Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Son dakika: Zonguldak'ta batan gemi için acı bekleyiş! - Haberler
        1

        Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde dün sabah saatlerinden itibaren haber alınamayan ve mendireğe çarparak battığı belirlenen 'Kafkametler' adlı kuru yük gemisinin 12 Türk´ten oluşan mürettebat listesi ortaya çıktı.

        DHA'nın haberine göre öte yandan Kafkametler´in liman içinde sürüklenip, karaya oturmaması için açığa giderken mendireğe çarptığı ve iletişimin bu andan sonra koptuğu öğrenildi.

        2

        Kent genelinde dün şiddetli yağış ve fırtına hakim olurken, sabah saatlerinde Ereğli Limanı´nda 2 gemi halatı kopunca sürüklendi.

        İddiaya göre 'Kafkametler' adlı Türk bandıralı gemi, liman içinde sürüklenmememesi için açığa hareket ettirildi. Daha sonra mendireğe çarpan gemi ile irtibat koptu.

        3

        12 Türk mürettebatı bulunan gemiye ve personele ulaşılamadı. Olumsuz hava şartları nedeniyle ise mürettebatı arama kurtarma çalışması yapılamadı.

        4

        Gece saatlerinde açıklama yapan İçişleri Bakanı geminin battığını açıklayarak "Olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle İzmir'e gitmek üzere limandan ayrılan Türk bayraklı `Kafkametler´ adlı kuru yük gemisi sürüklenerek mendireğe çarpmak suretiyle batmıştır. Gemide bulunan 12 Türk mürettebat ile halen irtibat kurulamamıştır." dedi.

        5

        Kafkametler gemisinin mürettebatında Kaptan Cemal Turan, 2´nci Kaptan Hıfzı Tarhan, Telsiz Zabiti Berke Çamurtaş, Başmühendis Veli Özel, 2´nci Makinist Göksel Özel, Güverte Ustası Tamer Özer, Usta Gemiciler İsmail Kaptan ile Satılmış Uslu, Gemici Mustafa Nacar, Usta makinist Cüneyt Aygen, Yağcı Ömer Hebip, Aşçı Metin Usta olduğu ortaya çıktı. Mürettebattan ise hala bir haber alınamadı.

        6

        1 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

        Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde limandan çıktıktan sonra mendireğe çarparak batan Kafkametler gemisinde görevli bir denizcinin cesedine ulaşıldığını bildirdi.

        7

        Denizcilik Genel Müdürlüğünün X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, şu bilgi verildi:

        "Karaya oturan ve iletişimin kesildiği Kafkametler gemisinde görevli bir denizcimizin naaşı kurtarma ekiplerince Ereğli sahilinde bulunmuştur. Batan gemideki diğer denizcilerimizi arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Denizcimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Başımız sağ olsun."

        8

        İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, dün yaşanan gemi kazasına ilişkin bilgi vermişti.

        Yerlikaya, "Olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle İzmir'e gitmek üzere limandan ayrılan Türk bayraklı 'Kafkametler' adlı kuru yük gemisi, sürüklenerek mendireğe çarpmak suretiyle batmıştır. Gemide bulunan 12 Türk mürettebat ile halen irtibat kurulamamıştır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, AFAD, Kıyı Emniyeti, jandarma, emniyet, itfaiye ekipleri hazır beklemektedir. Olumsuz hava koşullarının düzelmesiyle hemen arama kurtarma faaliyetlerine başlanacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

        9

        "TOPLAM 9 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ"

        Bakan Yerlikaya Zonguldak'ta yaptığı yeni açıklamada da, "Gemide bulunan 13 Türk mürettebattan 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. 11 mürettebat aranıyor. Hava koşullarının düzelmesiyle arama kurtarma çalışmalarına sabah saatlerinde yeniden başladık. 797 arkadaşımız arama kurtarma faaliyetlerinde çalışıyor. Yoğun bir şekilde havanın müsade ettiği sürece çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2 uçağımız da keşif ve gözetleme çalışmalarına katılıyor. 20 knot'a kadar rüzgar hızı söz konusu ama buna rağmen arkadaşlarımız arama kurtama faaliyetlerine devam ediyor. Tüm yurtta sağanak ve fırtına nedeniyle toplam 9 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini üzülerek bildiriyorum. Kafkametler mürettabatından 11 kaybımız var. Onun dışında kayıp kimse yok. Temennimiz en kısa sürede mürettebata ulaşmak. Çapanın tutunamaması nedeniyle geminin kontrolünü kaybettiği ve mendireğe çarptığına ilişkin görüntüler var bizde. Geminin mendireğin çarptığı bölgenin yakınında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. " ifadelerini kullandı

        10

        "GEMİDE AŞÇI OLARAK ÇALIŞAN KİŞİYE ULAŞILDI"

        Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaptığı açıklamada, "Türk bayraklı gemimiz limana yanaşırken mendireğe çarparak maalesef dün battı. O şartlarda oraya müdahale imkanı yoktu. Bir arkadaşımızın bedenine ulaşıldı. Diğerleri ile ilgili arama çalışmaları devam ediyor. Bu kişi gemide aşçı olarak çalışan biri" ifadelerini kullandı.

        11

        GEMİNİN SON GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI

        Zonguldak'ta batan gemideki haber alınamayan mürettebatın listesi ortaya çıktı Rusya'nın Temruk Limanı'ndan yüklediği ferrosilikonu, İzmir'in Aliağa Limanı'na götürmek üzere yola çıkan ve dün Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında batan 'Kafkametler' isimli geminin, son görüntüleri ortaya çıktı.  

        12

        Cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde, geminin denizde sürüklendiği görüldü.

        13
        14

        Bakan Yerlikaya, "Gemide bulunan 12 Türk mürettebattan1 gemicimizin maalesef cansız bedenine ulaşıldı. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. 11 mürettebatımızın arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Geminin son görüntüsü ise güvenlik kameralarına böyle yansıdı" paylaşımında da bulundu

         Zonguldak'ta iletişimin kesildiği gemi battı: 12 denizci kayıp
        Zonguldak'ta iletişimin kesildiği gemi battı: 12 denizci kayıp Haberi Görüntüle

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ