Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bakan Fidan'dan garantörlük açıklaması! "Filistin halkının bekası teminat altına alınmalı"

        Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "(Türkiye'nin garantörlük önerisi) Bölgedeki Müslüman ülkeler, Filistin halkının bekasını teminat altına almalı, kalıcı barışın garantörleri olarak hareket etmeli." dedi.

        Fidan, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Açık Katılımlı İcra Komitesi Toplantısı'nda konuştu.

        Müslüman ülkeler olarak özgüvenli davranılması gerektiğini belirterek dayatılan "hegemonik" söyleme meydan okunması çağrısı yapan Fidan, "Son olarak Türkiye'nin görüşü, yeni bir garanti mekanizmasının tasarlanıp hayata geçirilmesi gerektiğidir. Bölgedeki Müslüman ülkeler, Filistin halkının iyiliğini ve bekasını teminat altına almalı ve kalıcı bir barışın garantörleri olarak hareket etmeli." ifadesini kullandı.

        REKLAM

        Fidan, bu mekanizmanın Filistin’in merkezinde olduğu barış, güvenlik ve istikrar kuşağı oluşturma potansiyeli olduğuna işaret ederek “Bu, İstanbul'daki 7. Olağanüstü İslam Zirvesi'nde mutabakata vardığımız ve BM Genel Kurulu kararlarında da kabul ettiğimiz Filistinlilere sağlanacak uluslararası korumayla da uyumlu olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

        "Bu kısır döngüyü kırmak zorundayız"

        İsrail ve diğer ülkelerin, Filistinlilerle barışı ertelemenin bir bedeli olacağını anlaması gerektiğinin altını çizen Fidan, “İsrail’in zulmettiği, bizlerden ağır eleştiri aldığı ve başka bir gaddarlık yaparak dünyaya bunu unutturduğu kısır döngüyü kırmak zorundayız. Onlar bu modele alışkın." dedi.

        Dışişleri Bakanı Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Müslüman dünyası, başkenti Doğu Kudüs olan egemen, bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz Filistin devleti hayat bulana kadar, cesur kararlar almalı ve kararlılıkla onları kademeli şekilde uygulamalı."

        Fidan, toplantı bildirisine "İşgalci güç İsrail'in insanlığa karşı suçlarını durdurmak için bütün üye ülkeleri, uygulanabilir ve etkili diplomatik, legal ve zorlayıcı tedbirleri almaya teşvik eder." paragrafının eklenmesini teklif etti.

        PEŞ PEŞE KRİTİK GÖRÜŞMELER

        Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan'da Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'le görüşme gerçekleştirdi.

        Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Dışişleri Bakanları düzeyindeki İcra Komitesi Toplantısı kapsamında bulunduğu Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde temaslarına devam ediyor. Bakan Fidan, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'le görüştü.

        İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ABDULLAHİYAN’LA GÖRÜŞTÜ

        Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Dışişleri Bakanları düzeyindeki İcra Komitesi Toplantısı kapsamında bulunduğu Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde temaslarına devam ediyor. Bakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi.

        AZERBAYCANLI MEVKİDAŞI BAYRAMOV İLE BİR ARAYA GELDİ

        Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, Suudi Arabistan’da yaptıkları görüşmede, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış görüşmelerini ele aldı.

        Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları toplantısı marjında bir araya geldi.

        ARJANTİNLİ MEVKİDAŞI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

        Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

        Diplomatik kaynaklardan edilen bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail ve Filistin’deki gelişmeler ile İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ele alındı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ