Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Kurbağalıdere’de balık göründü ama koku hala sürüyor

        Esra BOĞAZLIYAN / GAZETE HABERTÜRK

        Kadıköy’ün baş belası haline gelen, yıllardır bir türlü ıslah edilemeyen Kurbağalıdere, geçen ay tarifi mümkün olmayan bir eziyet yaşatmaya başlamıştı çevre sakinlerine... Köpüren ve siyaha boyanan dereden yayılan keskin koku yüzünden kapı pencere açamaz hale gelen Kadıköylüler isyan etmiş, durumun vahameti üzerine de İstanbul Büyükşehir Belediyesi dereyi kaplayan balçığı temizlemek için çalışma başlatmıştı. Aslında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 3 yıldır ıslah projesi yürütüyor Kurbağalıdere’de. Islahın en önemli ayağı ise, 67.7 km’lik derenin, kanalizasyon girişi olan 1.5 km’lik alanına kolektör projesi. İşte bu kolektör tüneli tamamlanmadığı için kanalizasyon girişi de henüz engellenemiyor. Derenin ıslahının tamamlanması için işte bu tünelin bitmesi bekleniyor. Geçen aydan beri, bir yandan tünel çalışması sürdürülürken diğer taraftan da dereyi kaplayan balçık temizleniyor.

        TÜNEL, YIL SONU TAMAM

        Şu günlerde, balçığın tamamına yakını çıkarılmış durumda. Dip taraması da tamamlandı ve deniz suyu basılmasıyla birlikte deredeki hava kabarcıkları ve köpürtüler gözden kayboldu. Hatta son birkaç gündür derenin Kızıltoprak girişinde balıklar görülüyor. Balıkların olduğu bölümde koku da büyük ölçüde azalmış durumda. Ne var ki 100 metre ilerlediğinizde yine o tahammülü zor kokuyla baş başa kalıyorsunuz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden dün aldığım bilgiye göre; kanalizasyon sorununu bitirecek olan tünel çalışması yıl sonunda tamamlanmış olacak. Ancak o zaman Kurbağalıdere tam olarak kurtulabilecek...

        BİR AĞAÇ KRİZİ DE KADIKÖY'DE

        Son bir haftadır Büyükçekmece Albatros’taki yeşil alan krizini yazıyorum. Belediyenin, İlçenin en değerli bölgesinden biri olan Albatros’taki yeşil alana otel ve rezidans projesi çok tartışılıyor, projeyi bir an önce hayata geçirmek istediğini söyleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün eleştiriliyor. Albatros’taki kriz her geçen gün büyürken, dün kentin başka bir bölgesinden benzer bir şikâyet daha aldım. Bu kez adres Kadıköy... Çevre sakinleri, Milli Hakimiyet Parkı’nın hemen yakınındaki yeşil alanda bulunan mevcut binanın yıkılarak yerine yenisinin yapılacağını, bunun için de ağaçların kesildiğini söylüyordu. Onlarca yıllık ağaçların zarar görmesini istemeyen çevre sakinleri, Kadıköy Belediyesi’ni göreve çağırıyordu. Bu şikâyetler üzerine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nu aradım ve ‘Neler oluyor?’ diye sordum. Nuhoğlu, söz konusu alanın özel mülkiyet olduğunu ve arsa sahibinin binasını yenilediğini, buna müdahale edemeyeceklerini söyledi. Başkan, bina yapımına karışamayacaklarını belirtmekle birlikte ağaç kesimine karşı hemen devreye gireceğini açıkladı: “Parkın yanındaki bir alan fakat bizim arazimiz değil. Geçmişten gelen haklarıyla bina yapabilirler. Ağaçların inşaat alanında kalması halinde başka bir noktaya nakilleri sağlanıyor. Bunu da takip ediyoruz. Ağaç kesimine izin vermemiz söz konusu olamaz.”

        BİTMEYEN KARANLIK

        İstanbulluların başlıca sorunlarından biri de karanlık sokaklar... Aydınlatma direkleri bir kere arızalanmayagörsün, tamir edilene kadar aylar geçiyor. Bakın bugün kentin iki bölgesinden gelen şikâyetleri aktarıyorum. BEDAŞ ve AYEDAŞ yetkililerinin dikkatine önemle sunulur...

        - “Sancaktepe Cemal Gürsel Caddesi Meclis Mahallesi’ndeki aydınlatmalar son 1,5 haftadır çalışmıyor. Zifiri karanlıkta kaza üstüne kaza yaşanıyor. Motosikletliler büyük risk altında.”

        - Başakşehir Kayabaşı Mahallesi Akar Sokak’ta 4 aydır sokak aydınlatması yanmıyor. 186’yı defalarca aramamıza rağmen gelmediler. Hava karardıktan sonra sokağa çıkmaya korkuyoruz. Hırsızlık olaylarının artmasından endişe ediyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ