Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İSRAİL-HAMAS SON DURUM | İsrail-Hamas çatışması 6. gününde sürüyor: Gazze karanlığa gömüldü, binlerce kişi hayatını kaybetti!

        Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlatmasının ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ne doğru başlattığı "Demir Kılıçlar" operasyonu sürüyor.

        İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, "Kara operasyonu için hazırlanıyoruz, henüz karar vermedik" dedi.

        BM Filistin Özel Raportörü "Gazze nüfusunun büyük bir kısmı soykırıma maruz kalıyor, İsrail sivilleri bombalamayı bırakmalı" açıklamasında bulundu.

        İSRAİL, LÜBNAN'DA BİR NOKTAYI 'HATALI HAVA İHLALİ' NEDENİYLE VURDU

        İsrail ordusu, Lübnan sınırı yakınlarında yer alan Giyam beldesinde bir noktayı "hatalı hava ihlali değerlendirmesi üzerine" füzeyle vurduğunu açıkladı.

        İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde yer alan Nebatiye vilayetine bağlı Giyam beldesini füze ile vurdu.

        Bölgedeki AA muhabirinin elde ettiği bilgilere göre İsrail'den ateşlenen füze beldenin yakınındaki boş bir araziye düştü.

        İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise, "hava ihlali yapan bir düşman aracı değerlendirmesiyle önleyici füzenin ateşlendiği ancak bunun düşman hava unsuru olmadığının tespit edildiği" belirtildi.

        Sosyal medyada, İsrail'in kuzeyindeki Hermon Dağı'nın Safed kentinde Patriot füzesi ateşlendiğini gösteren görüntüler paylaşıldı.

        İSRAİL'DEN BEYT LAHYA'DAKİLERE 'EVLERİNİZİ BOŞALTIN' UYARISI

        İsrail ordusu, işgal altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya bölgesine yönelik saldırıya hazırlık olarak bölge sakinlerinin evlerini boşatmaları ve sığınaklara gitmeleri yönünde uyarıda bulundu.

        İsrail ordusu, uçaklardan Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahya beldesine "hava saldırısı yapılacağı" uyarısının yer aldığı broşürler attı.

        Broşürlerde, "Beyt Lahya bölgesi sakinleri, Hamas'ın operasyonları İsrail güçlerini, ikamet ettiğiniz bölgelerde harekete geçmeye sevk etti. Güvenliğiniz için derhal evlerinizi boşaltmalı ve bilinen sığınaklara gitmelisiniz." ifadelerine yer verildi.

        İsrail ordusu ayrıca Gazze Şeridi'nde Hamas'ın birçok hedefine saldırı düzenlemeye devam ettikleri yönünde açıklama yaptı.

        NUSEYRAT MÜLTECİ KAMPI VURULDU

        Gazze'de Nuseyrat Mülteci Kampı'nın vurulduğu açıklandı.

        Kısa süre önce yapılan bombardımanda en az 18 kişi hayatını kaybetti.

        GAZZE'DE SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKEBİLİR

        Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde sağlık sisteminin çökebileceği uyarısında bulunarak acil destek talep etti.

        Sağlık Bakanı Keyle, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırdığı Gazze'de hastanelerde tıbbi malzemelerde ciddi sorun yaşandığını belirtti.

        Hastanelerin kapasitesinden çok daha fazla yaralı olduğuna dikkati çeken Keyle, "Gazze Şeridi'nde sağlık sisteminin çökmesine karşı uyarıyoruz." ifadelerini kullandı.

        Başta Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşlar olmak üzere uluslararası örgütlerden acil sağlık yardımı isteyen Filistinli Bakan, çocukların da aralarında bulunduğu binlerce yaralının kurtarılması için Gazze Şeridi'nde sahra hastaneleri kurulması çağrısı yaptı.

        KIZILHAÇ: SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE

        Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Orta Doğu Direktörü Sözcüsü Imane Trabelsi, İsrail bombardımanı altındaki Gazze'de, insani durum endişe verici ve tehlikeli şekilde kötüleştiğini, sağlık sektörünün de çöküşün eşiğinde olduğunu söyledi.

        Trabelsi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede sağlık sektöründe yaşanan sorun nedeniyle tıbbi bakıma muhtaç insan sayısının arttığını belirterek, bu nedenle hastaneler, sağlık kurumları ve yardım ekiplerinin büyük baskı altında çalıştığını anlattı.

        ICRC Orta Doğu Direktörü Sözcüsü, "Gazze'deki insani durum çok endişe verici ve tehlikeli bir şekilde kötüleşiyor ve sağlık sektörü çöküşün eşiğinde" ifadelerini kullandı.

        İlaç ve yardım malzemesi stoklarındaki tükenmenin yanı sıra sağlık sektöründe elektrik sıkıntısı yaşandığını da vurgulayan Trabelsi, "Bu durum sağlık kurumlarını elektrik üretiminde özel jeneratörlere zorluyor ancak sektördeki akaryakıt stoklarının azalması nedeniyle bu bile çok zor ve çoğu durumda imkansız oluyor." diye konuştu.

        "REFAH SINIR KAPISI YENİDEN AÇILDI"

        Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açıldığı duyuruldu.

        Mısır açıklamada ayrıca "Gazze'ye yarım El Ariş Havalimanı'na gönderilebilir" ifadelerini kullandı.

        İSRAİL: SALDIRIDAN ÖNCEKİ GECE İŞARETLER VAR

        İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, Daniel Hagari Gazze Şeridi'nden başlatılan saldırılardan önceki gece birtakım hazırlıklar olduğu yönünde istihbarat işaretleri aldıklarını ancak böylesi bir saldırı için somut istihbarat uyarısı olmadığını söyledi.

        Filistinli grupların Gazze'den 7 Ekim'de başlattığı saldırılarda güvenlik zafiyet olduğu yönündeki eleştirileri değerlendiren İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, "Bu olayla ilgili somut bir istihbarat uyarısı yoktu. Böyle bir olayı kavrayamadık. Bir önceki gece bazı istihbarat işaretleri vardı ama böylesi bir hamlenin değil. Her şeyi derinlemesine araştıracağız." diye konuştu.

        İsrail ordusunun kuzeyden gelecek muhtemel bir saldırıya karşı hazırlık yaptığını aktaran Sözcü, askerlerin bölgedeki yerleşim alanlarının çevresinde devriye gezdiğini, kontrol noktaları kurduğunu, arazide tuzaklar hazırladığını ve bölgenin daha fazla birlikle takviye edileceğini söyledi.

        Bu arada İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin Rafah beldesine düzenlenen saldırılarda Kassam'ın denizci birliklerinin üst düzey lideri Muhammed Ebu Şamla'nın öldürüldüğü aktarıldı. Açıklamada, Şamla'nın evinde deniz saldırılarında kullanılacak mühimmatın saklandığı öne sürüldü.

        İSRAİL: ESİRLER DÖNMEDEN ELEKTRİK SU VERİLMEYECEK

        İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi’nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini söyledi.

        Katz, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, 6. gününe giren İsrail-Filistin çatışmasında abluka altındaki Gazze’de İsrail’in yoğun bombardımanı nedeniyle artan insani yardım çağrılarına cevap verdi.

        İsrailli Bakan, "Gazze'ye insani yardım mı? İsrailli esirler evlerine dönene kadar hiçbir elektrik şalteri açılmayacak, hiçbir su musluğu açılmayacak ve hiçbir yakıt kamyonu içeri girmeyecek." ifadelerini kullandı.

        Katz, İsrail’in Gazze’de silahlı-sivil ayrımı yapmaksızın toplu cezalandırma yöntemine başvurduğu yönünde yapılan uluslararası tepkilere, "İnsani olana karşı insani. Kimse bize ahlak dersi vermesin." sözleriyle çıkıştı.

        ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

        Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırıların ardından bölgede Filistinli silahlı gruplar ile İsrail arasındaki karşılıklı çatışmalar devam ediyor.

        Hizbullah'ın sabah antitank füzesi atmasının ardından İsrail ordusu, topçu atışlarıyla Lübnan'ın güneyindeki Sur kentine bağlı Dahayra beldesindeki Ehl Kur'an Camisi'ni ve en az 5 evi hedef aldı.

        Saldırı nedeniyle belde sakinlerinin çoğu evlerini terk etmek zorunda kaldı.

        Kassam Tugayları, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kentini R160 tipi roketle vurduklarını duyurdu. Saldırıya ilişkin daha fazla detay verilmedi.

        REKLAM
         Cumhurbaşkanı Erdoğan rehineler için devrede
        Cumhurbaşkanı Erdoğan rehineler için devrede Haberi Görüntüle

        BİNLERCE KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

        Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), devam eden İsrail bombardımanları nedeniyle Gazze'de yerinden edilenlerin sayısının 338 bin kişiyi geçtiğini duyurdu.

        BM Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldığı kaydedildi.

        BM Genel Sekreteri daha önce yapmış olduğu açıklamada, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) bağlı tesislerde barındığını aktarmıştı.

        BİNLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        Filistin'de Sağlık Bakanlığı "Filistin'de hayatını kaybedenlerin sayısı 1417'ye yükseldi" açıklamasında bulundu.

        Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, "İsrail elektrik, su ve yakıtı kesmeyi sürdürüyor, bu durum büyük tehlike yaratıyor, çok acı bir çevre ve sağlık felaketi yaşanabilir" uyarısında bulunarak, bunun sorumluluğunun İsrail işgalinde olduğunu kaydetmişti.

        REKLAM

        İsrail devlet televizyonu'na göre Gazze'den düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 1300'e ulaştı.

        HAMAS: AKSA TUFANI SAVUNMA OPERASYONUDUR

        Hamas Hareketi, 7 Ekim Cumartesi gününden bu yana süren "İsrail işgalinin Filistin'deki ihlallerine cevap olarak yürütülen Aksa Tufanı operasyonunun birinci dereceden bir savunma operasyonu olduğunu" belirtti.

        Hamas Hareketi'nin resmi internet sitesinde Hareketin Siyasi Büro Üyesi Hüsam Bedran'ın Aksa Tufanı'na ilişkin basın açıklaması yayımlandı.

        Bedran, açıklamasında "operasyonun İsrail işgalinin Filistin'deki ihlallerine bir cevap olarak, birinci dereceden bir savunma operasyonu olduğunu, İsrail askeri üsleri ve merkezlerini hedef aldığını" bildirdi.

        Hamas'ın silahlı güçlerine ilişkin "İsrailli sivilleri öldürdükleri" yönündeki İsrail iddialarını yalanlayan Bedran, şunları kaydetti:

        "Dinimiz, sivillere dokunmayı ve hedef almayı bize yasaklar. Hamas savaşçıları, Kassam Tugayları Komutanı Ebu Halid Dayf'ın videolarında da anlattığı gibi, sivillere dokunulmaması gerektiği yönündeki öğütlerini yerine getirmiştir"

        Bedran, İslam ve Arap dünyasına dimdik ayakta duran Filistin halkının yanında yer almaları çağrısında da bulundu.

        İSRAİL'DE ACİL DURUM HÜKÜMETİ KURULDU

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lider Benny Gantz, "acil durum hükümeti" kurma konusunda anlaştı.

        Gantz, Hamas'ın elindeki İsrailli esirleri geri almak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN REHİNELER İÇİN DEVREDE

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rehineler için devrede. Ankara rehineler için Hamas'la müzakere süreci yürütüyor.

        İsrail ile Hamas arasındaki gerginlik de her geçen saat tansiyon artarken Türkiye'nin rehineler için Hamas'la müzakere süreci yönettiği bildirildi.

        ABD GEÇİŞ KORİDORU İÇİN MISIR VE İSRAİL İLE GÖRÜŞÜYOR

        Beyaz Saray, Gazze'de yaşayan Filistinli siviller için insani yardımın önemli olduğunu belirterek, yardımların devam etmesi gerektiğini, güvenli geçiş koridorunun açılması konusunda da İsrail ve Mısır'la görüştüklerini bildirdi.

        REKLAM

        Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın toplantısında soruları yanıtladı.

        İsrail-Filistin çatışmasında 22 ABD'linin hayatını kaybettiğini belirten Kirby, 17 ABD'linin de kayıp olduğunu kaydetti. Kirby, bu sayıların artmaya devam edebileceği ihtimaline işaret etti.

        Kirby, şu anda rehinelerin kurtarılmasına yönelik herhangi bir operasyonel karar almadıklarını söyledi.

        Gazze'deki siviller için güvenli geçiş koridoru açılması hususunda İsrail ve Mısır'la aktif olarak görüştüklerini belirten Kirby, "Hamas'ın yaptıklarından siviller sorumlu değil. Onlar yanlış bir şey yapmadılar." şeklinde konuştu.

        Kirby, "Gazze'de yaşayan Filistinliler için insani yardımın önemli olduğuna inanıyoruz." diyerek, Filistinlilerin insani yardıma erişimleri için seçenekleri araştırmaya devam edecekleri mesajını verdi.

        İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI HALEVİ: GAZZE ASLA ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

        İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne sert saldırılar başlatacaklarını belirterek, "Gazze asla eskisi gibi olmayacak." dedi.

        Halevi, İsrail askerlerine hitap ettiği konuşmasında "Gazze Şeridi sınırı yakınlarında 7 Ekim'de gerçekleştirilen, yüzlerce İsraillinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırıdan Gazze'deki Hamas yetkilisi Yahya Sinvar'ın sorumlu olduğunu" savundu.

        Sinvar ve onun emri altındakilerin tamamının İsrail ordusunun hedefi olduğunu dile getiren Halev, "Gazze Şeridi asla eskisi gibi olmayacak." ifadesini kullandı.

        IRAK'TAN GAZZE'YE İNSANİ YARDIM

        İHA'nın haberine göre Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi’ne acil insani yardım gönderme kararı aldı.

        Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalar 6’ncı günde devam ederken, İsrail bombardımanın hedefindeki Gazze Şeridi’nde insanlık krizi yaşanıyor. Irak hükümeti Sözcüsü Basım el-Avadi yaptığı açıklamada, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin Mısırlı yetkililerle koordineli olarak Gazze Şeridi’ne insani yardım gönderme kararı aldığını aktardı. Açıklamada, tıbbi malzemeler ve insani ihtiyaçlarını içeren yardımların İsrail kuşatması altındaki Filistin halkına acilen gönderileceği kaydedildi.

        İSRAİL GÜÇLERİ OĞLUYLA SEYAHAT EDEN FİLİSTİNLİ ANNE VE OĞLUNU ÖLDÜRDÜ

        İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da özel araçla oğluyla birlikte seyahat eden Filistinli bir kadını öldürdüğü bildirildi.

        Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde İsrail güçlerinin Ramallah'ın kuzeydoğusundaki Silvad beldesi yakınlarında Filistinli kadın Rande Abdullah Accac (37) ile oğlunun bulunduğu araca ateş açtığı belirtildi.

        Deyr Cerir beldesinden olan Accac'ın sırtına isabet eden kurşun nedeniyle yaşamını yitirdiği, oğlunun da yaralandığı ifade edildi.

        Filistin Sağlık Bakanlığından konuya ilişkin yapılan kısa açıklamada da İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu Accac'ın hayatını kaybettiği kaydedildi.

        Bakanlık verilerine göre, son olayla birlikte Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, 7 Ekim sabahı İsrail'e başlattığı saldırılardan bu yana Batı Şeria'da İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu ölen Filistinlilerin sayısı 32'ye yükseldi, yaklaşık 600 kişi yaralandı.

        HİZBULLAH 1 İSRAİLLİ ASKERİN ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

        İsrail, Hizbullah’ın dünkü anti tank füzesi ile yaptığı saldırıda 1 askerinin öldüğünü duyurdu.

        İsrail resmi devlet televizyonu KAN, X sosyal medya hesabında yayınladığı haberde, ülkenin kuzeyinde Hizbullah'ın dün gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin detaylara yer verdi.

        Ülkenin kuzeyinde yer alan 221’inci Tugay'da görev yapan 22 yaşındaki bir askerin dün anti tank saldırısında hayatını kaybettiği ifade edildi.

        Lübnan Hizbullahı dün yaptığı açıklamada, sınırdaki Dahayra beldesi karşısında yer alan İsrail askeri mevzisinin füzelerle hedef alındığını duyurmuştu.

        Hizbullah, söz konusu saldırının 9 Ekim’de Hizbullah mensubu 3 kişinin ölümüne yol açan İsrail saldırısına "sert bir yanıt" olarak gerçekleştirildiğini ifade etmişti.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ