Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlığınız tehlikede mi? X-Ray'den besinlere radyasyon bulaşma riski var mı?
        1

        Havalimanlarında, spor salonlarında ve alışveriş merkezlerinde güvenlik kontrolü için kullanılan X-Ray cihazları hakkında sağlığı tehdit ettiğine dair iddia ortaya atıldı. Cihazların üzerinde bulunan radyasyon sembolü birçok kişinin endişe duymasına neden oldu. Peki X-Ray cihazları sağlığı tehdit edecek kadar radyasyona maruz bırakıyor mu?

        2

        X-RAY CİHAZLARINDA İYONİZE EDİLMİŞ RADYASYON BULUNUR

        X-Ray cihazlarında bulunan radyasyon oranı sağlığı tehdit edecek kadar büyük bir oranda değil. Bu cihazlarda iyonize edilmiş tipte radyasyon bulunur. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun X-Işını Paket Kontrol Cihazlar İçin Radyasyon Güvenliği Kılavuzu'na göre, güvenlik amacıyla kullanılan X-Ray cihazlarındaki radyasyon oranı yaklaşık 0,2 milirad dozunda.

        3

        BİR GÖĞÜS RÖNTGENİ VEYA DİŞ RÖNTGENİNDEN DAHA ÇOK RADYASYON ALINIR

        X-Ray cihazlarından verilen 0,2 milirad dozundaki radyasyon besinleri ve eşyaları etkilemiyor. Hatta bir göğüs röntgeninden alınan radyasyon oranı bin kat, diş röntgeninden alınan doz ise on kat daha fazladır.

        4

        BESİNLERDE VE EŞYALARDA HERHANGİ BİR RADYOAKTİF KALINTI BIRAKMAZ

        ABD Gıda ve İlaç Dairesi X-Ray cihazlarından besinlere ve eşyalara bulaşan radyasyonun bilinen bir yan etkisi olmadığı belirtmiştir. X-Ray cihazlarının yaydığı radyasyon her insanın yıllık olarak maruz kaldığı radyasyon oranından 200 kat daha düşüktür.

        5

        Besinlerde ve eşyalarda herhangi bir radyoaktif kalıntı kalmadığı da bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

        Kaynak: Teyit.org

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ