Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Putin: Akkuyu Türk-Rus tarihinin en büyük ortak projelerinden - Haberler

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne canlı bağlantı ile katıldı.

        İşte Putin'in konuşmasından öne çıkanlar;

        Bugün Akkuyu Nükleer Güç Santrali nükleer yakıt teslim törenine katılan sizleri ve tüm katılımcıları içtenlikle selamlıyor, Rus-Türk ilişkileri tarihindeki en büyük ortak projelerden biri olan Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralinin inşasında gelinen yeni ve önemli aşama dolayısıyla sizleri kutluyorum.

        Türk-Rus tarihinin en büyük ortak projelerinden birisi olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, ülkelerimiz arasındaki komşuluk ilişkilerine katkı sağlayacak.

        Türkiye, artık dünyanın en düşük maliyetli kaynaklarından nükleer enerjiye sahip bir ülke olacak.

        Az önce sona eren detaylı telefon görüşmemizde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tam da bu konuyu ele aldık. Doğal olarak, nükleer enerji alanındaki işbirliğinin yanı sıra, Rus-Türk ilişkilerinin tüm yelpazesinin geliştirilmesine yönelik diğer güncel konuları da ele aldık. Ve bu bağlamda, temelde önemli bir dizi ortak anlaşmaya varıldı.

        En önemlisi - detaylara girmeyeceğim - ekonomi ve ticaret alanındaki işbirliğini daha da derinleştirmek, 2022 yılında 62 milyar doları aşan ikili ticaretin kademeli olarak büyümesini teşvik etmek ve ayrıca karşı yatırımların girişini teşvik etmek, iki devletin iş yapılarının birbirlerinin pazarlarına girmesine yardımcı olmak konusunda anlaştık.

        Gazımızın üçüncü ülkelere sevk edilmesine karar verdik. Türkiye'de de gaz merkezi kurulacak biliyorsunuz. İlgilenen yabancı alıcılara piyasa fiyatlarından doğalgaz tedarik etmek üzere Türkiye'de bölgesel bir gaz merkezi oluşturulması önerisinin amacı da budur.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tarım alanındaki işbirliğini genişletme, tarımsal sanayi ürünlerinin karşılıklı sevkiyatını düzenleme ve uluslararası gıda güvenliği konusunda koordinasyon sağlama konularında mutabık kaldık.

        REKLAM

        Geçen sene Türkiye'ye 5 milyonun üzerinde Rus vatandaşı geldi. Her iki ülkeyi de birbirinin pazarlarında ve turizmde daha aktif olmaya teşvik edeceğiz ve bunun için uçuş sayısını artırma kararı aldık

        Şubat ayında çok sayıda can kaybına ve yıkıma neden olan büyük çaplı bir deprem yaşayan Türkiye'nin acısını yürekten paylaştığımızı bir kez daha ifade etmek isterim - bu konuyu şimdi telefonda da konuştuk. Türk hükümetinin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın altyapıyı, konutları ve sosyal tesisleri yeniden inşa etme konusunda zor görevlerin farkındayız ve Türk ortaklarımıza gerekli yardım ve desteği sağlamaya devam etmeye hazırız.

        Rusya'nın Türkiye'ye kurtarma ekipleri ve sağlık personeli gönderen ilk ülkelerden biri olduğunu, en çok etkilenen bölgelerden birinde çok disiplinli bir mobil hastane kurduğunu ve 13.000'den fazla kişinin tedavi edildiğini hatırlatmak isterim. Sizi temin ederim ki bu yardımlarımız samimi, gönülden ve karşılıksızdır. Türk ortaklarımıza her zaman dostane bir destek eli uzatmaya hazırız.

        Bugünkü etkinliğin ana konusuna dönecek olursak, ilgili sertifikanın birkaç dakika içinde Türk meslektaşlarımıza teslim edileceğini belirtmek isterim. Böylece Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali resmi nükleer tesis statüsü kazanacaktır.

        Türkiye'nin halihazırda kendi nükleer endüstrisine sahip, endüstriyel ve teknolojik olarak gelişmiş devletler kulübüne katılması sembolik ve önemlidir. Ve bu tam da sizin de belirttiğiniz gibi 2023 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümünün kutlanacağı yıl gerçekleşecektir.

        Ticaret Türkiye'de kuracağımız gaz merkezi ile artacak.

        Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kişisel çabaları olmadan bu başarı mümkün olmazdı. Sayın Erdoğan'ın ülke ekonomisinin gelişimi için ne kadar büyük hizmetlere imza attığını bizlere gösteriyor.

        Şunu kaydetmek isterim ki Rus mühendisler de büyük bir azimle çalışıyorlar. En büyük nükleer santrallerden birini kurmaktayız. Çalışan personellerin sayısı 20 bini aşıyor ve bunun 3'te 2'sinin Türk vatandaşı olduğunu da vurgulamak isterim. Türk mühendisler de bu işte ciddi katkı sağlıyorlar.

        Rosatom bu santrali kurarken son teknolojileri kullanıyor. Santralimizi kurarken Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı kurallarına da bağlı olmaya devam ediyoruz. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki sistem, dünyanın en modern ve güvenilir güvenlik sistemlerinden bir tanesidir. Türkiye'deki enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacaktır.

        Akkuyu projesindeki işbirliği çerçevesinde, Rus tarafı Türk nükleer endüstrisi için uzmanlaşmış yüksek nitelikli personel yetiştiriyor. Üniversitelerimizde yaklaşık 300 Türk öğrenci nükleer uzmanlık alanlarında eğitim almış durumda. Ayrıca Rosatom'un Akkuyu'da geleceğin teknik personelini yetiştirmek için Türkçe eğitim veren özel bir merkezi var. Bu ne anlama geliyor? Bu bize sadece bir santrali kurmadığımızı, bununla beraber Türkiye'de yeni yüksek teknolojilerle donatılmış yeni bir sektör ve yeni bir ekonomi alanının ortaya çıktığını da gösteriyor, önemli olan da bu.

        Açıkça şunu söyleyebilirim, büyük hedefler kurmayı ve bu hedeflere doğru emin adımlarla yürümesini biliyorsunuz. Bu tören aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti yönetiminin ve bizzat Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus-Türk ilişkilerini her alanda geliştirmeye büyük önem verdiğini göstermektedir.

        Kendi adımıza, bu tutumu kesinlikle destekliyor ve Rusya ile Türkiye arasındaki yakın işbirliği ve ortaklığın karşılıklı olarak faydalı olduğuna, ülkelerimiz ve devletlerimizin temel çıkarlarını karşıladığına ve bir bütün olarak bölgesel ve uluslararası istikrara fayda sağladığına inanıyoruz.

        Sizleri kutluyor ve ilginiz için teşekkür ediyorum.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ