Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İsrail-Hamas çatışmasında 10. gün | Gazze'ye yoğun bombardıman, can kaybı artıyor! Gazze'de son durum: Kara harekatı başladı mı? - Son dakika haberleri

        Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı saldırılar başlatmış, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

         Netanyahu: Bir sonraki aşamaya hazır mısınız?
        Netanyahu: Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Haberi Görüntüle

        İsrail-Hamas çatışması 10. gününde devam ederken Gazze'ye yönelik saldırıları yoğun bir şekilde devam ediyor, İsrail'in kara operasyonu hazırlıkları sürüyor.

        GAZZE SAĞLIK BAKANLIĞINDAN DÜNYAYA ÇAĞRI: SAĞLIK EKİBİ GÖNDERİN

        Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye tüm uzmanlık alanlarından sağlık ekiplerinin gönderilmesi için dünya ülkelerine acil çağrıda bulundu.

        Gazze'deki Sağlık Bakanlığından konuya ilişkin açıklama yapıldı.

        Açıklamada, İsrail'in hastaneleri hedef aldığı hatırlatılarak, çok sayıda sağlık ekibinin öldüğü veya yaralandığı belirtildi.

        Acil yardım çağrısı yapılan açıklamada, "Sağlık Bakanlığı, tüm uzmanlık alanlarından gönüllü sağlık ekiplerinin gönderilmesi talebiyle dünya ülkelerine acil yardım çağrısı yapıyor." ifadeleri kullanıldı.

        GAZZE'DE YERİNDEN EDİLENLER BARINACAK YER ARIYOR

        AA
        AA

        Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle de Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, Gazze'de çok sayıda kişinin yerinden edildiğini, bazılarının uluslararası kuruluşların tesislerine sığındığını binlerce kişinin de okul ve hastanelerde kalacak yer aradığını söyledi.

        "İsrail masumları ve sivilleri öldüren bir devlettir." diyen Keyle, Gazze'de İsrail saldırılarında ölenlerin yarısının çocuk ve kadınlardan oluştuğunu kaydetti.

        Keyle, İsrail'in sağlık çalışanlarını 76 kez hedef aldığını belirterek, birçok sağlıkçının hayatını kaybettiğini ve çok sayıda ambulansın kullanılamaz hale geldiğini ifade etti.

        "YARINA EKMEK YAPACAK UNUMUZ YOK"

        AA
        AA

        AA'nın haberine göre, İsrail saldırılarının gece gündüz devam ettiği Gazze'de elektrik ve su kesintisi sıkıntısı gittikçe büyüyor.

        AA
        AA

        Filistinliler ekmek alabilmek için fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Fırıncı Enes Beşir, "Un tedarikinde zorlanıyoruz, bugün için yetecek kadar unumuz var, sonrası Allah kerim, yarına ekmek yapacak unumuz yok" dedi.

        KARA HAREKATI BEKLENTİSİ

        Beklenen kara harekatı öncesinde İsrail ordusunun yaklaşık 1 milyon insanı güneydeki topraklara gitmesini söylemesi üzerine Filistinliler kuzey Gazze'den kaçmak için harekete geçmişti. BM ise Gazze nüfusunun neredeyse yarısının tahliye edilmesinin felaket olacağını söylemişti.

        İSRAİL SAVUNMA BAKANI: BU SAVAŞ DURUMU SONSUZA KADAR DEĞİŞTİRECEK

        İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin Gazze Şeridi’ndeki Filistinli gruplarla savaşının "ölümcül ve durumu sonsuza kadar değiştireceğini" söyledi.

        İsrail basınındaki haberlere göre, Gallant, abluka altındaki Gazze sınırı yakında yer alan bölgelerde incelemelerde bulundu.

        Gallant, İsrail ordusunun Hamas’ı ortadan kaldıracağını söyleyerek, "Gazze'deki tüm tünellere ulaşacaklarını ve Filistinli grupların tüm üyelerini ortadan kaldırmadıkları sürece görevi yerine getirmemiş olacaklarını" dile getirdi.

        Filistinli gruplarla İsrail ordusu arasındaki savaşa işaret eden Gallant, "Güçlü bir savaş olacak, ölümcül bir savaş olacak, kesin bir savaş olacak ve durumu sonsuza dek değiştirecek bir savaş olacak." ifadelerini kullandı.

        İSRAİL'İN VERDİĞİ SÜRE DOLDU

        İsrail'in Filistinli sivillerin Gazze Şeridi'ni tahliye etmesi için saat 13.00'a kadar verdiği süre doldu.

        İsrail ordusu sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, saat 13.00'a kadar Gazze'nin güneyine doğru gitmek isteyen Filistinlilerin geçişine izin verileceği bildirmişti.

        REKLAM

        İsrail ordusu sözcüsü dün "IDF, Gazzelilerin güneydeki iki ana yol üzerinde 10.00 ile 16.00 arasında güvenli geçişine izin verecek" açıklamasında bulunmuştu.

        İsrail ordusu, Tel Aviv'de sirenlerle olası roket saldırılarına karşı uyarı yapıyor.

        İsrail İletişim Bakanlığı dün Gazze Şeridi'nde su ve elektriğin ardından tüm internet hizmetlerini durduracağını duyurmuştu.

        İSRAİL: ORTA DOĞU'NUN NERESİNDE OLURSA OLSUN FAALİYET GÖSTERECEĞİZ

        İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, ülkesinin güvenlik hedeflerine ulaşması için ordunun "Orta Doğu'nun neresinde olursa olsun faaliyet göstereceğini" söyledi.

        Times of Israel'in haberine göre, Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail güçlerinin " gayet hazırlıklı olduğunu" ifade etti.

        Sözcü Hagari, "Her zaman çevremize, tüm Orta Doğu'ya bakıyoruz. Ordu, İsrail'in güvenlik hedeflerini gerçekleştirmek için Orta Doğu'nun neresinde olursa olsun faaliyet gösterecek. Tüm alanlarda oldukça hazırlıklıyız." dedi.

        İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, Lübnan sınırında da zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

        Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine tanksavar füzesi atılması nedeniyle bir İsrailli hayatını kaybetmiş, İsrail ordusu da Lübnan'da füzelerin fırlatıldığı alanları bombalamıştı.

        İSRAİL ORDUSU: 155 REHİNENİN AİLELERİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

        İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne götürülerek rehin alındığı tespit edilen 155 kişinin aileleriyle görüşüldüğünü açıkladı.

        İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

        Hagari, 7 Ekim'de İsrail'e giren Filistinli gruplarca rehin alınarak Gazze'ye götürüldüğü tespit edilen 155 kişinin ailesiyle irtibata geçildiğini belirtti.

        İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

        Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

        Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

        HAMAS SDEROT'A FÜZE FIRLATTI

        İsrail-Hamas çatışmaları 10. gününde devam ederken Hamas, İsrail'in Gazze sınırındaki Sderot kentine füze fırlattı, füzenin düştüğü alanda yangın çıktı.

        CAN KAYBI ARTIYOR

        İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 670'e yükseldi.

        Buna göre, aralıksız süren yoğun bombardımanın 10'uncu gününde toplam 2 bin 670 kişi öldü, 9 bin 600 kişi yaralandı.

        Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

        TOPLU MEZARLAR KAZILIYOR

        İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında hayatını kaybedenler için toplu mezarlar kazılmaya başlanırken, kimliği belirlenemeyen yaklaşık 100 kişi toplu mezara defnedildi.

        İsrail’in düzenlediği bombardımanlarda can kaybı her geçen gün artmaya devam ederken, Gazze Şeridi’nde toplu mezarlar kazılmaya başlandı. İsrail saldırılarında hayatını kaybeden kimliği belirlenemeyen yaklaşık 100 kişi toplu mezara defnedildi.

        Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Seleme Maruf, Gazze’de toplu mezarlar hazırlandığını belirterek, "Şifa Hastanesi morglarında çok sayıda cesedin bulunması ve yakınlarının defnetmeye gelmemesi nedeniyle cesetlerde bozulma işaretleri görülmeye başlandı. İşgalcilerin katliamları sonucunda onlarca cansız bedenin gelmeye devam etmesi ışığında, yaklaşık 100 kişinin defnedilmesi için toplu mezar hazırlandı" dedi.

        İRAN: GENİŞ KAPSAMLI SONUÇLARI OLUR

        İran, İsrail'in "savaş suçları ve soykırımı" derhal durdurulmadığı takdirde "geniş kapsamlı sonuçları olacağı" uyarısında bulundu.

        REKLAM

        İran'ın Birleşmiş Milletler'deki daimi misyonu şu ifadeleri kullandı:

        "Bunun sorumluluğu BM'ye, güvenlik konseyine ve konseyi çıkmaza sürükleyen devletlere aittir."

        HALEP HAVALİMANI'NA SALDIRI

        Suriye’de Beşşar Esad yönetiminin kontrolündeki Halep Havalimanı’na yine saldırı düzenlendi.

        AA’nın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Halep'teki uluslararası havalimanı 3 ayrı roket saldırısıyla hedef alındı.

        Şam yönetiminin haber ajansı SANA'nın askeri kaynağa dayandırdığı haberinde de Halep Havalimanın yerel saatle 23.35’te İsrail tarafından hava saldırısıyla vurulduğu iddia edildi.

        Haberde, "Pistler zarar gördü. Havalimanı da hizmet dışı kaldı." ifadesine yer verildi.

        İsrail 12 Ekim’de Şam ve Halep'teki uluslararası havalimanlarının eş zamanlı olarak hedef almış hizmet dışı kalmasına sebep olmuştu.

        "GAZZE'DE 600 BİN FİLİSTİNLİ KUZEYDEN GÜNEYE GEÇTİ"

        İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas Hareketi ile yaşanan savaş sebebiyle Gazze'de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiğini bildirdi.

        Times of Israel'in haberine göre Hagari, Hamas'ın engelleme çabalarına rağmen 600 bin Filistinlinin Gazze'den güneye tahliye edildiğini kaydetti.

        İsrail ordusunun, gelecek günler içinde Gazze Şeridi'nin kuzeyini yoğun şekilde hedef alacağını belirten Hagari, "Dünyayı temin ederim ki, olaylara karışmayan vatandaşlara en az zarar vererek uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Bizimle düşmanlarımız arasındaki fark budur." ifadelerini kullandı.

        İsrail yönetimi, yakın olduğu düşünülen kara harekatı öncesinde Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin evlerini terk edip güneye yönelmeleri çağrılarında bulundu.

        OCHA: GAZZE HASTANELERİNDE 24 SAAT YETECEK YAKIT VAR

        Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.

        OCHA, X platformundaki paylaşımında Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yaklaşık 24 saat yetebileceğini duyurdu.

        OCHA ofisinden Gazze'deki duruma ilişkin günlük raporda, yedek trafoların durmasının binlerce insanın hayatını tehlikeye atabileceği belirtildi.

        Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, raporda, Gazze'de benzeri görülmemiş "insanlık dışı" durumun ciddiyeti ve temel tedariklerin tükenmesi konusunda uyardı.

        Hastings, OCHA'da var olan suyun bugün ya da en geç yarın biteceğinin altını çizerek, "Su halen kapalı. İhtiyacımız olan, en azından Gazze'nin güneyindeki kuyuların doldurulması için su tedarikinin yeniden sağlanması. Bunun derhal olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

        İnsani sebepler için ateşkes çağrısında bulunan Hastings, "Mesele insanlığımızı kaybetmeyle ilişkili. Uluslararası toplum bu durumun devamına izin verirse, bu tanık olduğumuz şey en basit haliyle gayri insanidir" dedi.

        *Haberin görselleri Associated Press ve Anadolu Ajansı tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ