Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türkiye ve dünyadan yıldızların net görüldüğü yerler
        1

        Mağrur akşam yıldızı. Senin ışığın daha değerlidir benim için. Çünkü yüreğime mutluluk verir. Göklerdeki gururun geceleri...” Edgar Allen Poe’nun bu şiiri yıldızlı bir gecede yazdığı söylenir. HT Cumartesi'nden Ece Ulusum'un haberi...

        2

        Ancak bugün bir metropoldeki parktan baksaydı gökyüzüne ışık kirliliğinden pek bir şey göremeyecekti... Yıldız kayınca dilek dileriz, onlardan ilham alıp hikâyeler yazarız, yıldız falımıza baktırırız ancak onları çıplak gözle izleyemeyiz. Dünyadaki insanların 3’te 2’si şehirlerde yaşıyor. Ancak ışık kirliliğinden dolayı gökyüzünü neredeyse göremiyor.

        3

        Uzmanlar “Şehirde yetişen insanlar gökyüzünü ancak bilimkurgu filmlerinde görüyor” diyor. Haklılar, gökyüzündeki cisimleri tamamen görebilmek için ışıksız ve bulutsuz bir ortam gerekiyor. Sadece yapay ışıklandırma değil, ayışığı ve çok yüksek yerlerde kutuplardan yansıyan ışıklar da etkili. Doğru zamanda doğru yerde olmak gerçekten önemli.

        4

        100 milyar yıldızdan sadece 10-15’ini görmekle yetinmeyen maceraperestlerin yeni tutkusu astroturizm yani yıldızlararası kamp. Yani ışık kirliliğinin en az olduğu yüksek bölgelerde yıldızlar altında kamp yapmak. Onlara “stargazer” yani hayalci deniyor...

        5

        Uluslararası Karanlık Gökyüzü Derneği bunun insanlara iyi geleceğini söylüyor ve “Ruhen iyileşme kanıtlandı” diyor. Yıl bitmeden kendinizi yenilemenin tam zamanı. Zira kasım ve şubat ayları arasında kuzey yarımkürede Orion Takımyıldızı görülebiliyor. Yıldız haritanızı hazırlayın; işte size karanlık gökyüzü rezervleri...

        6

        Exmoor Ulusal Parkı, İngiltere

        2011 yılında Uluslararası Karanlık Gökyüzü Derneği tarafından, düşük ışık kirliliği seviyeleri nedeniyle Avrupa’nın ilk uluslararası karanlık gökyüzü rezervini almaya hak kazandı. Uzmanlar burada karanlık gökyüzünde çıplak gözle 3 bin kadar yıldız görebileceğinizi söylüyor. İşin içine teleskop da eklerseniz sayı milyarları buluyor. Şansınız varsa bir uydu, NASA’nın istasyonunu ve Satürn’ün halkalarını bile görebilirsiniz.

        7

        Atacama Çölü, Şili

        Dünyanın en kurak yeri ancak dünyanın en iyi gökyüzü manzarasını çıplak gözle seyretmek için doğru yer. Burası astronomi meraklılarının cenneti. Birçok gözlemevi de burada buluyor. Çöldeki birçok nokta optimum seviyede. Şili’den arabayla kolayca gidilen çölde genellikle şeffaf ve berrak bir gökyüzü var. Kırmızı kayalar ve topraklar insanın kendisini Mars’ta hissetmesini sağlıyor.

        8

        Southwest Ulusal Parkı, ABD

        Buradaki görevlinin gececilere en önemli uyarısı şu: “Parkın yarısı ger- çekten karanlık!” Bu bölge büyük uğraşlar sonucu ayakta tutulabilmiş. ABD Ulusal Park Hizmeti son kalan doğal karanlık gökyüzünü korumak için çok çaba gösterdi. Her gün yüzlerce kişi kamp yapıyor. Amatör gökbilimciler sıklıkla yaz aylarında teleskoplar kurar, maceracılarsa gece vakti astronomi yürüyüşleri yapar...

        9

        La Palma, Kanarya Adaları

        Bu huzurlu bölge Kuzeybatı Afrika kıyısına sadece 260 mil uzakta. Adada 7 bin 870 fit yükseklikteki Caldera de Taburiente’nin yanından yukarı bakınca bulutların üstünde ve okyanusun karanlığın altında hissediyorsunuz.

        10

        Hawaii’deki yüksek yanardağlar

        Mauna Kea, dünyaca ünlü gözlemevinie ev sahipliği yapıyor. Gün batımından sonra zirve (Deniz seviyesinden 13 bin 800 fit yükseklikte) ziyaretçilere kapalı. Ancak civarda birçok park var ve sürekli etkinlikler yapılıyor, gece yürüyüşleri, konserleri, piknikler... Yanardağı eteklerinde gezerken tedirgin olabilirsiniz ancak sadece sönmüş olanların civarında gezebiliyorsunuz.

        11

        Batı Avustralya taşra bölgesi

        Avustralya’da şehir merkezi dışında neredeyse her yer karanlık. Yapmanız gereken bir araç kiralayıp en rahat noktayı seçerek kamp kurmak.

        12

        Ulusal Sagamartha Parkı, Nepal

        Söylentilere göre dünyanın çatısı gökyüzüne burada dokunuyor. Himalaya köylerinde ve yürüyüş turlarında, özellikle Everest Dağı’nın üzerinde Namche Çarşısı’nın yakınındaki Sagamartha Ulusal Parkı’nda yıldızlara dokunabildiğinizi düşünebilirsiniz.

        13

        Alqueva Dark Sky, Portekiz

        Portekiz’in güney yarısındaki Alentejo, karanlık gökyüzü rezervlerinin en rahatları arasında. Çünkü bu tür seyahatçiler için az ışıklı kır evleri inşa edilmiş. Seyirciler gece boyu hamaklarında sallanırken gökyüzünü izleyebiliyor. Burada binlerce yıldız çıplak gözle görülebiliyor.

        14

        Türkiye’de nerelere gidelim?

        Türkiye’de ışık kirliliği haritasına bakarak en az kirliliğin bulunduğu yüksek bölgeleri sizin için derledik. Ancak Türkiye’de ideal karanlık gökyüzü rezervi yok. İşte vakti ve bütçesi olmayanlar için ideal rotalar.

        15

        Sivri Dağ Milli Parkı, Antalya: Konyaaltı’nda bulunan park hem yüksek hem de gerçekten karanlık. Ancak çok sıcak günlerde hava berrak olmayabiliyor, serin günler daha ideal. Parkta konaklama izni alamadığınız takdirde civarında da yüksek bölgeler bulunuyor.

        16

        Gelemiş, Antalya: Burası Kaş’ta bir köy. Az nüfuslu ve sakin bir yer. Sakinleri geceleri yıldızlar altında bir demlik çay eşliğinde sohbet etmeye çok alışık. Kamp yapmak istemiyorsanız butik, küçük oteller bulunuyor.

        17

        Hatila Vadisi Milli Parkı, Artvin: Doğu Karadeniz’in ucundaki vadiye gitmeden önce çok soğuk olacağını ve gerçekten karanlık olacağını unutmayın. Burası yağmur dönemleri dışında bulutsuz ve epey rüzgârlı. Yine de eşsiz manzara için her şeye değer.

        18

        Teke Dağı Milli Parkı, Ankara: Beypazarı’na yakın olan park Türkiye’nin ışık kirliliği en az olan bölgelerinden biri. Karanlık olduğu kadar da sessiz.

        19

        Kartal Gölü Tabitatı, Muğla: Denizli il sınırına paralel olan gölün civarında gece yıldızlar altında yürüyüşler yapabilirsiniz. Düzlük bölgeleri olduğundan gece bisiklet turlarını da bir düşünün...

        20

        YANINIZA BUNLARI ALIN

        Bu noktalar rüzgârlı ve ani hava değişikliklerinin çok sık görüldüğü yerler. Hava gecenin ortasında eksileri bulabiliyor. O yüzden mutlaka kalın giyinin. Ayaklarınızı ve boynunuzu sıcak tutarsanız gece boyu yıldızları seyredebilirsiniz.

        21

        Kaliteli bir termosa mutlaka içinizi ısıtacak bir içecek doldurun. Gözünüzün alışması 20 dakikayı bulabiliyor. Bu yüzden paniklemeyin ancak her koşulda yanınıza birkaç el feneri ve pil bulundurun.

        Kamp malzemelerinizin arasında telsiz telefon bulundurabilirseniz iyi olur. Çünkü bu noktalarda telefon çekmiyor. Yıldızlara yakın olmak için sosyal dünyaya mola vermeniz gerekecek.