Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kilo verememenin nedenleri
        1

        Uzman Diyetisyen Betül Ünlüsoy, D vitami seviyesinin düşük olmasının kilo vermeyi zorlaştıran etkenler arasında yer almakta olduğunu söyledi.

        2

        İHA'nın haberine göre; kemik sağlığından ruh sağlığına kadar birçok durumu dengede tutan hayati bir vitamin olan D vitaminini eksikliği kadar fazlalığı da tehlikeli.

        3

        Uzman Diyetisyen Betül Ünlüsoy, dönem dönem takip edilmesi gereken kan parametrelerinden biride D vitamin seviyesi olduğuna işaret etti.

        4

        Son yıllarda gerek ülkemizde gerek ise dünyada "D vitamini eksikliği" çok sık karşılaşılan bir sorun haline dönüşmüş olduğunu ifade eden Ünlüsoy, D vitaminin eksik olması aşırı yorgunluklara, uyanamamaya, depresyona, bağışıklığın düşmesine, astım hastalığına, sürekli üşümeye neden olduğunu belirterek, şunları söyledi:

        5

        "D vitamininin düşmesi aynı zamanda kalsiyumun emiliminde de negatif etki gösterdiği için bir zaman sonra kan parametrelerinizde kalsiyum seviyesinin düşmesine de neden olduğunu görebilirsiniz.

        6

        Bu durum karşısında D vitamini eksikliğinin giderilememesi özellikle yaşlı bireylerde eklem ağrılarının artmasına ve osteoporoz sürecinin hızlanmasına etken olmaktadır.

        7

        Ayrıca son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu D vitamin seviyesinin düşük olması kilo vermeyi zorlaştıran etkenler arasında yer almaktadır."

        8

        AŞIRI YAĞLI VÜCUDA SAHİP BİREYLERDE D VİTAMİNİ EMİLİMİ AZALIYOR

        D vitaminin düşmesinin birçok nedeni olduğunu ifade eden Ünlüsoy, "Eski zamanlardan gelen bir söz 'Güneş girmeyen eve doktor girer' ne doğru bir sözmüş.

        9

        Yılın neredeyse tamamını ofis, iş ortamında geçirmekteyiz. Bu sebeple gün içerisinde ki güneş ışınlarını vücudumuz yeterli düzeyde alamamakta ve sonuç olarak D vitamini eksikliği yaşanabilmektedir. Diğer önemli nedenlerden biride her geçen gün sayısı dünyada artmakta olan obezite.

        10

        Aşırı yağlı vücuda sahip bireylerde D vitamini emilimi azalmaktadır. Bunların yanında eksik beslenme veya kullanılan ilaçlar da D vitamini eksikliğine yol açabilmektedir.

        11

        Beslenme noktasındaki eksikliğimizi; yağlı balık tüketimine özen göstererek (somon, ton balık gibi), yumurta sarısı, süt ürünleri, balık karaciğeri, yağlı tohumlar (ceviz gibi) tüketerek giderebiliriz. Fakat bu besinler D vitamini eksikliğini tek başına karşılayamamaktadır.

        12

        Hekime danışarak, hekiminizin uygun gördüğü dozda 'D vitamini' takviyesi kullanmalı ve mümkün oldukça güneş ışınlarından faydalanmaya çalışmalısınız" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ