Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İyot Fazlalığı Nedir, Neden Olur ve Hangi Hastalıklara Yol Açar? Vücutta İyot Fazlalığı Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Olur?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İyot, insan sağlığı için vazgeçilmez besin kaynaklarından biridir. Vücut kendi içinde iyot üretmediği için bu besin dışarıdan alınır. Gün içinde alınması gereken iyot oranı ise kişilerin yaşına, bağışıklığına ve metabolizmasına göre değişiklik gösterir. Bu yüzden fazla iyot alımı da sağlık için zararlı olabilir. Peki, iyot fazlalığı nedir? Sizler için hazırladığımız yazımızda konuyla ilgili bilinmesi gereken her şeyi bir araya getirdik...

        İyot Fazlalığı Nedir?

        İnsan vücudunun üretemediği ve dışarıdan alınması gereken bir besin olan iyot, sağlık için faydalıdır. Sağlıklı bir kişinin vücudunda iyot troid bezinde depolanır ve iyot oranı 15-20 mg arasında değişiklik gösterir.

        REKLAM

        Vücutta İyot Fazlalığı Neden Olur?

        İyot fazlalığı, kişilerin bebeklikten erişkinliğe olan kadar dönemden itibaren tuz ya da iyotlu besinleri tüketmesinden ortaya çıkar. Özellikle iyot damlası isimli ürünlerin de bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi iyot fazlalığına yol açabilir.

        İyot Fazlalığı Zararları

        Sağlık için oldukça faydalı bir besin olan iyotun fazlalığı ise sağlık için zararlar taşır. İyot fazlalığı ile birlikte tiroit bezindeki hormon üretimi bozulur. Bunun yanı sıra kişilerin derisinde alerjiler görülür ve sivilce üretimi artar.

        Vücutta İyot Fazlalığı Belirtileri

        Vücutta iyot fazlalığı meydana geldiğinde bazı belirtiler ortaya çıkar. İşte iyot fazlalığının belirtileri :

        • Halsizlik
        • Cilt kuruluğu
        • Yorgunluk
        • Cilt derisinde kalınlaşma
        • Zihinsel fonksiyonlarda zayıflama, unutkanlık
        • Kabızlık
        • Saçta güçsüzleşme ve dökülme
        • Hızlı kilo alımı
        • Odaklanma sorunu
        • Aşırı üşüme
        • Regl periyotlarında düzensizlik
        • Saç ve tırnak kırılması
        • Depresif ruh hali
        • Hamile kalırken zorluk yaşama

        İyot Fazlalığı Tedavisi

        REKLAM

        Tiroit yüksekliği ile birlikte kişilerin tedavisine aksatılmadan başlanmalıdır. Bu kapsamda sentetik T3 ve sentetik T4 isimli ilaçlar tiroit hormonunu düzenlemek için kullanılır. Bu dönemde aşırı bir hormon salgılandığı için bunu baskılamada yardımcı olan ilaçlar kullanılır. Radyoaktif denilen ve halk arasında atom tedavisi olarak da adlandırılan tedavi kullanılır. Eğer iyot fazlalığı ilerlemiş bir seviyede ise cerrahi operasyon ile tiroit bezleri de alınabilir.

        İyot Fazlalığı Hangi Hastalıklara Yol Açar?

        İyot fazlalığı sağlık için oldukça olumsuz bir durumdur. Hormon dengesinin bozulmasının yanı sıra farklı hastalıklara da yol açabilir. Vücutta fazla iyot birikimi meydana geldiği için özellikle deri hastalıklarına neden olabilir. Deride fazla sivilce oluşumunu yaşanır. İyot fazlalığı gebe kalma ihtimalini de olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu yüzden normal değerlerin üzerine çıktığı anda fazla iyotun baskı altına alınması gerekir.

        Vücuttan Fazla İyot Nasıl Atılır?

        İyot, insan vücudunda üretilen bir besin değildir. Ancak sağlık için çok önemlidir ve dışarıdan besinler ile vücuda iyot alımı gerçekleşir. Ancak bazı yanlış tüketim alışkanlıkları ve iyot damlasının dengesiz kullanımı fazla iyot birikimine yol açar. İyotun sadece yüzde 30’u tiroid bezine gider. Geri kalan yüzde 70 ise böbreklerde birikir. Bu yüzden fazla iyot, idrar yolu ile dışarı atılır. Bu yüzden kişilerin fazla su tüketimi önerilir. Eğer doğal yollar ile fazla iyot vücuttan atılmaz ise burada hormon dengeleyici ilaçlar ile fazla iyot değerleri kontrol altına alınmalıdır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Kubilay Kos
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ