Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer İsviçre polisi, rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla, aralarında 2 başkan yardımcısının da bulunduğu 7 FIFA üyesini tutukladı - Futbol Haberleri

        FIFA başkanlık seçimlerinin yapılmasına sayılı günler kala, futbol dünyası güne şok bir operasyon ile uyandı... İsviçre polisi, sabahın ilk ışıkları doğarken, FIFA üyelerinin kaldığı lüks bir otele baskın yaptı. Sivil polislerin organize ettiği baskında, aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo’nun da bulunduğu üst düzey 7 FIFA üyesi tutuklandı. İsviçre Savcılığı ayrıca, FIFA bilgisayarlarında bulunan bazı belgelere de el koydu.

        BLATTER'DEN AÇIKLAMA

        FIFA Başkanı Sepp Blatter, aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu yetkililer hakkında İsviçre ve ABD'de açılan soruşturmaların, görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak konusunda yardımcı olacağını söyledi.

        Cuma günü yapılacak 65. FIFA Kongresi'nde başkanlık için Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ile yarışacak Blatter, FIFA'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, futbol camiası, taraftarlar ve FIFA, zor bir süreçten geçtiğini belirterek, "Çoğu kişinin yaşadığı hayal kırıklığını anlıyorum. Yaşananların, birçok kişinin bize bakışını değiştireceğinin farkındayım. Üzülerek izlesem de ABD ve İsviçre makamlarınca başlatılan soruşturmaları olumlu karşıladığımız açıkça bilinmelidir. Soruşturmaların, FIFA'nın futbolda görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak için önceden belirlediği tedbirlerin pekiştirilmesine yardımcı olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

        Blatter, "Soruşturmayı başlatan İsviçre Başsavcılığı'nı, geçen yılın sonlarında İsviçre makamlarına sunduğumuz dosyalar harekete geçirmiştir" diyerek ilgili mercilerle işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

        FIFA Etik Kurulu'nun hakkında soruşturma açılan 11 yetkiliye geçici hak mahrumiyeti cezası verdiğini hatırlatan Blatter, "Görevini suistimal edenlerin futbolda yeri yok. Böyle işlere karışanları, futbolun dışında tuttuğumuzdan emin olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

        Operasyon talebi, Amerikan Adalet Bakanlığı’ndan geldi... İddialara göre, 1990'lı yılların başında başlayan rüşvet ve yolsuzlukla 150 milyon doları aşkın para aklandı. Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, rüşvet paralarınınAmerikan bankaları aracılığıyla aklandığı gerekçesiyle Zürih'te tutuklanan kişilerin yargılanmak üzere Birleşik Devletler'e iadesini istiyor. Soruşturma kapsamında toplam 14 kişinin suçlandığını açıkladı. FIFA yetkililerine yöneltilen suçlamalar içinde "rüşvet, para aklama, şantaj ve elektronik dolandırıcılık" olduğu belirtildi.

        Gözaltıların, FIFA'da yeni başkanın seçileceği Zürih'te 29 Mayıs'ta düzenlenecek 65. FIFA Kongresi öncesinde gerçekleştirilmesi dikkati çekti. FIFA'da başkanlık yarışı, Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ve FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter arasında yaşanacak.

        İSİMLER AÇIKLANDI

        İsviçre Adalet Bakanlığı, 150 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında 2 FIFA başkan yardımcısının da bulunduğu 7 kişinin isimlerini açıkladı. İsviçre Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, soruşturma kapsamında 7 kişinin gözaltına alındığı ve bunların arasında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da yer aldığını belirtti.

        Gözaltına alınanların tam listesi şöyle:

        1- FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) Başkanı, Uruguaylı Eugenio Figueredo

        2- FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) Başkanı İngiliz Jeffrey Webb

        3- FIFA İcra Kurulu Üyesi, Kosta Rikalı Eduardo Li

        4- FIFA üyesi ve Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Jose Maria Marin

        5- FIFA yetkilisi, Orta Amerika Futbol Birliği (UNCAF) ile Nikaragua Futbol Federasyonu Başkanı Julio Rocha

        6- Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler (CONCACAF) Ateşesi İngiliz Costas Takkas

        7- Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) İcra Kurulu Üyesi ve Venezuella Federasyonu Başkanı Rafael Esquivel

        ABD 14 İSME DAVA AÇTI

        ABD, FIFA'nın üst düzey 9 yöneticisi ile 5 spor pazarlama şirketi yöneticisine rüşvet, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından dava açtı. ABD Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, sanıklara 1991 yılından bu yana uluslararası futbol organizasyonlarını çok sayıda suçla "kirlettikleri" suçlaması yöneltildiği belirtildi.

        İddianamede sanıklara yönelik 47 suçlama bulunduğu kaydedilen açıklamada, "Futbol yöneticileri, iki jenerasyondur bulundukları makamı kendi çıkarları için kullandı. Bu yöneticiler, ahlaki prensibi olmayan spor pazarlama şirketi yöneticileri ile birlikte rekabeti ortadan kaldırarak belirli şirketlerle karlı anlaşmalar imzalama karşılığında sistemli olarak rüşvet ve komisyon elde ettiler" ifadelerine yer verildi.

        ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch de konuya ilişkin açıklamasında, sanıkların söz konusu şirketlerle yaptıkları anlaşmaların FIFA ve bağlı kuruluşları reklam geliri açısından zarara uğrattığını ve dünya genelinde çocuklar, gençler ve gelişmekte olan ülke sporunun zarar görmesine neden olduklarını söyledi.

        Lynch, "Adalet Bakanlığı, bu tür yolsuzluklara son verme ve sorumluları adalet önüne getirme niyetini bugünkü operasyonla göstermiştir. Diğer ülkelerle de bu konuda birlikte çalışmayı bekliyoruz" dedi.

        İddianamede 2011 FIFA seçimlerine ilişkin yolsuzluk ve rüşvet suçlaması getirildiğini de kaydeden Lynch, FIFA yöneticileri ve diğerlerinin 2010 Dünya Kupası'nın ev sahibini belirleme sürecini etkileme için de rüşvet aldıklarının öne sürüldüğünü vurguladı.

        Lynch, bir sonraki adımın sanıkların İsviçre'den ABD'ye iadesi olduğunu söyledi.

        "SORUŞTURMA FIFA'NIN ÖTESİNDE"

        ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch akşam saatlerinde yaptığı basın toplantısında, soruşturmanın henüz bir başlangıç olduğunu ve FIFA yetkililerinden daha fazla kişiyi kapsadığını belirtti. Lynch, şu aşamada FIFA başkanı Sepp Blatter hakkında suçlama yapılmayacağını belirtti.

        9 FIFA YÖNETİCİSİ, 5 ŞİRKET YETKİLİSİ

        İddianamede suçlanan sanıklar şöyle:

        "FIFA Başkan Yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo, FIFA yöneticileri Eduardo Li, Jack Warner, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin ve Nicolas Leoz. Spor pazarlama şirketi yetkilileri Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Jose Margulies, Hugo Jinkis ve Mariano Jinkis."

        Zanlılardan Webb, Figueredo, Li, Rocha, Takkas, Esquivel ve Marin İsviçre'de polis tarafından bu sabah düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

        ABD'nin Miami kentinde de polisler Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) merkezinde arama yaptı.

        SEÇİM CUMA GÜNÜ YAPILACAK

        FIFA, devam eden yolsuzluk operasyonuna rağmen cuma günü düzenlenecek kongredeki başkanlık seçiminin planlandığı zamanda yapılacağını açıkladı.

        FIFA İletişim ve Halkla İlişkiler Direktörü Walter De Gregorio, İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlediği basın toplantısında, İsviçre Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen ve bazı FIFA yetkililerinin gözaltına alındığı yolsuzluk operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Operasyonda FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter'in gözaltına alınmadığını vurgulayan De Gregorio, "Kaç kişinin ve kimlerin gözaltına alındığı doğrulayamam ve konuyla ilgili bilgi veremem" dedi.

        De Gregorio, söz konusu operasyonun FIFA'nın imajı açısından kötü olmasına rağmen "temizlenmesi" için gerekli olduğunu da vurguladı.

        Başkanlık seçiminin yapılacağı 65. FIFA Kongresi öncesinde gerçekleştirilen operasyonun programlarında herhangi bir aksaklığa yol açmayacağını kaydeden De Gregorio, "FIFA Kongresi ve başkanlık seçimi zamanında yapılacak. İsviçre Başsavcılığı ile yakın iletişim halindeyiz. Seçim tarihinde herhangi bir değişiklik planlamıyoruz" ifadelerini kullandı.

        UEFA'DAN FIFA'YA ŞOK İSTEK

        UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, gelecek hafta yapılacak FIFA Başkanlık seçimlerinin ertelenmesi gerektiğini, aksi takdirde seçimi boykot edeceklerini söyledi.

        ABD'de başlatılan ve FIFA'yı kapsayan yolsuzluk soruşturması nedeniyle birçok yöneticinin tutuklanması talebinde bulunulmuştu. Bu talebin üzerine FIFA'nın seçimleri ertelemesinin yüksek bir ihtimal olduğu düşünülüyor.

        2018 VE 2022 DÜNYA KUPASI

        İSVİÇRE BAŞSAVCILIĞI İKİNCİ SORUŞTURMAYI BAŞLATTI

        İsviçre Başsavcılığı, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde kara para aklandığı iddiasıyla sorumlu kişiler hakkında soruşturma açtı.

        İsviçre Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "2018-2022 FIFA Dünya Kupası'yla ilgili iddialar kapsamında, kara para aklandığı ve suç teşkil edecek şekilde kötü yönetildiği gerekçeleriyle sorumlu kişiler hakkında soruşturma açıldı" ifadesine yer verildi.

        Açıklamada, söz konusu turnuvalara ilişkin FIFA'nın Zürih kentindeki merkez binasında bulunan tüm belgelere el konulduğu da belirtildi.

        Rusya'nın 2018'de, Katar'ın ise 2022'de düzenleyeceği Dünya Kupalarının ev sahipliği sürecinde yolsuzluk yapıldığı iddiaları, uluslararası spor kamuoyunda uzun süredir tartışılıyordu.

        DÜNYA KUPASI PLANINDA DEĞİŞİKLİK YOK

        FIFA İletişim ve Halkla İlişkiler Direktörü Walter De Gregorio, "Dünya Kupası planında bir değişiklik yok. 2018 FIFA Dünya Kupası Katar'da, 2022 FIFA Dünya Kupası ise Rusya'da düzenlenecek" şeklinde konuştu.

        OPERASYONUN ARKASINDAKİ İSİM LORETTA İDDİASI

        ABD basını, İsviçre'nin Zürih kentinde bu sabah FIFA'ya yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun arkasında ABD'de göreve yeni atanan savcı Loretta Lynch'in olduğunu iddia etti.

        Savcı Loretta'nın, 1990 yılından beri FIFA'nın şaibeli olan bütün dosyalarını inceledikten sonra, son olarak 2018 ve 2022 yıllarında yapılacak Dünya Kupası maçlarının belirlenmesindeki yolsuzluk, adam kayırma ve rüşvet iddiaları üzerine operasyon kararını aldığı belirlendi. FIFA'ya yapılan bu operasyon, ABD basınında geniş yer buldu.

        "ŞENES ERZİK'İN DE BİLGİSİNE BAŞVURULACAK" İDDİASI

        İsviçre'nin Zürih kentinde bu sabah düzenlenen ve FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı operasyonun ardından Şenes Erzik'in de aralarında yer aldığı bazı FIFA İcra Kurulu üyelerinin bilgisine başvurulacağı öne sürüldü.

        İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan haberde, daha önce çeşitli finans kuruluşlarından banka detayları toplayan İsviçre makamlarının operasyon çerçevesinde FIFA merkezindeki elektronik bilgi ve dokümanlara el koyduğu bilgisine yer verildi.

        Gazete, soruşturma kapsamında halihazırda FIFA İcra Kurulu üyeliğini sürdüren, 2018 ve 2022 Dünya Kupalarının evsahiplerinin belirlenmesinde oy kullanan Şenes Erzik'in de aralarında yer aldığı 10 kişinin bilgisine başvurulacağını aktardı.

        İŞTE O 10 İSİM

        İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Issa Hayatou (Kamerun), 2018 Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı ve Rusya'nın Spor Bakanı Vitaly Mutko, Angel Maria Villar Llona (İspanya), Michel D'Hooghe (Belçika), Worawi Makudi (Tayland), Marios Lefkaritis (GKRY), Jacques Anouma (Fildişi Sahilleri), Rafael Salguero (Guatemala) ve Hany Abo Rida da (Mısır) polisin sorularını yanıtlayacak isimler arasında bulunuyor.

        İKİ SORUŞTURMA AÇILDI

        Bakanlıktan daha önce yapılan açıklamada ise, FIFA yetkililerinin tanıtım ve medya firmalarından 1990 yılından bu yana rüşvet aldığı iddiasının araştırıldığı ve gözaltına alınanların sorgulanacağı belirtilmişti. Rüşvet veren firmaların, Latin Amerika'da düzenlenen turnuvaların medya, pazarlama ve sponsorluk haklarına bu sayede sahip olduğu ve yasal olmayan ödemelerin ABD bankalarına yapıldığı öne sürülüyor. Olayın birkaç saat ardından ise İsviçre Başsavcılığı, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde kara para aklandığı iddiasıyla sorumlu kişiler hakkında soruşturma açmıştı. Gözaltılar, 29 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenecek FIFA'da yeni başkanın seçileceği 65. FIFA Kongresi öncesinde gerçekleştirilmişti.

        150 MİLYON DOLAR RÜŞVET ALINDIĞI İDDİA EDİLİYOR

        FIFA yetkililerinin 150 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddia edilirken, operasyon FIFA'da başkanlık seçiminin yapılacağı 65. FIFA Kongresi öncesinde gerçekleştirildi. Cuma günü yapılacak kongrede mevcut başkan Sepp Blatter ile Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yarışacak.

        DYKE: SEÇİM KONUSUNDA SORU İŞARETİ OLMALIDIR

        İngiltere Futbol Federasyonu (The FA) Başkanı Greg Dyke, FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin yolsuzluk operasyonunda göz altına alınmasıyla ilgili, "Bu koşullarda seçimin yapılıp yapılmaması gerektiği konusunda soru işareti olmalıdır" dedi. Dyke, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan gelişmelerin FIFA ve mevcut başkanlık için çok ciddi olduğunu belirterek, "Prens Ali'yi aday gösteren federasyonlardan biri olarak, eğer başkanlık seçimi yapılırsa İngiliz Futbol Federasyonu'nun ona destek vereceğini öğrenmek sizi şaşırtmayacaktır. Ancak, bu koşullarda seçimin yapılıp yapılmaması gerektiği konusunda soru işareti olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

        RUSYA CEPHESİNDEN AÇIKLAMA

        Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, İsviçre'nin Zürih kentinde rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla bazı FIFA yetkililerin gözaltına alınmasına ilişkin, "Bu olay ABD Anayasası'nın kendi ülke sınırları dışında kanunsuz bir şekilde kullanılmasının başka bir örneğidir" ifadelerini kullandı.

        Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden açıklama yapan Lukaşeviç, üst düzey FIFA yetkililerinin gözaltına alınmasının akıllarda soru işareti uyandırdığını belirtti.

        Lukaşeviç, "Bu olay ABD Anayasası'nın kendi ülke sınırları dışında kanunsuz bir şekilde kullanılmasının başka bir örneğidir. Bunun FIFA'yı, alacağı kararları ve seçimlerini lekelemek için kullanılmayacağını varsayıyoruz" ifadelerini kullandı.

        Açıklamada Lukaşeviç, ABD'yi kendi hukuk normlarını Amerika sınırları dışında kullanma girişimlerine son vermeye ve uluslararası hukuk prosedürlerini uygulamaya çağırdı.

        İsviçre Adalet Bakanlığı, 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında 2 FIFA başkan yardımcısının da bulunduğu 7 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

        SEÇİMLERİ ERTELEME ÇAĞRISI

        UEFA, FIFA'daki rüşvet operasyonu ve 2018 ve 2022 Dünya Kupası hakkında İsviçre Başsavcılığı'nın açtığı çifte soruşturma sonrasında cuma günü yapılacak FIFA başkanlık seçiminin ertelemesi çağrısında bulundu.

        Polonya'nın başkenti Varşova'da bir araya gelen UEFA İcra Kurulu üyeleri, FIFA'daki rüşvet operasyonu ve 2018 ve 2022 Dünya Kupası hakkında İsviçre Başsavcılığı'nın açtığı soruşturmalar sonrasında bir açıklama yaptı.

        Açıklamada, "Bugün yaşananlar, FIFA için tam bir fiyasko ve futbolun imajını tamamen zedeliyor" denildi.

        "UEFA, yaşananlar karşısında derin üzüntü içinde ve şok geçirmiş durumda. Yaşananlar FIFA'nın kültüründe yolsuzluğun kök salmış olduğunu bir kez daha gösteriyor" yorumunda bulunuldu.

        "FIFA'nın liderliğinde değişime ihtiyaç var. 65. FIFA Kongresi ertelenmeli ve yeni başkanlık seçimi 6 ay içinde yapılmalı" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "FIFA Kongresi, tam bir saçmalığa dönüşme riski taşıyor. Bu nedenle Avrupa'daki federasyonlar kongreye katılmayı tekrar gözden geçirmeli" uyarısı da yapıldı.

        İsviçre Adalet Bakanlığı, 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında 2 FIFA başkan yardımcısının da (Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo) bulunduğu 7 FIFA yetkilisinin isimlerini açıklamıştı. FIFA yetkililerinin tanıtım ve medya firmalarından 1990 yılından bu yana rüşvet aldığı iddiasının araştırıldığı ve gözaltına alınanların sorgulanacağı belirtilmişti.

        Rüşvet veren firmaların, Latin Amerika'da düzenlenen turnuvaların medya, pazarlama ve sponsorluk haklarına bu sayede sahip olduğu ve yasal olmayan ödemelerin ABD bankalarına yapıldığı öne sürülüyor.

        Olaydan birkaç saat sonraysa İsviçre Başsavcılığı, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde kara para aklandığı iddiasıyla sorumlu kişiler hakkında soruşturma açmıştı.

        Gözaltılar, 29 Mayıs'ta İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak FIFA başkanlık seçimi öncesinde gerçekleştirilmişti.

        AA - DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ