Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Muşlu öğrencilerin projesi uzayda test edilecek
        1

        Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın 9 Ocak 2024'te uzaya gerçekleştireceği yolculukta uygulayacağı bilimsel deneylerden biri de Muş'ta Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin geliştirdiği proje oldu.

        Fotoğraf: DHA

        2

        Propolisin mikro yer çekimi ortamında bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılacağı projenin koordinatörü öğretmen Birsen Geçer ve öğrencileri Baver Bedirhan Bingöl, Zeynep Nehir Çamlıca ve Dilşah İmran Avcı, Vali Avni Çakır'ı ziyaret etti.

        Fotoğraf: DHA

        3

        İLK TÜRK ASTRONOTU 9 OCAK'TA UZAY SEYAHATİNE ÇIKACAK

        Projeyle ilgili öğrencilerden bilgi alan Çakır, gazetecilere Cumhuriyet'in 100. yılında ilk Türk astronotunun, 9 Ocak'ta uzay seyahatine başlayacağını hatırlattı.

        Fotoğraf: DHA

        4

        Bunun Türkiye için gurur verici olduğunu anlatan Çakır, "Üç öğrencimiz tarafından hazırlanan proje, uzay yolcularının uygulayacağı deneyler arasında yer aldı. Arıların ürettiği propolis maddesinin koruyucu özelliği uzayda test edilecek. Türkiye çapında bu projenin birinci olması ve uzaya gidecek projeler arasında yer alması ayrıca gurur verici." dedi.

        Fotoğraf: DHA

        5

        PROPOLİS UZAYDA TEST EDİLECEK

        Projenin bilim dünyasına katkı sağlayacağını belirten Çakır, şunları kaydetti:

        "Propolisin koruyucu özelliğini biliyoruz. Bunun yer çekiminin daha farklı olduğu ortamda etkisinin nasıl olacağı şeklinde bilimsel araştırma yapılacak. Biz de bu araştırmanın sonucunu merakla bekliyoruz. Çocuklarımızın başarısıyla gurur duyuyoruz.

        Fotoğraf: DHA

        6

        Bilim ve Sanat Merkezi, bu ve benzer projelerde inşallah ilerleyen süreçlerde daha iyi yerlere gelecektir. Bu tür projelerin ortaya çıkarılması için yaratılan rekabet ortamı ülke çapında olduğu gibi ilimizde de çocuklarımızın bu anlamda motivasyonunu ciddi bir şekilde artırıyor. Bu konuda dünya çapında da başarı elde etmek gurur verici."

        Fotoğraf: DHA

        7

        "PROJEMİZ, ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU'NDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK 13 DENEYDEN BİRİSİ OLDU"

        İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç da öğrencilerin bir yıldır proje için hazırlık yaptığını dile getirerek, projenin Cumhuriyet'in 100. yılında Muş için gurur verici olduğunu ifade etti.

        Fotoğraf: DHA

        8

        Teknoloji Tasarım Öğretmeni ve Proje Koordinatörü Birsen Geçer de "Projemiz, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirilecek 13 deneyden birisi oldu. Eğitimde astronotun deneyi uygularken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda öğrencilerimizce bilgiler verildi.

        Fotoğraf: DHA

        9

        Deneyimizin kabul edilmesinden sonra öğrencilerim adına çok mutlu oldum çünkü uzaya ilk kez bir Türk astronotun gönderilmesi çok farklı bir şeydi. Çocuklarımız geleceğimize yön verecekler. Bu çalışmanın onların ufkunu açacağını, merak ve araştırma duygularını artıracağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

        Fotoğraf: DHA