Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Murat Kurum İstanbul projelerini açıkladı! - Son dakika haberleri

        AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbul'a ilişkin projelerini açıkladı.

        AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi'nde "Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu" toplantısında 10 başlıkta projelerini açıkladı.

        MURAT KURUM PROJELERİNİ AÇIKLADI

        İBB adayı Murat Kurum'un tanıtım toplantısında yaptığı konuşmanın satırbaşları şöyle:

        REKLAM

        "Bugün hep birlikte İstanbul'un gelecek 100 yılını belirleyecek büyük adımlarını konuşacağız. Çözümsüzlüğü değil, çözümü konuşacağız. İstanbul'un yarınları için kutlu bir yola çıkacağız. Bugün hep birlikteyiz. İstanbul vizyonu halkın vizyonudur. 7'den 70'e tüm İstanbulluların vizyonudur.

        İstanbul öyle bir şehirdir ki bir benzeri daha yok. İki denizi iki kıtayı buluşturan bir şehir. 571 yıl boyunca hakikati, cesareti ve adaleti kıtalara yayan erdemli bir şehirdir. Milletimizin aşkıdır, sevdasıdır.

        AK Parti belediyeciliği 30 yıl önce İstanbul'da parladı. 1994'te başlayan bu ilerleyiş, 2019'da talihsiz bir fetret dönemine girdi. Yarı zamanlı belediyecilik anlayışıyla İstanbul bir problemler yumağı haline geldi. İstanbul'da insanları yoran kaos ve karmaşa hakimdir. İstanbul çaresiz değildir.

        Tüm sorunları bütüncül bir bakış açısıyla, insanı merkeze alan anlayışı hizmete sunuyoruz. Bunun adı 'Sistem İstanbul.' İstanbul son 5 yılda ahengini kaybetti. Bu şehri yeniden dengeye kavuşturacak Sistem İstanbul'u açıklayacağız. İstanbullulara çilesiz, dertsiz bir sosyal yaşam sunacağız. Yeniden eşsiz, benzersiz bir İstanbul için çalışacağız.

        REKLAM

        TRAFİK SORUNU: 5 ve 10 yıllık projeler

        İstanbul'da her bir vatandaşımız yılda 288 saatini trafikte kaybediyor. Hepimiz trafikte yıpranıyoruz. İstanbul'da 2019'da yüzde 47 olan trafik yoğunluğu bugün yüzde 64. Zirve saatlerinde bu yoğunluk yüzde 90'ları aşıyor. Ortalama trafik hızımız 60 km iken, bugün 42 km. Bu kötü gidişin sebebi nedir? Sebep mevcut yönetimin ihmalleridir, iş bilmezliğidir.

        230 km metro yapma sözü verdiler. 2019 öncesi başlanan 3 metro hattının yapımını durdurdular. Açtık dedikleri 47 km'lik metro hattının 8 km'sini zor yaptılar. Devam eden metro projelerini iptal ettiler. Kazısı yapılan alanlara kamyonlarla hafriyat döktüler.

        5 ve 10 yıllık iki ayrı ulaşım planlaması yaptık. Önceliğimiz İstanbullulara zaman kazandırmaktır. İlk 5 yılda azalacak İstanbul trafiği, geri dönmemek üzere 10 yılda son bulacaktır. Raylı sistemler İstanbul'un hayat damarı desem yeridir. Raylı sistemlerde 328 km hattı, 650 km'ye çıkaracağız. 2034'te de 1004 km'ye ulaştıracağız. Yenikapı-Sefaköy hattını tamamlayacağız. Sefaköy-TÜYAP hattı. Beylikdüzü'nden bir kişi yerin altından Söğütlüçeşme'ye ulaşacak. Sultanbeyli metrosunu tamamlayacağız.

        REKLAM

        İki tünel projesi

        İstanbul'da iki yakaya iki tünel yapıyoruz. Avrupa Yakasında 88,2 km, Anadolu Yakası'nda 34 km olacak. İstanbul'un merkezi bölgesindeki sıkışıklığı gidereceğiz. Çayırbaşı-Dolmabahçe'de 25,7 km'lik tünel projesini yapacağız. Dolmabahçe'den Kilyos'a tünel projesini yapacağız. Kuzey Marmara Otoyolu ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne kolay erişimi sağlayacağız. Kağıthane-Büyükçekmece arasında tüneller zincirini açacağız. Göztepe'den Bostancı'ya 10,2 km'lik tünelimiz. Bayrampaşa-Büyükçekmece arasında 50,9 km'lik. Harem-Çengelköy arasında 23,8 km'lik tünellerimizi hayata geçireceğiz.

        D100 Karayolu'nda Ataköy kavşağını ortadan kaldıracak projemizi hayata geçireceğiz. D100 Ankara istikameti kesintisiz hale gelecek. İstanbul trafiği rahatlayacak.

        Otogarlar taşınıyor

        Esenler ve Harem otogarlarını taşıyoruz. İki yakada 6 yeni lojistik merkez kuracağız. İki projeyle kent içi trafiğinde bulunan ve yaklaşık 1 milyon ağır vasıta trafiğini şehrin çeperlerine taşıyacağız.

        REKLAM

        Metrobüs Silivri'ye

        Filomuza her yıl 100 metrobüs ve 250 otobüs kazandıracağız. Metrobüs hattını Silivri'ye uzatacağız.

        250 bin araçlık otopark

        Sokaklarımızı otopark olmaktan kurtaracağız. Güvenli ve ucuz otopark İstanbullunun hakkı diyeceğiz. İstanbul'a 5 yılda üstü park, altı otopark olacak şekilde toplu ulaşıma bağlantı kuracağı 250 bin araçlık otopark kazandıracağız. Bu otoparklarımız aynı zamanda deprem zamanı toplanma alanı olacak.

        İSPARK kötü yönetildiği için zarar ediyor. Kendi evinin önüne aracını park eden vatandaştan ücret almayacağız. İSPARK ücretlerinde yüzde 25 indirim yapacağız.

        Taksi sorunu

        20 bin taksi 1,6 milyon insan taşıyor. Bu talebe yetmiyor. Taksi sorununu çözeceğiz. Tüm sistemleri merkezi taksi sistemi çatısı altında birleştireceğiz. Taksi sayısında eksiklik varsa ihtiyaçlara göre artıracağız. Eğitim-denetim-ödül-ceza uygulamalarını hayata geçireceğiz. Taksi sorununu İstanbulluların gündeminden çıkacak.

        REKLAM

        Deniz ulaşımı

        Beylikdüzü'nden, Avcılar-Bakırköy-Eminönü-Kabataş ve Beşiktaş gibi mini iskeleler kuracağız. İş saatlerinde hızlı ve sık seferlerle hizmetleri artıracağız. Deniz ulaşımını iki kat artıracağız. İstinye-Yenikapı, Çubuklu-Yenikapı, Çengelköy-Yenikapı projelerini hayata geçireceğiz.

        Bisiklet ulaşımı

        İstanbul'da bisikleti cazip ulaşım aracı haline getireceğiz. İstanbul'u bisiklet şehri yapmak istiyoruz. Bisiklet parkları sayılarını artıracağız. Scooter park alanı yaparak, sadece park alanlarına park etmelerini, elektrikli şarj istasyonlarıyla elektrikli araçların şarj edilmesine imkan sağlayacağız. Bisiklet yolunu 1500 km hedefindeyiz.

        KENTSEL DÖNÜŞÜM: 5 YILDA 650 BİN KONUT

        REKLAM

        Deprem terörle mücadele kadar önemlidir. İstanbul'un gündemi deprem dönüşümüdür. Afetlere dirençli bir İstanbul vaad ediyoruz. 7,5 milyon evimiz var. Bunun 1,5 milyonu risk altında. 600 bin konutumuzun acil dönüştürülmesi gerekiyor. 'Her yıl 20 bin konut dönüştüreceğiz' hedefi konuldu. Bizim kayıp 5 yıl olarak tarif ettiğimiz durum budur. Söz verdiğinin yüzde 5'ini yapamamaktır. Bu hızla giderlerse İstanbul'da dönüşümü 100 yılda bitirebilirler.

        Bize güvenin. 1 Nisan sabahı İstanbul'un kaybettiği yılları telafi edeceğiz. Her türlü etüdü, analizi yaparak bilimin ışığında İstanbul'un en riskli bölgelerinden başlayarak işe başlayacağız. Tek bir riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacağız.

        18 ayda 300 bin konut

        Deprem dönüşüm hamlemizi başlatacağız. Yatay mimari eksenli, nüfusu artırmayacak 650 bin konut inşa edeceğiz. KİPTAŞ'ımızla 300 bin konutu başlatıyoruz. 15 Nisan'da başvuruları alacağız, yarısı bizden diyerek 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi ve 100 bin lira taşınma yardımı vereceğiz. 18 ayda bu konutları tamamlayacağız.

        250 bin yuvamızı da vatandaşımızı ve özel sektörü destekleyerek dönüştüreceğiz. İmar düzenlemelerini hayata geçireceğiz. İstanbul'da yüzyılın dönüşümünü gerçekleştireceğiz.

        100 bin kiralık sosyal konut

        REKLAM

        100 bin sosyal konut üreterek bu konutları kiralayacağız. Konutlar satılmayacak. Çok uygun bedellerle kiralanacak. Yüksek kira fiyat artışlarına karşı düşük gelirlileri koruyacağız. 39 ilçemizin tamamına ve en riskli bölgelerde ofislerimizi kuracağız. Ne yapılacağını öğrenecek.

        AFET RİSK YÖNETİMİ

        Afet risk yönetim sistemini hayata geçireceğiz. Depremlere, afetlere karşı hangi adımları atmamız gerektiğini anlık bileceğiz. Kriz anı yönetimi kaotik olmayacak. İstanbul'un her sokağını görebileceğimiz İstanbul'un dijital ikizini hayata geçireceğiz. Toplanma alanlarını, alt ve üst yapıları afete hazır hale getireceğiz.

        Normal zamanlarında kreş veya kütüphane olan yerler afet zamanında geçici yaşam alanı kuracağız. Tüm toplanma alanlarında 2 milyon kişiye hizmet vereceğiz. Atatürk Havalimanı'nda yeni bir afet yönetim merkezi kuruyoruz.

        İstanbul'a yeni 6 lojistik merkezi kuracağız. İstanbul'un tüm gıda ve tıbbi malzeme ihtiyacını buradan sağlayacağız. İletişim altyapısı için 9 noktada afet müdahale merkezi kuruyoruz. 2 acil durum hastanemize ek biri Arnavutköy'de biri Pendik'te iki yeni acil durum hastanesi kuracağız. Her iki yakaya ikişer afet ekiplerinin konaklayacağı, 8 yeni hasta yakını konaklama merkezi inşa edeceğiz.

        Acil durum hastaneleri

        İstanbul'a afet farkındalık akademisi kuracağız. 2 Yeni acil durum hastanesi açacağız. Hasta yakınlarının ücretsiz faydalanacağı 8 konaklama merkezi kuracağız.

        Her mahalleye çocuklarımız için kreş hizmeti götüreceğiz. Bu merkezlerde 7 gün 24 saat kreş hizmeti verilecek. Aile karttan faydalanma 0-4'tan 0-6'ya çıkacak. Babalara da ücretsiz ulaşım hakkı verilecek.

        İş kuran kadınlara destek

        İlk işini kuran kadınlara 100 bin liralık destek vereceğiz. İstanbul'da okullarımızda beslenme desteği vereceğiz. İstanbul'u üniversite okumak için çok keyifli halet getireceğiz. Geçlerimize yüzde 40 ulaşımda indirim yapacağız. Sosyal tesisler de yüzde 50'ye varan indirimle gençlerimizin hizmetinde olacak. Memleketinde yılda 2 defa olmak üzere gençlerimizin otobüs biletini biz karşılayacağız. Yeni evlenen çiftlere 50 bin liralık beyaz eşya desteği vereceğiz.

        Üniversite öğrencilerine destek

        İhtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine bu yıl 10 bin liralık, her yıl artan oranda eğitim bursu vereceğiz.

        Yaşlı ve engelliler için yaşam merkezi

        Yaşlı ve engelliler için üç büyük yaşam merkezi kuracağız. 75 yaş üstü yaşlılarımızı online takip edeceğiz, evde yemek ve temizlik desteği vereceğiz. Geçici bakım hizmeti vereceğiz.

        İhtiyaç sahibi emeklilerimiz için her ay 2 bin 500 lira destek ödemesi yapacağız.

        İçinde müzik okulunun da yer aldığı madde bağımlıları için köy kuracağız.

        Engelli kardeşlerimiz için istihdamı zorunlu kılacak adımlar atacağız.

        İSMEK

        Usta-çırak ilişkisi bitmek üzere. İş garantili zanaatkar eğitimleri vereceğiz. Ara eleman yetişmesi konusunda atölyelerimizle, akademilerle eğitim vermiş olacağız. İSMEK'i özüne döndürüp müfredatı zenginleştireceğiz. Meslek sahibi olmak isteyip, kolunda altın bileziği olmayan kalmayacak.

        Öğretmenler için projeler

        Özel okul ve sözleşmeli öğretmenlere ulaşımda indirim sağlayacağız. Çamlıca Kız Lisesi binasını öğretmenlerimiz için sosyal tesis haline getireceğiz.

        SU YÖNETİMİ

        Su kaynaklarımız günden güne azalıyor. İBB yönetimi İstanbul'a yeni su kaynağı kazandırmadı. 20 milyon metrekarelik yeşil alan ile 15 yaşam vadisiyle kişibaşı yeşil alanı 3 katına artırma sözü havada kalmıştır. Marmara Denizi'ne dair İstanbul'a söz verdikleri hiçbir adımı atmadılar.

        Silahtarağa İleri Atıksu Arıtma Tesisi'ni durdurdular. Garip bir temel atmama töreniyle yaptılar. Göreve gelir gelmez Silahtarağa tesisini temel atma töreniyle başlatacağız. Altın boynuzu yeniden eski günlere kavuşturacağız.

        9 yeni ileri biyolojik arıtma tesisini kazandıracağız. Marmara Denizimizin de kaderini değiştireceğiz. Marmara'ya arıtılmamış tek damla su gitmeyecek. 6 yeni içme suyu barajı yapacağız. 64 yeni su deposu kuracağız. 700 km ishale hattını kazandıracağız. İstanbul'un su kapasitesini yüzde 21 artıracağımızın, su sorunu yaşamayacak bir İstanbul sözünü veriyoruz.

        NEFES İSTANBUL

        Hedefimiz küresel bir iddia ile sıfır atıkın model şehir İstanbul olmak. Atık geri kazanım merkezi kuracağız. İstanbul enerjisini kendi üretecek. Yeni HES, RES, GES tesisleriyle başaracağız. 2040 yılında sıfır atık hedefine dünyada ilk ulaşan metropol İstanbul olacak.

        MAHALLE BAHÇELERİ

        İklim dostu İstanbul projemiz ile 2040 yılında sıfır emisyon hedefliyoruz. Kişibaşına aktif yeşil alan miktarını 7,80'den 11,80'e çıkaracağız. Bu kapsamda İstanbul'a yeni kent ormanları kazanıracağız.

        Millet bahçelerini mahalle ölçeğine indiriyoruz. Mahalle bahçeleri yapacağız. Kadınlar için özel kıraathaneleri yapacağız.

        Maltepe'de İstanbul Botanik Parkı'nı İstanbullulara armağan ediyoruz.

        Haliç'e yapılan temizleme projesinin tamamlanmaması nedeniyle, Haliç gezilemeyen bir hale geldi. Haliç'in iki yakasını düzenleyerek yeni görünümüne kavuşturacağız.

        Tarihi Haydarpaşa Tren Garı ve Moda arasında çevre koruma projesi yaparak burayı İstanbul'un en güzel alanları haline getirmek istiyoruz. Sahilimizi, denizimizi İstanbullularla buluşturuyoruz.

        Bostancı'dan doğuya yeşil sahil bandını Pendik'te yapacağımız çevre düzenlemesiyle taçlandıracağız.

        İstanbul'un tam ortasında, ihtiyaçlara cevap veremeyen Esenler Otogarı'nı yeniden tasarlayarak bölgenin en büyük parkı haline getireceğiz.

        KÖYLERDE TARIM

        İstanbul'un 151 köyüne özel kalkınma projesi yapacağız. Her mahallemizi kendi özgün duruşuyla birer turizm destinasyonu olarka kurgulayacağız. Köylerin enerji ihtiyaçlarını rüzgar ve güneşten sağlayacağız. Tohum, gübre, fide, büyük-küçükbaş hayvan, makine, teçhizat ve sulama destekleri sunacağız. Sözleşmeli tarım uygulamasıyla desteklerimizi sağlamış olacağız.

        RENOVASYON SEFERBERLİĞİ

        Mirasını geleceğe taşıyan İstanbul vaad ediyoruz. 37 bin tarihi değeri taşıyan İstanbul'u cazibe merkezi yapacağız. Şehir kimliğini yansıtacak tasarımlar olacak. Renovasyon seferberliği başlatacağız.

        Eminönü-Sirkeci bandımızı düzenliyoruz. Tüm sokakları, meydanları yeniden ele alacağız. Bölge gezinti yolu haline gelecek.

        Fatih Camisi Külliyesi'ni, çevresini yeniden tasarlayacağız. Bölgeye yayılan yürüyüş ve bisiklet yollarını, peyzaj uygulamalarını hayata geçireceğiz.

        Sultanahmet Camisi ve çevresi, Süleymaniye Camisi ve çevresini kapsamlı bir çevre düzenlemesi yaparak emanetimize sahip çıkacağız.

        Sirkeci Tren Garı'nda ray sistemi kaldırılmadan, tematik düzenlemeyle yaşayan bir yer haline dönüşecek.

        İstanbul'un tüm meydanlarını ihya edeceğiz. Yeşili merkeze alan, kent mobilyalarıyla meydanlarımızı yapacağız.

        KÜLTÜR-SANAT-TURİZM

        İstanbul'un kültürel planmasını yapacağız. Sanatçılarımız yetişeceği İstanbul'u hayata geçireceğiz. Atatürk Kültür Merkezi'mizin bir benzerini Anadolu Yakası'nda kurulmasını isteyen hemşehrimiz var. Anadolu Kültür Merkezi'nin temellerini hızla atacağız. Harbiye Cemil Topuzlu gibi konser sahnelerini iki yakaya da hediye edeceğiz.

        Tiyatro sahnesi eksikliğini gidermek için iki yeni tiyatroyu kentimize kazandıracağız. Amatör tiyatro gruplarını destekleyeceğiz. İBB Kültür Akademisi'ni kuracağız, akademik çalışmalara destek vereceğiz. 25 yaş altına yılda 3 defa ücretsiz etkinlik sağlayacağız.

        Rami Kütüphanemize üç kardeş geliyor. İç ve dış mekanlarıyla üç şehir kütüphanesi kuracağız. İstanbul festivallerini her yıl gerçeleştireceğiz.

        5 yıldır kaderine terk edilen şehir müzesi ve bilim merkezini hayata geçireceğiz.

        GÜVENLİK ve SOKAK HAYVANLARI

        İstanbul'da başı boş gezen yüzbinlerce sahipsiz hayvan var. 39 ilçede hizmet verecek tesisleri kuracağız. Bakıma, tedaviye ihtiyaç duyan hayvanların bakımını burada yapacağız. Anadolu ve Avrupa'da iki büyük bakım alanı yapacağız. Kimliklendirme, bakım, aşılama uygulamaları yapacağız. Giderlerini belediye olarak biz sağlayacağız.

        Sahipsiz hayvanlar İstanbullular için sorun olmaktan çıkacak. Artık sokaklar güvenli, huzurlu sokaklar olacak.

        DİJİSTANBUL

        Ulaşımdan afet yönetimine kadar her süreci Byteİstanbul'dan yürüteceğiz. Dijital ikiz uygulamamız bizim her türlü senaryoyu uygulayabileceğiz. Deprem, sel gibi afetleri simule edebileceğiz. En kötü şartlara hazır hale getirmek için bu çalışmaları yapacağız. Bizİstanbul mobil uygulamasını devreye alacağız. Pazardan sosyal hizmetlere, otoparka kadar pek çok hizmet sunacağız.

        Beyaz Masa uygulamasını artık Dijital Beyaz Masa olarak yeniden tasarlayacağız. Sorun ve taleplerin fotoğrafını çekecek, İBB Başkanı'nın bilgisayarına gönderecekler. Biz de bu sayede insanımızla direkt temas kurmuş olacağız.

        SPORLA YAŞAYAN İSTANBUL

        İstanbul'u sporun küresel başkenti yapacğaız. 2036 Olimpiyatları için konaklama imkanlarını gerçekleştireceğiz, havuz, jimnastik merkezlerini 5 sene içinde tamamlayacağız. 964 mahallemizde herkesin yürüyerek ulaşabileceği açık-kapalı tesisler yapacağız. Her ilçenin bir spor branşıyla anılmasını sağlayacağız.

        İstanbul Cup'ı düzenliyoruz. Geleneksel hale getireceğiz. Tüm İstanbul için sporda rakipsiz İstanbul diyeceğiz.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ