Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Atatürk Havalimanı’nda ‘model uçak’ alarmı

        Gökhan ARTAN / HABERTÜRK

        Uçakların iniş-kalkış yaptığı güzergâhlarda uçurulan uçurtmalar ve dilek fenerlerinin ardından son dönemde kullanımı yaygınlaşan model uçaklarla ‘drone’lar tehlikeye yol açıyor.

        Dün Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Valencia uçuşunu yapan TK1301 sefer sayılı Boeing 737- 900 tipi uçağının pilotu, Atatürk Havalimanı’ndan kalkışın ardından “Çarpışma ve Kaçınma Sistemi” TCAS ikazı aldı. İkazın model uçak nedeniyle geldiğini tahmin eden pilot hemen hava trafik kontrolörünü bilgilendirdi. THY pilotu, kontrolöre “Olimpiyat Stadı’nın yanındaki helikopter pistinde model uçak uçuruyorlar. 3 tane helikopter pisti yan yana, o bölgede model uçak uçuran çocuklar var muhtemelen. TCAS ikazı aldık. Muhtemelen bizden sonra kalkan uçaklar da aynı yerde TCAS ikazı alacaklar. 6-7 tane model uçak aşağıda uçuyor” uyarısını yaptı.

        Bunun üzerine ilgililer harekete geçti. Polis, model uçakları kimlerin uçurduğunu bulmak ve uçuş güvenliğini tehlikeye atmasını engellemek için araştırma başlattı. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Atatürk Havalimanı’na iniş için alçalan uçakların pilotları piknikçilerin uçurtmalarından şikâyetçi olunca, polis gün boyu sahilde uçurtma avına çıkmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ