Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Erdoğan Habertürk TV, Show TV ve Bloomberg HT ortak yayınında

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Habertürk TV, Show TV ve Bloomberg HT ortak canlı yayınında Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakın ben ekonomi tahsili gördüm ve o günden bugüne, hocalarımız bize özellikle 'Ekonomi cesaret ister' derlerdi. Daha sonra ben siyasi yaşamımda, hayatımda buna şunu ilave ederdim; Ekonomi cesaret ister eyvallah ama hayat da bir cesaret işidir, hele hele siyaset tam bir cesaret işidir. Bunu göze alamayan, bunu yapamayan zaten bu işe hiç girmesin. E tabii ki belli bir bedeli ödemeyi de ne yapacaksın, göze alacaksın. Onun için biz 81 vilayetin 81'ini de defalarca dolaştık ama bakıyoruz ki muhalefetin böyle bir şeyi bugüne kadar olmadı." diye konuştu.

        GENELKURMAY BAŞKANI AKAR VE MİT MÜSTEŞARI FİDAN

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Genelkurmay Başkanı Akar ve MİT Müsteşarı Fidan'ın kabineye gireceği iddiaları) Şu anda böyle bir düşünce söz konusu değil ama dünyada özellikle başkanlık sisteminin uygulandığı yerlerde, Genelkurmay Başkanları olsun, Milli İstihbarat Teşkilatları olsun çok büyük önem ifade ederler. Tabii ki şimdi bizim dönemimizde de bu birimler bu önemlerini koruyacaklar ama bunlar hangi sorumlulukları üstlenerek bunu koruyacaklar, şu anda yapılan çalışmalarla onların içeriğini de dolduruyoruz." şeklinde konuştu.

        KABİNE VE PARLAMENTO DENGESİ

        Erdoğan, aday gösterilmeyen bakanlarla ilgili soru üzerine "Bu biraz da arkadaşlarımızın kendi tercihleri. Onlar farklı bazı düşünceler içerisinde de olmuş olabilirler. 'Siz aday olmayın', diye böyle bir danışıklı dövüş söz konusu değil. Gelecekte parlamento sayısı birçok şeyi de belirleyecek. Biliyoruz ki, parlamentodan kabineye alınacak olan arkadaşlar sebebiyle o sayı azalıyor. Çünkü parlamentodan istifade ederek kabineye eğer bakan alırsanız, onu kaybediyorsunuz. Nerede? Parlamentoda. Ağırlıklı olarak kabineyi nereden oluşturacaksınız? Daha çok dışarıdan oluşturacaksınız. Benim kafamdaki düşünce, parlamentodaki sayı çok önemli. Güçlü Meclis diyorsak, ikinci sloganımız güçlü hükümet. Güçlü hükümet diyorsak, o zaman güçlü hükümeti güçlü Meclisle oluşturacaksınız. Buradaki sayı bu bakımdan çok çok önemli. Halkıma özellikle istirhamda bulunuyorum. Eğer güçlü bir cumhurbaşkanı istiyorsanız, güçlü bir Meclise de ihtiyacımız var. Onun için AK Parti'yi, Cumhur İttifakı'nı da güçlü kılmanız lazım. AK Parti eğer güçlü bir Meclis aritmetiği içerisinde yerini alırsa, o zaman şuna da inanacaksınız ki Cumhurbaşkanımız da o zaman çok çok daha güçlü olacaktır." dedi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ciner Medya Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ ve Ciner Yayın Grubu'nun bazı yöneticileriyle sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi. (Soldan sağa: Rıdvan Bıyık, Veyis Ateş, Selçuk Tepeli, Kenan Tekdağ, Recep Tayyip Erdoğan, Şükran Pakkan, Emir Saraç, Cüneyt Başaran)

        ''300'ÜN ÜZERİNDE BİR SAYI LAZIM''

        AK Parti açısından güçlü parlamento sayısının asgari ne olduğuna ilişkin soru üzerine Erdoğan, bıçak sırtı değil 300'ün üzerinde bir rakamı yakalaması gerektiğini vurguladı. Cumhur İttifakı'nın da bir getirisi olduğunu kaydeden Erdoğan, bugüne kadar olan dayanışmanın bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edeceğine inandığını, ittifakın şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da iyi yürüyeceğini düşündüğünü ifade etti.

        "DERSİMİZİ İYİ ÇALIŞTIK"

        Kabinede yer alacak isimlerin belirlenip belirlenmediğine ilişkin soru üzerine Erdoğan, bu isimlerin açıklanmayacağını, bunun da doğru olmayacağını söyleyerek, "Bilinen veya belirlenen şu; biz dersimizi iyi çalıştık, iyi çalışıyoruz. Kaç kişiden oluşan bir kabine olacak? Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu bakanların dışında neler olacak? Mesela biz burada malum yardımcı bakanlar olacak. Yardımcı bakanların dışında, yeni sistemde bir ofis sistemini de oluşturacağız. Çok daha farklı birimleri bu ofis sistemi içerisinde aktive edeceğiz. Bunlar aslında görünmeyen ama direkt olarak cumhurbaşkanıyla ilintili olan birimler olacak. Bunların detaylarını, son düze çıktığımız anda çalışmalar da bitmiş olacak. O zaman da bunları açıklamış olacağız." diye konuştu.

        1 VEYA 2 BAŞKAN YARDIMCISI

        Görünmeyen ama cumhurbaşkanı ile ilintili olan birimler olacağını ifade eden Erdoğan, ''Bunların detaylarını son düze çıktığımız anda, bunların hepsini açıklamaya başlayacağız. Başkan yardımcısı sayısı 2 olabilir, daha fazla olabilir. Hedef bir veya iki'' bilgisini paylaştı.

        REKLAM

        BAKANLIK SAYISI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistemde bakanlık sayısının kaç olacağına ilişkin de şöyle bilgi verdi:

        "Yani kesinlikle bir defa 20'nin altında olacağı malum. Zaten bu işi 25'e falan başbakanlığım döneminde düşürmüştük. Hatırlarsanız, 37-38'di. Biz bunları oraya kadar indirdik. Bunlar hem devletin, hükümetin hakikaten işlevini ciddi manada ağırlaştırıyordu. Biz bunları buraya indirdikten sonra bir canlanma, hareketlenme geldi. Şimdi de biz başkanlık sisteminde, bir bakanlar ki bu bakanlar 20'nin altında olacak, bu 13 olur, 15 olur, 17 olur böyle bir rakamlar kümesi, bir de bunların yanında bakan yardımcıları olacak. Bir de ofisler olacak ve bunlar aslında aynı bütün ama renkli. Böyle bir çalışmayla bunların bir kısmı zaten direkt Başkanla, Cumhurbaşkanıyla ilişkili olacak ve Cumhurbaşkanı istediği anda onları delege edeceği istihdam veya işle çok daha aktif hale getirebilecek." şeklinde konuştu.

        "BÜROKRATİK OLİGARŞİ KAYNAKLI GECİKME"

        Geçmiş seçim sonuçlarına dair soru üzerine ''İstediklerimizi büyük oranda bulduk. Bulduk ki 2002'de 363 milletvekili çıkardık. 2007'de 341 miletvekili çıkardık. 2017'de 327 milletvekili çıkardık. Sürekli bir artış var.'' diyen Erdoğan'a yeni sistemin bu açıdan işlerini zorlaştırıp zorlaştırmadığı da soruldu.

        ''Biz buralara çok daha önce gelebilirdik'' diyen Erdoğan, kendilerine bu sistemde oy almanın zorluğuna değinenler olduğunu belirtti.

        Erdoğan ''Bunu diyenler oldu, olmadı değil. Derdimiz başka. 16 yılda buraya geldik. Ayaklarımızda, bileklerimizde prangalar vardı. Biz buralara çok daha önce gelebilirdik. Maalesef bürokratik oligarşi kaynaklı gecikmeli oldu. Bunu yüzde 50+1 olarak ortaya koyalım. İtalya yüzde 40 ile başkanlığı getiren bir sistem geliştirdi ama hükümet kuramadı hala kuramıyor. Yüzde 50+1'i aldı. Parlamentoda da çoğunluk olursa o ülkenin yönetimi çok başka olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        BÜROKRATİK OLİGARŞİ VE FETÖ

        Erdoğan ''Bürokratik oligarşinin dünyada köşeye sıkıştırmadığı ülke yok. Dünyada en kıdemli liderlerden biri benim.Bu süreç içerisinde tanıdıklarımın hepsi bürokratik olirgaşiden yakınmışlardır. Bizde de sadece yargı olayı değil yürütmede de bu sıkıntılar yaşandı. Yargıda o kadar yaşandı ki, geldi yürütmeyi de aldı. FETÖ'nün yargı mensupları nerede neden bu ülkeyi terk edip gittiler. Gittikleri ülkede Türkiye'yi onlara şikayet ediyorlar. Bürokratik oligarşi böyle bir şey. Bunlarda vatanseverlik söz konusu değil. Bunlar hain, ihanet içersindeler. Yoksa burada kalırlardı. Yargı, hepsi çalışmalarını sürdürüyor.'' dedi.

        DEVLET HASTANELERİ

        Erdoğan ''Eskiden devlet hastaneleri vardı, devletin kurumlarının hastaneleri vardı. Birçok hastaneler vardı. Bunun dışında bakıyorsun vakıfların da hastaneleri vardı. Biz bunları birleştireceğiz dedik. Kabul etmiyoruz dediler. Tek çatı. Bu tek çatı altında vatandaşım istediği hastaneye gidecek.'' şeklinde konuştu.

        REKLAM

        Erdoğan ''Hastanelerin kendi eczaneleri vardı. Halk kendi parası ile alıyordu. Ey CHP bunlar sizin döneminizden kalma. Hastam istediği eczaneden gidip ilacını alacak.'' dedi.

        AMBULANS HELİKOPTERLERİ

        Erdoğan ''Bazı yasak ilaçlar vardı, bedelini vatandaş kendi öderdi onları da yavaş yavaş kaldırdık. Belki şu an bir ya da iki ilaç vardır. Onları da koy bir yere. Kızaklar ile çekilmek sureti ile kış mevsiminde hastaneye götürülen hastalar vardı. Ambulans helikopterleri, uçakları getirdik. Bütün müdahaleleri yapar hale geldik. Sağlıkta bu devrimi gerçekleştirdik. 5 tane açılmış şehir hastanemiz var.'' dedi.

        SEÇİLME YAŞI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Biz siyasi partimizi kurduğumuzda Türkiye'de seçilme yaşı 30, seçme yaşı 18'di. Seçilme yaşını 18'e indiren kim biz. 30'dan 18'e indirdik. Bu gence güvenme işidir biz güvendik.18 yaşa madem ki seçme yaşını veriyoruz, neden seçilmeyi 18'e indirmiyoruz. Onu da yapalım dedik." ifadesini kullandı.

        MARMARAY

        "Biz denizin altından yüzen raylı Marmaray'ı yaptık." diyen Erdoğan, "Yüzmilyonlar Marmaray'dan geçiyor, Avrasya Tüneli'ni yaptık. İnce diyor ki 'Bunları neden yapalım bunlara ihtiyaç yok, bütçede para yok. Sayın İnce kaynakların çeşitlendirilmesi diye ekonomide bir şey vardır. Bu sistemi de özel olarak da anlatırım. Bunu Türkiye'ye getirip uygulayan da biziz. Bunlar milli bütçe ile yapılabilir olsaydı bizden öncekiler de yapardı. Bunlar bu işi bilmez bunlar çırak bile değil. Biz ustalık dönemini yaşıyoruz. Şimdi de büyük ustalığa geçtik.'' ifadesini kullandı.

        REKLAM

        YASSIADA: DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ADASI

        Kendisine Yassıada'da yapılan çalışma sorulan Erdoğan, ''Demokrasi ve Özgürlükler Adası olacak, gerçekten çocukluğum ile özellikle Adnan Menderes'in idama gidişi esnasındaki resmi unutmam mümkün değil.Yassıada'nın üzerine çok şeyler yazıldı. Hızla devam ediyor. Devam ediyor kısa sürede bunlar bitiyor. Fazla sürmeyeceğini tahmin ediyorum. 2019'un başlarında bunu bitiririz'' yanıtını verdi.

        AVRUPA ÜLKELERİNİN MİTİNG YASAĞI

        Erdoğan ''Şu an itibari ile gerçekten Avrupa bazı ülkeler dışında bir akıl tutulması geçiriyor. Hele hele Almanya başka şeyler konuşuyorlar. Darbe yapıldı ne oldu, ne elde ettiniz? Nasıl bir kontak içinde olduğunuzu biliyoruz. Bunu size söyleyince de rahatsız oluyorsunuz. Seçim yaklaşıyor, bahaneler uydurmaya başladılar. Sizden PKK 3 ay önceden izin mi alıyor.'' dedi.Ben bunun kalıcı olacağına ihtimal vermiyorum. Bu karşılıklı olarak saygı, sevgi olursa da biz de gösteririz ama olmazsa biz de gereği ne olursa onu yaparız. Dışişleri Bakanımız Almanya'ya gidecek bu konuları da görüşecekler. Biz sizinle NATO'da beraberiz, birlikte bir küresel gücüz. 5 milyona yakın insanım var sizde.'' dedi.

        REKLAM

        Seçime az vakit kaldığını ifade eden Erdoğan, ''Bosna Hersek'te 15 bine yakın insanın katıldığı toplantıda Almanyası da vardı hepsi oradaydı, mesajlar gideceği yere gitti.'' dedi.

        Erdoğan ''Dünyada barışı temin edeceksek teröristlere zemin hazırlamakla bu olmaz, barış sevdalıları ile el ele vererek bu mücadeleyi verebiliriz'' dedi.

        SEMAVİ EYİCE'NİN VEFATI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan Prof Eyice'nin vefatına ilişkin olarak, "Ben Prof. Dr. Semavi Eyice Hocamıza bu vesileyle Allah'tan rahmet diliyorum. Sanat tarihinde gerçekten ülkemizin nadide, ordinaryüs seviyesinde hocalarımızdan birisiydi. İstanbul hayranı bir insandı. Ben belediye başkanlığımdan bu yana, kendisini iyi tanırım. Tabii 20 gündür de maalesef makineye bağlı durumdaydı ama bugün rahmetli oldu. İnşallah ben de çarşamba günü öğle namazında cenazesi kalkacak, cenaze namazına katılmayı planlıyorum." dedi.

        MHP İLE ORTAK MİTİNG

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP ile ortak miting yapılacak mı sorusuna, "Ben aslında arzu ederim. En azından bir iki final mitingi müşterek yapsak, isabetli olur diye düşünürüm ama tabii bu benim yalnız başıma vereceğim bir karar değil. Bu konuda Sayın Bahçeli'nin de olumlu bir yaklaşımı olursa, müşterek bir iki final mitingini, örneğin İstanbul, Ankara gibi yapma durumumuz olabilir. Arkadaşlar görüşüyorlar. Eğer karşı taraftan da olumlu bir cevap gelirse bu adımı da atarız." şeklinde cevap verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ