Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Havadan 7 milyar dolar hizmet ihracatı şampiyonu çıktı - İş-Yaşam Haberleri

        Hizmet ihracatının şampiyonu, Türkiye’nin toplam hizmet ihracatının beşte birini tek başına yapan Türk Havayolları (THY) oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) açıkladığı “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” sıralamasında THY ilk sırada yer aldı. THY, Türkiye’nin 2016 yılındaki 37.3 milyar dolarlık hizmet ihracatının 7 milyar dolarını gerçekleştirdi.

        Gazete Habertürk'ün haberine göre, ilk 10’da THY’nin ardından sırasıyla Polimeks, Pegasus, Yapı Merkezi, SunExpress, Netlog Lojistik, TAV Havalimanları, Rönesans Holding, Atlasjet ve Gap İnşaat yer aldı. İlk 10 firma ve 17 alt sektörde en çok ihracat yapan ilk 3 firmaya ödülleri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katıldığı törenle verildi. Hizmet ihracatının 2016’da 37.3 milyar dolarken bu yılın ilk 10 ayında geçen yılın rakamını geçerek yüzde 16 artışla 37.5 milyar dolara ulaştığını söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu açıklamalarda bulundu.

        “Tam 123 ülkeye hizmet ihracatı gerçekleştirdik. Hizmet ihracatı, ülkemizin net ihracatçı olduğu bir alan” dedi. 495 BİN İSTİHDAM Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı’nın 2016’da 18.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Büyükekşi, “Toplam hizmet ihracatının neredeyse yarısını bu firmalar oluşturdu. 495 bin istihdam ve 7.5 milyar dolarlık yatırımla ekonomimize can verdiler.”

        Büyükekşi, mal ihracatının yüzde 25’ini aşan hizmette ihracatçılar için ayrı bir birlik kurulmasını istedi.

        REKLAM

        '2018'DE BİRİNCİ OLACAĞIZ'

        ‘Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı’ ödül töreninde birincilik ödülünü alan THY’nin Genel Müdürü Bilal Ekşi, “Türkiye büyüdükçe THY de büyüyor” dedi.

        Ekşi, “Bu ödülü, THY’nin 2003’ten beri özellikle global bir marka olma serüveninde geldiği noktada taçlandırıldığı bir ödül olarak görüyoruz. 2017 çok iyi geçti. 2018’de de yine birinci olacağız çünkü rakamlar çok iyi gidiyor. THY şu anda 120 ülkeye uçan global bir marka” dedi.

        LOJİSTİK İÇİN 200 MİLYAR DOLAR YATIRACAK

        Sektörlerinde ilk üç sırayı alan firmaların ödüllendirildiği “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” töreninde Netlog Lojistik Grubu, 366 milyon dolarlık hizmet ihracatıyla, “Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri” kategorisinde geçen yılın ardından bu yıl da ilk sırada yer aldı.

        Netlog Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, ödülü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin elinden aldı. Çak, lojistikte Türkiye’den bir dünya markası çıkarmak istediklerini belirterek, “Küresel büyüme vizyonumuza katkıda bulunacak yeni ortaklık ve satın alma fırsatlarını değerlendirmeyi sürdüreceğiz. Türkiye ile birlikte büyüyen bir şirket olarak yatırımlarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz. Bu kapsamda önümüzdeki yıl için lojistik, depolama ve altyapımıza 200 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ