Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kablosuz kulaklıklar kanser mi ediyor? DNA'da bozulma ve kanser riski oluşturuyor!
        1

        Biyokimyacı Jerry Philips, Medium sayfasında bu konuyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Elektromanyetik alanlarda yaşanan aktivitenin insan DNA'sına yaptığı hasarlardan bahsedildi. Kesin olmamakla beraber bu alan aktivitelerinin insanlara zarar vermesi mümkün.

        2

        SİNYALLER DİREKT OLARAK BEYNE İLETİLİYOR

        Bluetooth kablosuz kulaklıklar hakkında duyulan en büyük endişe, sinyallerin diretk olarak kulak kanalına yerleştiriliyor olması ve böylece beyin dokularının yüksek radyo frekanslarına maruz kalması. Radyo frekanslarda bulunan radyasyon seviyesi insan sağlığına ve hücre dokularına zarar verdiğine dair kesin bir bulgu yok.

        3

        Ancak 2015 yılında 250 ila 200 bilim insanından oluşan ekibin Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü'ne ilettiği raporda, iyonlaşmayan elektromanyetik alanların insan sağlığına etkileri konusunda endişe duydukları bir imza bulunuyor.

        4

        2015 yılında Bluetooth kulaklık kullanımı bu kadar yaygın olmadığı için raporda bluetooth cihazlardan ve kulaklıklardan bahsedilmiyor. Raporda bahsedilen elektromanyetik alanlar ve Wi-Fi cihazları ve akıllı aletler gibi birçok cihaz.

        5

        İYONLAŞMAYAN MANYETİK ALAN TEHLİKE OLUŞTURUYOR

        Bahsedilen iyonlaşmayan manyetik alan, kısaca EMF'nin Uluslarası Bilim Temyiz Direktörü olan Elizabeth Kelley tarafından şöyle açıklanıyor "İyonlaşmayan elektronik alanların her yerde bulunması ve bluetooth başta olmak üzere diğer tüm kaynaklardan yayılan radyasyon konusu ciddi endişeler oluşturuyor."

        6

        HENÜZ NET BİR KANIT YOK

        Tüm bu değerlendirmelerle beraber bluetooth kulakların en az diğer cihazlar kadar radyasyon yaydığı ve tehlikeli olduğu düşünülüyor olsa da henüz net olarak kanıtlanmış bir durum yok, çoğu bilim insanı net bir kanıt sunmuyor. Amerikan Kanser Derneği'nin yaptığı bir başka açıklamaya göre ise söz konusu cihazlardan yayılan elektromanetik dalgaların insan hücrelerine direkt müdahale edebilecek ve kansere neden olabilecek gücü yok.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ