Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA: Reina saldırganı yakalandı! Reina katliamcısı Esenyurt'ta yakalandı!

        İstanbul Ortaköy’de yılbaşı gecesi ünlü gece kulübü Reina’da uzun namlulu silahla katliam yaparak 39 kişiyi katleden DEAŞ’lı terörist Abdulkadir Masharipov, İstanbul Esenyurt’ta bir eve düzenlenen operasyonla yakalandı.

        İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri, teröristin izine başka bir ildeki DEAŞ üyesini takibe alarak ulaştı. 4 ayrı ev değiştiren terörist, DEAŞ’ın 5’inci hücre evinde kıskıvrak ele geçirildi.

        Terörist, saldırı sonrası önce Zeytinburnu’nda, ardından Başakşehir’de 2 ayrı adreste saklandıktan sonra Silivri’ye gitti. Son olarak da 3 gün önce Esenyurt’a giden terörist ele geçirildi. DEAŞ hücre evi olduğu belirlenen ve terörist Masharipov’un yakalandığı evde, 1’i Afrika kökenli 3 kadın, 1’i erkek 4 kişi daha gözaltına alındı.

        YERİ 3 GÜN ÖNCE TESPİT EDİLDİ

        Habertürk TV'den Benan Kepsutlu'nun aktardığı bilgilere göre, saldırganın Esenyurt'taki yeri birkaç gün önce tespit edildi. Harekete geçilmemesinin nedeni ise; saldırganın kaçışını engellemek, daha da önemlisi saldırganı Esenyurt'ta an be an takip ederken onun diğer irtibatlarına da ulaşarak operasyonun kapsamını genişletmek. Emniyet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Esenyurt'taki adres tespit edildikten hemen sonra sitenin giriş ve çıkışlarına, kapı girişlerine ve civarına kameraların yerleştirildiği, saldırganın günlerce burada gözlendiği aktarılıyor. Girdiği günden yakalanana kadar da evden çıkamadığının da altı çiziliyor.

        ÖZBEKİSTAN'DAN İLK AÇIKLAMA

        Ortaköy'deki terör saldırısının faili Abdülkadir Masharipov'un, terör örgütü üyesi olduğu için memleketi Özbekistan'da arananlar listesinde yer aldığı bildirildi.

        Özbekistan güvenlik birimlerinden bir yetkilinin AA muhabirine, Ortaköy'de bir eğlence merkezindeki 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırının faili Abdülkadir Masharipov'un, 6 yıl önce Özbekistan'dan ayrılarak Afganistan'a geçtiğini söyledi. Özbek yetkili, Masharipov'un, Afganistan'da terör örgütüne üye olduğu bilgisi üzerine Özbekistan'da arananlar listesine alındığını belirtti.

        Kod adı Ebu Muhammed Horasani olan Masharipov'un ülkenin doğusundaki Kokand şehrine kayıtlı olduğunu anlatan yetkili, Özbek makamların, terörist hakkındaki bilgilerin paylaşımı konusunda Türk muhataplarıyla irtibat halinde olduğunu vurguladı.

        KAÇIRACAK DEAŞ ÜYESİ TAKİP EDİLDİ

        Gazete Habertürk muhabirlerinin edindiği bilgilere göre İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, teröriste ulaşmak için Konya’daki bir DEAŞ üyesini takibe aldı. Yurtdışına savaşcı gönderen DEAŞ üyesini arayan Reina katliamcısı Masharipov, Suriye’ye gitmek istediğini söyleyerek yardım istedi. Masharipov’a sahte belgeler hazırlayarak onu Suriye’ye götürmek üzere İstanbul’a gelen DEAŞ üyesi, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından takibe alındı. DEAŞ üyelerinin sürekli ev değiştirdiğini belirleyen polis, takip sonunda Esenyurt Üçevler Mahallesi Bahçeyolu Caddesi üzerindeki hücre evine baskın yaptı. Operasyonda evdeki 3’ü kadın, 1’i erkek 4 kişi ve Masharipov gözaltına alındı.

        İstanbul polisi, aynı soruşturma kapsamında çok sayıda DEAŞ üyesini de gözaltına aldı. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yerleşkesi’ne götürüldü. Örgütün diğer hücrelerine yönelik de eşzamanlı operasyonların sürdüğü öğrenildi. Saldırıyla ilgili yürütülen soruşturmada, teröriste Konya’da kaldığı evi kiralayan Omar Asım ile Abuliezi Abuduhamiti tutuklanmıştı.

        16 GÜN KAÇABİLDİ

        Terör örgütü DEAŞ üyesi “Ebu Muhammed El Horasani” kod adlı Masharipov, Reina’yı uzun namlulu silahla tarayarak 39 kişinin ölümüne neden olmuştu. 16 gün sonra yakalanan teröristin eşi gözaltına, kızı ise devlet korumasına alınmıştı.

        Yakalanan Özbek terörist ve Kırgız arkadaşı
        Yakalanan Özbek terörist ve Kırgız arkadaşı

        Reina saldırısının yakalandığı sitedeki görgü tanığı olay anını anlatırken polis evde arama yaptı.

        100 BİN SAAT GÖRÜNTÜDEN UYUYAN HÜCRELER ORTAYA ÇIKTI

        DHA'nın haberine göre, Reina saldırganı yakalamak için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde özel ekip kurulduğu öğrenildi. Özel ekip saldırıdan sonra geçen 16 gün boyunca saldırganın İstanbul'a geldiği günden itibaren yaklaşık olarak 100 bin saat güvenlik kamerası görüntüsünü inceledi. Polis ekipleri yaptığı takiple örgüte ait çok sayıda uyuyan hücreyi belirlediği öne sürüldü.

        'GEREKMEDİKÇE SİLAH KULLANILMAYACAK'

        Gerekmediği sürece silah kullanılmayacak" talimatıyla yürütülen operasyonda terörist Abdulkadir Masharipov ile birlikte Senegal uyruklu Dina A. (27), Somali uyruklu Aysha M. (27) ve Mısır uyruklu Tene T. (26) adlı 3 kadın ve 1 Iraklı şüpheli gözaltına alındı.

        Adreste silah bulunmaması olası çatışma ihtimalini ortadan kaldırırken, teröristin gözaltına alınmamak için polis ekiplerine direndiği öğrenildi.Gözaltına alınan teröristle birlikte 5 şüphelinin emniyetteki sorguları devam ederken, canlı yakalanması dünyada nadir görülen operasyonlar arasına girdiği ortaya çıktı. Öte yandan sürdürülen soruşturma kapsamında terör örgütü DEAŞ'a ait 20 hücre evi çökertilirken, örgütün Orta Asya yapılanmasına büyük darbe vuruldu.

        Reina saldırganının yakalandığı evde bulunan iki kadın gözaltına alındı
        Reina saldırganının yakalandığı evde bulunan iki kadın gözaltına alındı

        DİKKAT ÇEKMEMEK İÇİN SİYAHİ KADINLARI KULLANMIŞLAR

        Gözaltına alındıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilerek sorguya alındı.

        Yapılan araştırmada şüphelilerin yakalandıkları adreste uzun süredir kaldıkları, alışveriş ve yer değiştirmede dikkat çekmemek için de siyahi kadınları kullandıkları tespit edildi.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu attığı bir tweetle İçişlieri Bakanı Süleyman Soylu'yu Reina saldırganın yakalanması nedeniyle tebrik etti.

        Çavuşoğlu'nun attığı tweet şöyle;

        REİNA SALDIRGANI AFGANİSTAN'DA EĞİTİM ALMIŞ

        Reina saldırganıÖzbek asıllı terörist Abdülgadir Masharipov'un Afganistan'da eğitim aldığı ve İran üzerinden Türkiye'ye giriş yaptığı öğrenildi. Masharipov'un, Arapça, Özbekçe, Çince ve Rusça olmak üzere 4 dil bildiğibildirildi.

        Operasyonun düzenlendiği Esenyurt'taki site...
        Operasyonun düzenlendiği Esenyurt'taki site...
        Harita
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ