2015 tarihinde Ağrı İli Diyadin İlçesi Yukarıtütek Köyü bölgesinde Bölücü Terör Örgütü mensupları tarafından organize edilen ve “Bahar Şenliği” olarak isimlendirilen etkinlikte Bölücü Terör Örgütü’nün propagandasının yapılacağı, vatandaşlarımıza seçimde destekledikleri adaylara oy vermeleri konusunda baskı uygulanacağı yönünde bilginin alınması üzerine, kamu düzeninin bölgede sağlanması için Ağrı Valiliği'nin talimatıyla Ağrı İl Jandarma Komutanlığı'nca 15 Tim'den oluşan Güvenlik gücü 10-11 Nisan gecesi bölgeye sevk edilmiş, bölgede tertiplenme esnasında unsurlarımıza bölücü terör örgütü mensubu teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açılmıştır...

        DEMİRTAŞ: KURGU OPERASYON VARDI

        12 Nisan Pazar günü ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ağrı'daki olaylar için çarpıcı açıklamalarda bulundu. "Dün Ağrı'da bir çatışma değil, önceden planlanmış, provası yapılmış, önceden hazırlanmış sahte bir kurgu operasyon vardı" ifadesini kullandı. Ardından da "Askeri ölüme terk ettiler. Amaç oradan daha fazla ceset çıkarmaktı" diyerek gündemi karıştıran bir iddia ortaya attı. HDP Eş Genel Başkanı, askerleri bölgede yaşayan halkın kurtardığını ekledi.

        DAVUTOĞLU: SÖYLEDİKLERİNİN TÜMÜ YALAN

        Ancak HDP Eş Başkanı Demirtaş'ın iddialarına Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tepkisi sert oldu. Demirtaş için "Bukalemun siyaseti yapıyor" sözlerini sarf eden Davutoğlu şunları söyledi:Demirtaş olayların üzerini örtmeye çalışıyor. Gün herkesin tavrını açık bir şekilde ortaya koyma günüdür. Seçim güvenliğini sağlamak üzere her türlü tedbiri alacağız. Demirtaş'ın söylediklerinin tümü yalandır.

        DEMİRTAŞ: GELİN AĞRI'YA GİDELİM

        HDP lideri Demirtaş, ardından muhalefet liderlerine çağrıda bulundu: Ben buradan muhalefet liderlerine sesleniyorum. Sayın Bahçeli’ye, Kılıçdaroğlu’na sesleniyorum. Gelin beraber Ağrı’ya gidelim. Olayları yerinde görüp tespit edelim. AKP’nin bu tezgahlarına izin vermeyelim.

        KILIÇDAROĞLU: İDDİALAR VAHİM

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Demirtaş'ın Ağrı çağrısı ve iddiaları için şöyle konuştu: Ağrı'daki olayları ayrıntılarıyla öğrenmek için tüm çabamızı gösteriyoruz. İddialar vahim, olayları inceleyeceğiz. Kimsenin endişesi olmasın. Sayın Demirtaş'ın çağrısına yanıt vermek için önce olayların ayrıntısını öğrenmemiz gerekiyor.

        GENELKURMAY: VATANDAŞIN YARDIMI TAKDİRE ŞAYAN BULUNMUŞ...

        Ağrı'daki çatışma sonrası 'kesintisiz' işleyen açıklama süreci, bugün de sabah saatlerinde Genelkurmay Başkanlığı'nın yine sitesinden yaptığı duyurusuyla devam etti. TSK'nın ikinci 'resmi açıklamasında' ise askerlere yardım eden vatandaşlara teşekkür edildi:

        Yukarıtütek Köyü bölgesinde Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristlerle çıkan çatışmada yaralanan dört personelimizin, havadan tahliyesi esnasında bölgeye gelen vatandaşlarımızın, yaralı personelimize yardımı takdire şayan bulunmuş, vatandaşlarımızın Türk Askerine olan bağlılığının ve sevgisinin ne denli büyük olduğunu göstermiş, milletimizin birlik ve beraberliğinin güzel bir örneğini teşkil etmiştir. Vatandaşlarımıza teşekkür eder, sağlık ve mutluluk dolu güzel ve huzurlu günler dileriz.

        KURTULMUŞ: FEVKALADE UYDURMA, SON DERECE YAKIŞIKSIZ

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Ağrı'daki terör saldırısına ilişkin iddiaları konusunda Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş dabugün değerlendirmede bulundu:

        Özellikle seçim arifesinde sayın Demirtaş ve bütün HDP'li arkadaşların kullandıkları dile ciddi şekilde dikkat etmelerini tavsiye ederim. Bu, fevkalade uydurma, son derece yanlış, son derece yakışıksız bir değerlendirmedir. Bundan sonra HDP'nin ve bütün siyasilerin de üzerine düşen, özellikle seçim atmosferinde Türkiye'deki tansiyonu düşürmektir. Provokasyona meyilli olan çevrelerin, grupların, provokasyon yapma niyetinde olanların, bu tür yollara sapmasını engellemenin yolu da gerçekten barış dilini kullanmaktan geçiyor.

        GENELKURMAY: CANLI KALKAN TANIMINI KABUL ETMİYORUZ

        Genelkurmay Başkanlığı'ndan yine 13 Nisan Pazartesi günü yapılan ilk açıklamadan birkaç saat sonra yeni bir Ağrı açıklaması yapıldı. "Operasyon kararını valilik verdi. Yardım eden vatandaşlar için canlı kalkan tanımını kabul etmiyoruz" denildi.

        BAHÇELİ: DANIŞIKLI DÜVÜŞSE HESABINI KİMSE VEREMEZ

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'fırtınanın' üçüncü gününde Ağrı'yla ilgili sert sözler sarf etti:

        Şayet AKP ile PKK arasında danışıklı dövüş bir saldırı planlanmış ve Mehmetçiğin kanı üzerinden bir siyaset tasarımı projelendirilmişse, bilinsin ki bunun hesabını hiç kimse veremeyecektir. İhanet süreci devam ettiği müddetçe hiç kimse huzur ve emniyetten söz açamayacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ