Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Havuç Ne Zaman ve Nasıl Ekilir? Havuç Ekimi Hangi Ayda Olur?

        Havuç mutfakların olmazsa olmaz sebzelerinden biridir. A vitamini bakımından zengin olan havuçlar, salatalardan ana yemeklere, tatlılardan meyve suyu ve çorbalara kadar birçok farklı yemeğin içerisinde kullanılır. Peki bahçenizde siz de kendi havuçlarınızı yetiştirmek istemez misiniz? O zaman bu yazımızı mutlaka okumalısınız? Havuç hangi ayda ekilir? Havuç çok su ister mi? İşte havuç ekimi, sulaması ve bakımı hakkında her şey…

        Havuç Bitkisi Genel Özellikleri

        Havuç, Apiaceae familyasından Daucus carota türüne ait bir bitkidir. Havucun en bilinen ve en yaygın kullanılan kısmı, genellikle turuncu renkte olan köküdür. Ancak havucun kökünün yanı sıra yaprakları ve tohumları da kullanılır.

        REKLAM

        Havuç, iki yıllık bir bitki olup, birinci yılında yaprak ve kök oluşturur, ikinci yılında ise çiçek açar ve tohum verir. Ancak genellikle tarımsal üretimde sadece bir yıl boyunca yetiştirilir ve kökleri hasat edilir. Havuç insan sağlığı açısından oldukça faydalı bileşenlere sahiptir. İçeriğinde bulunan beta-karoten, antioksidan özelliklere sahiptir ve vücut tarafından A vitamine dönüştürülür.

        Havuç Çeşitleri Nelerdir?

        Havuç çeşitleri genellikle köklerinin şekli ve boyutlarına göre sınıflandırılır. En yaygın havuç çeşitleri Nantes, Imperator, Chantenay, Mini ve Danvers'dir. Türkiye'de en çok yetiştirilen havuç çeşitleri arasında Nantes, Flakkee ve Kral Chantenay bulunmaktadır.

        Havuç Ne Zaman Ekilir?

        Havuç hangi ayda ekilir sorusu bahçesinde kendi havuçlarını yetiştirmek isteyenlerin akıllarını kurcalayan bir sorudur. Havuç ekimi genellikle ilkbaharın erken dönemlerinde gerçekleşir. Bunun yanı sıra çeşidine ve iklim koşullarına bağlı olarak, havuç ekimi Mart ayından Ekim ayına kadar olan sürede de yapılabilmektedir.

        Havuç Nasıl Ekilir?

        Havuç ekimi özen gerektiren bir süreçtir ve ekimin başarısı, toprağın hazırlanışı, ekim derinliği, sulama ve bakım yöntemlerine bağlıdır. Şimdi bu adımları inceleyelim:

        REKLAM
        • Toprak hazırlığı: Havuçların yetişmesi için en uygun toprak türü, iyi drenajlı, gevşek ve kumlu topraktır. Toprağı ekime hazırlamak için ilk olarak toprağın yeterince derin olduğundan ve havuçların büyümesine engel olacak taş veya diğer sert materyallerden arındırıldığından emin olmalısınız.
        • Ekim zamanı: Havuç ekimi genellikle ilkbahar başlangıcında yapılır. Ancak, bölgenizin iklimine bağlı olarak, ekim zamanı değişebilir. İdeal sıcaklık 16-21°C arasında olmalıdır.
        • Tohumların ekimi: Havuç tohumları, hazırlanan toprak yatağına yaklaşık 1-2 cm derinliğe ekilir. Tohumlar arasında yaklaşık 2-3 cm mesafe bırakılmalıdır. Daha sonra tohumları hafifçe toprakla örtün.
        • Sulama: Ekimden sonra toprağı hafifçe sulayın. Havuç tohumları çimlenene kadar toprağı nemli tutmak önemlidir. Ancak, toprağın su ile doygun hale getirilmesinden kaçınılmalıdır çünkü aşırı sulama tohumların büyüyemeden çürümesine neden olabilir.
        • Bakım ve inceleme: Havuç tohumları genellikle 2-3 hafta içinde çimlenir. Çimlenme başladığında, bitkiler arasındaki mesafeyi korumak için incelemeyi gerçekleştirin. İnceleme, bitkiler arasında yaklaşık 4-5 cm mesafe olacak şekilde yapılmalıdır.
          REKLAM
        • Sulama ve besleme: Havuçlar düzenli sulama ve besleme gerektirir. Toprak yüzeyi kuru olduğunda sulama yapılmalı, aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Bitkilerin gelişimine yardımcı olmak için organik gübre kullanabilirsiniz.

        Havuç Ne Sıklıkla Sulanır?

        Havuç çok su ister mi sorusunun cevabı toprağı sürekli nemli tutmaktan geçer. Havuçlar, toprağı nemli tutmak için haftada 2-3 kez sulanmalıdır. Havuçlar orta düzeyde su tüketirler. Toprağın nemli tutulması önemli olsa da, aşırı suya dayanıklı değillerdir.

        Havuç Ekimi ve Sulaması

        Havuç ekimi direkt olarak tarlaya ya da bahçeye tohum ekimi şeklinde gerçekleştirilir. Drenajı iyi, haff ve organik madde bakımından yüksek toprakları tercih eden havuç İçin ideal sıcaklık 16-21°C’dir. Dengeli ve orta düzeyde bir sulamada havuç sağlıklı büyür ve yüksek verim verir.

        REKLAM
        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Kubilay Kos
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ