Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Saldırıya ilişkin bulgular, IŞİD’in, seçim öncesi HDP’nin Diyarbakır mitingine yönelik saldırısını ve Suruç saldırısını hatırlatıyo

        Neşet DİŞKAYA / Enis YILDIRIM / Mustafa TÜRK / GAZETE HABERTÜRK

        Ankara’daki kanlı terör saldırısının 2 canlı bomba tarafından yapıldığı kesinleşirken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, canlı bombaların kimliğinin tespiti için yoğun bir çalışma yürütüyor. Başsavcılık, mahkeme kararı çıkartarak, ülke genelinde canlı bomba olma ihtimali bulunan farklı örgütlerden 16 şahsın ailelerinden DNA örnekleri aldı. Bu örnekler Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı’nda bulunan ve canlı bomba olduğu düşünülen parçalanmış haldeki 2 cesetle eşleştirilmeye başlandı.

        EL BOMBASI PİMİ

        Yapılan incelemede Ankara Garı önündeki iki patlamanın arasındaki mesafenin 50 olduğu hesaplandı. İlk patlamayı gerçekleştiren saldırganın hemen yanında bir adet el bombası pimi ile bombayı vücuda gizlemek için kullanılan el bombası kayışı bulundu. Patlamada saldırganın ayak ve gövdesi parçalanırken baş kısmının bütünlüğü bozulmadı. Başı ve omuz bölgesini içeren vücut parçasının fotoğrafı, canlı bomba olduğundan şüphe edilen isimlerin fotoğraflarıyla karşılaştırılacak.

        IŞİD ŞÜPHESİ

        İkinci saldırıda yüzlerce demir bilye ile etkisi artırılan TNT kalıbı kullanıldı. Canlı bomba alandakilerin kaçış yönünde konuşlanmıştı ve ölümlerin çoğu bu patlamada yaşandı. Patlamada canlı bomba da kimliği belirlenemeyecek şekilde parçalandı. Yüzünün bazı parçaları çevredeki çatılara sıçradı.

        Saldırıya ilişkin bulgular, IŞİD’in, seçim öncesi HDP’nin Diyarbakır mitingine yönelik saldırısını ve Suruç saldırısını hatırlatıyor. Her 3 olayda da patlamanın alevle birlikte yukarıya doğru yükselmesi, ölü sayısını artırmak için binlerce bilye kullanılması failin IŞİD olduğu şüphesini güçlendiriyor.

        ‘DOKUMACILAR GRUBU’

        Saldırının ardından IŞİD’in Türkiye’ye yönelik saldırılarında insan kaynağı olarak kullandığı “Dokumacılar Grubu” da mercek altına alındı. HDP mitingine bombayı koyduğu iddia edilen O.G. ile Suruç’taki katliamı yapan Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün de “Dokumacılar Grubu” üyesi olduğu belirlenmişti. Yine bu gruptan olan Suruç bombacısının ağabeyi Yunus Emre A. da canlı bomba şüphesiyle aranan kişiler listesinde bulunuyor.

        25 IŞİD’Lİ DEŞİFRE EDİLDİ

        İstihbarat birimleri IŞİD terör örgütünün Türkiye’de eylem yapmak üzere görevlendirdiği 25 militanı deşifre etti. Eylem yapmak ve eylemleri organize etmek için Türkiye’ye gelen militanların Telafer, Tuzhurmatu ve Kerkük’teki Türkmenler ve Araplardan oluştuğu tespit edildi. 25 eylemciden 24’ünün fotoğraflarını temin eden istihbarat birimleri, eylemcilerden 4’ünün kadın olduğunu rapor etti.

        7 KİŞİNİN YÜZÜNE PLASTİK GİYDİRME

        Adli kaynaklar, arasında 2 canlı bombanın da olduğu kimlikleri belirlenemeyen 7 kişinin kimlik tespiti için nedeniyle yüzlerinin kalan kısımlarının doldurulacağını belirtti. Adli Tıp Kurumu’nda plastik giydirme yöntemiyle canlı bombaların parçalanmış yüzleri tanınır hale gelecek. Kimlik belirleme süreci başarılı olursa, arşivlerde ya da hayatın içinde bıraktığı izlerden yola çıkılarak teröristlerin bağlantıları ortaya çıkarılacak. Şehrin farklı noktalarındaki kamera görüntüleri incelenerek canlı bombaların Ankara Garı’na nereden geldikleri tespit edilmeye çalışılacak.

        TNT PATLAYICI KULLANILDI

        Güvenlik birimleri yetkililerinin verdiği bilgiye göre; eylemde patlayıcı olarak 5 kiloya yakın TNT kullanıldı. Emniyet canlı bombaları tespit etmek için garın kamera görüntüleri ve çevredeki MOBESE görüntülerini inceledi. Gardaki kamera ağaçlar nedeniyle patlamanın gerçekleştiği yol üzerindeki insanları göremiyor. MOBESE görüntülerinde ise canlı bombaların, mitinge gelenlerin bayrakları arasında kaldığı tespit edildi.

        ALAN DEDEKTÖRLE ARANMIŞ

        Öte yandan patlamanın olduğu gün yapılacak mitingin güvenliği için 2 bin 44 polisin görev yaptığı belirtildi. Bu polislerin 300’e yakınını sivil polisler oluşturdu. Miting öncesi toplanma alanı olan tren garı önü ve mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı’nın dedektör ve köpeklerle arandığı ifade edildi. Bomba arama çalışmaları sabah 08.00’de tamamlandı ve alan halka açıldı. Emniyet kaynakları, gar önündeki toplanma alanına 5 yerden giriş yapıldığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ