Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Habertürk ekipleri sıcak bölgede: Savaş Gazze ile sınırlı kalmayacak

        İsrail-Filistin arasındaki gerginlik her geçen dakika daha da şiddetlenirken Habertürk ekipleri sıcak bölgeden izlenimlerini aktarmaya devam ediyor. Habertürk Güvenlik Politikaları Koordinatörü Çetiner Çetin'in İsrail'den aktardığı bilgiler şöyle:

        "DAHA BÜYÜK BİR SAVAŞI BEKLİYORLAR"

        İsrail-Filistin arasındaki sorun çözülemez hale gelmeye başladı. İsrail içinde yaşayan Araplar da oldukça tedirgin. Bugün uçağımızda İsrail'de yaşayan Arap müslümanlar da vardı. Çok tedirginlerdi. Özellikle havalimanına indiğimizde nasıl muamele göreceklerine dair. Onlar yıllardır bu topraklarda yaşıyorlar, İsrail'in kanun ve kurallarına uygun şekilde yaşıyorlar. Akrabaları Gazze'de olanlar var. Uçaktan indiğimizde onların yüzündeki tedirginliği görmek mümkündü. İsrail Havalimanı'nda yoğun kalabalık vardı. Çıkış yapmaya çalışan insanlar da çok yoğun. Tel Aviv'de havalimanı 3 katlı. 1. kattan girdiğimizde yoğun kalabalık vardı. Bir taraftan bu savaşın nereye gideceği şu anda öngörülemiyor. Buradaki gazeteci arkadaşlarımızla görüştüğümde daha büyük bir savaşı bekliyorlar. Savaş Gazze ile sınırlı kalmayacak deniyor. Bir tarafta Lübnan sınırında Hizbullah'la karşılaşma durumu var. İsrail'in birinci hedefi şu anda kendi içindeki temizlemek. İsrail'e göre halen kontrol alanında tuttuğu bölgelerde Hamas ve İslami Cihad'a bağlı suikast timlerinin olabileceği yönünde. Hemen akabinde büyük bir Gazze savaşına hazırlık var.

        "7 FARKLI NOKTADA OPERASYONEL HAZIRLIK VAR"

        22.00 - Tel Aviv'deki havalimanı inanılmaz yoğun. Hem gidiş hattı hem geliş hattı yoğun. Kadınlar, çocuklar hızlı bir şekilde ülkeden çıkmaya çalışıyorlar. Burada belli yaş kategorisinde olanlar ülkede askere alınıyorlar. Bir taraftan insanlarda endişe var. İsrail'de konuşulan şu; savaş şimdi başlıyor. Bu her iki tarafı ve çevre ülkeleri tedirgin eden bir durum. Diasporadaki Musevi cemaatleri İsrail'e yardım göndermek için dünyanın dört bir yanında kampanyalar başlattı. Kara operasyonu olursa nelerle karşılaşacağız? Bu çatışmalar daha da gidecek mi? Kara operasyonu gündemde. İsrail çok büyük bir prestij kaybına uğradı. Son 70 yılın belki de en büyük saldırısıyla karşı karşıya kaldı ve buna cevap veremedi. İsrail dünyanın birçok ülkesinden ciddi destek alarak devam edecektir. Şu anda çok ciddi bir hazırlık var. Önümüzdeki birkaç saat içerisinde hayata geçirilmesi mümkün. Herkesin gözü kulağı sınırda. 7 farklı noktada şu anda operasyonel hazırlık var. Denizi de buna dahil ettiğinizde çok ciddi bi operasyonla karşı karşıya kalacak Gazze. Siviller buradan çıkamıyorlar, Mısır'a gidemiyorlar. Siviller konusunda BM, Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün, Mısır gibi devletlerin araya girmesi gerekiyor. Aksi takdirde yine sivil kayıpları konuşmaya devam edeceğiz. Gazze'ye girip bütünsel operasyondan ziyade burada Gazze'yi ikiye bölüp, bir kısmını Hamas'ta tutup, bir kısmını İslami Cihad'da tutabileceğini konuşuyor İsrail güvenlik elemanları.

        "SURİYE'DE İSRAİL UÇAKLARI HAVADA"

        23.25 - İsrail devleti Batı Şeria ve diğer bölgelerden de bilgi almaya çalışıyor. Aynı zamanda Suriye sınırı da hareketli. Orada şu anda İsrail'e ait uçaklar havada. Amerikalılar bu savaşın ne kadarına girecekler? Bu çok önemli. Asıl önemli olan şey; İsrail ordusu bir meskun mahal savaşı yapacak kapasitede bir ordu değil. Çatışmalara girebilir ama meskun mahal savaşı başka bir şeydir. Dünyada metrekareye en fazla insanın düştüğü Gazze'de bunu yapacağınız zaman zordur. Gazze'nin her tarafı tünellerle doludur. 300 bin yedek askerle İsrail'in yapacağını düşünmüyorum. İsrail en azından kendi prestijini kurtarmayı düşünecektir ama Gazze'ye tam hakim olamayacaktır, bu İsrail'in felaketi olur.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ